Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Neuropatiile optice atrofice

Neuropatiile optice atrofice
Neuropatiile optice atrofice

Sunt numeroase avand multiple etiologii.

Definitie

Prin atrofie optica se intelege un aspect oftalmoscopic caracterizat prin decolorarea papilei care devine alba (Fig. 4)cu suprimarea in parte sau in totalitate a functiilor vizuale dar uneori si cu pastrarea lor. Reprezinta stadiul final a numeroase si variate procese patologice cu sediul in nerv, in segmentul ante-geniculat al cailor optice sau in retina.

Forme clinice

Atrofia optica poate fi totala sau partiala dupa cum decolorarea intereseaza tot discul sau numai un segment al sau. Toate atrofiile optice sunt secundare. Cu toate acestea terminologia utilizata in clinica este extrem de variata, fiind in functie de etiologia cat si de simptomatologia procesului initial din care a rezultat atrofia. Tinand seama de aceste considerente, atrofiile optice pot fi clasificate in urmatoarele forme clinice:1) simpla sau primara; (2) secundara; 3) vasculara sau de nutritie; (4) glaucomatoasa; (5) consecutiva sau postretinitica; (6) postnevritica si (7) poststaza.

Atrofia optica simpla sau primara. Este astfel denumita atunci cand simptomatologia procesului initial din care a rezultat atrofia a fost cu totul minima, sau chiar nula si a evoluat cu manifestari atat de reduse incat a trecut neobservata iar boala nu a putut fi diagnosticata decat in stadiul final, cand au aparut deficientele functionale si aspectul atrofic al discului optic. Papila este alba, uneori cu o nuanta verzuie sau albastruie, bine delimitata iar vasele sunt de calibru normal. Vederea este scazuta uneori pana la cecitate, campul vizual este stramtorat concentric sau in sector. Etiologia acestei forme clinice este reprezentata de luesul nervos (tabes, paralizie generala), scleroza multipla, diferitele afectiuni demielinizante sau substante toxice exogene (intoxicatia alcolo-tabagica).

Atrofia optica secundara. Are acelasi tablou oftalmologic ca atrofia primara de care se deosebeste numai prin etiologie. Succede unei leziuni traumatice cranio-faciale (cu fractura de baza sau fractura peretelui canalului optic) sau compresiunii directe (tumori) exercitate asupra fibrelor nervoase vizuale in orice parte a traiectului lor de la lamina criblata la corpul geniculat lateral.Atrofia optica vasculara sau de nutritie. Este caracterizata printr-o papila alba, bine delimitata, artere subtiri, filiforme, uneori transformate in cordoane albe. Vederea este scazuta, uneori pana la cecitate. Acest tip de atrofie survine dupa neuropatiile optice ischemice si consecutiv obstruarii vaselor centrale.

Atrofia optica glaucomatoasa. Papila este alba sau alb-cenusie, bine delimitata, uneori cu halou peripapilar de atrofie; prezinta excavatie totala cu vizibilitatea lamei criblate, care merge pana la marginile discului optic; vasele fac cot la marginea excavatiei. Poate surveni dupa orice forma de glaucom.

Atrofia optica consecutiva (sau postretinitica). Atrofia este consecutiva retinitelor, corioretinitelor si degenerescentelor retiniene, fiind datorata distrugerii extensive a celulelor ganglionare. Papila este alba cu tenta cenusie, de aspect murdar, ceros sau galbena, cu margini imprecis delimitate; vasele sunt foarte ingustate, uneori cu aspect filiform. Vederea este scazuta variabil, campul vizual este stramtorat mai ales concentric. Prototipul atrofiei optice consecutive este realizat de degenerescenta pigmentara a retinei (retinopatia pigmentara).

Atrofia optica postnevritica. Este urmarea unei neuropatii optice inflamatorii in segmentul juxtabulbar (papilita). Oftalmoscopic papila apare alba cu marginile sterse si neregulate, uneori cu puncte pigmentate, arterele usor stramtorate, venele dilatate cu sinuozitati si intecuiri pe margine.

Atrofia optica poststaza. Apare dupa un edem mecanic al nervului optic (staza papilara). Oftalmoscopic aspectul este asemanator cu cel al atrofiei optice postnevritice la care se mai adauga persistenta unei anumite proeminente a papilei iar contrastul dintre stramtorarea arterelor si dilatarea venelor este mai pronuntat.

Tratament

Trebuie sa fie in primul rand profilactic in sensul tratamentului etiologic al afectiunilor ce pot conduce la neuropatii optice atrofice. Odata constituite, tratamentul lor este doar paleativ, simptomatic. Pentru a opri evolutia procesului degenerativ se utilizeaza in afara tratamentului etiologic, vasodilatatoare, vitaminoterapie (grup B) si corticoterapie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiEpidermofitia - trateaza sanatos
Conjunctivitele infecțioase
EXTRUDAREA SI SFERONIZAREA
METABOLISMUL CALCIULUI, FOSFORULUI SI MAGNEZIULUI
Pneumoconioza
MENIURI RECOMANDATE IN TIPUL I DE DISLIPIDEMIE
SINUZITA
ABORDAREA EXPLORARII DE LABORATOR A TROMBOZELORTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu