Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Mucoasa bucala

Mucoasa bucala




Mucoasa bucala

Mucoasa bucala are numeroase proprietati, avand scopul de-a asigura o troficitate buna  a cavitatii bucale, contribuind la morfologia structurala a mucoasei bucale. Aceste functii sunt: de protectie, de resorbtie, de digestie parenterala, de lubrifiere, de insalivatie, de resorbtie si emuctoriala.

Functia de protectie reprezentand capacitatea mucoasei de a proteja tesuturile subiacente de diferiti factori din mediul intern sau extern, functia de protectie realizandu-se fata de factori mecanici, care se declanseaza la presiune, taiere, intepare, intindere si frecare. Functia de aprarare chimica depinde de integritatea stratului superficial al epiteliului mucoasei cat si de substanta fundamentala a corionului, care prin starea de gel reprezinta o bariera chimica. Protectia antibacteriana se datoreaza lizozimului, inhibinelor si mutinelor prezente in saliva, IgA si IgM produsi de glandele salivare au rol de protectie a cavitatii bucale.



Functia de lubrefiere si insalivatie realizata cu ajutorul salivei are scop pregatirea bolului alimentar pentru deglutitie. Ea fiind realizata de glandele salivare mici si mari, in cazul in care glandele salivare mari prezinta unele tulburari atunci glandele mici vor creste secretia in mod compensator. Prin intermediul papilelor gustative mucoasa bucala are rol de exteroreceptie , receptionand stimuli si senzatii gustative, termice, dureroase, depresive si tactile.

Functia de resorbtie. Se datoreaza permeabilitatii mucoasei ce tapeteaza cavitatea bucala, prin concentratia , cantitatea substantei si durata contactului cu mucoasa bucala, a tuturor compusilor hidrosolubili si hiposolubili cu care vine in contact.



Functia emuctoriala. Este mai accentuata la nivelul marginii gingivale, avand o selectivitate pentru saruri ale metalelor grele, uree, substante medicamentoase, reprezentand unele semne clinice pentru diagnosticarea unor intoxicatii. Intoxicatiile care se pot produce sunt cele cu mercur, bismut, sau plumb, manifestandu-se printr-un lizereu gingival.

Functia de digestie. Apare la inceputul declansarii ca un act voluntar, ajutand procesul de deglutitie.





Politica de confidentialitate







creeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.