Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Neuropatiile optice atrofice

Neuropatiile optice atrofice
Neuropatiile optice atrofice

Sunt numeroase avand multiple etiologii.

Definitie

Prin atrofie optica se intelege un aspect oftalmoscopic caracterizat prin decolorarea papilei care devine alba (Fig. 4)cu suprimarea in parte sau in totalitate a functiilor vizuale dar uneori si cu pastrarea lor. Reprezinta stadiul final a numeroase si variate procese patologice cu sediul in nerv, in segmentul ante-geniculat al cailor optice sau in retina.

Forme clinice

Atrofia optica poate fi totala sau partiala dupa cum decolorarea intereseaza tot discul sau numai un segment al sau. Toate atrofiile optice sunt secundare. Cu toate acestea terminologia utilizata in clinica este extrem de variata, fiind in functie de etiologia cat si de simptomatologia procesului initial din care a rezultat atrofia. Tinand seama de aceste considerente, atrofiile optice pot fi clasificate in urmatoarele forme clinice:1) simpla sau primara; (2) secundara; 3) vasculara sau de nutritie; (4) glaucomatoasa; (5) consecutiva sau postretinitica; (6) postnevritica si (7) poststaza.

Atrofia optica simpla sau primara. Este astfel denumita atunci cand simptomatologia procesului initial din care a rezultat atrofia a fost cu totul minima, sau chiar nula si a evoluat cu manifestari atat de reduse incat a trecut neobservata iar boala nu a putut fi diagnosticata decat in stadiul final, cand au aparut deficientele functionale si aspectul atrofic al discului optic. Papila este alba, uneori cu o nuanta verzuie sau albastruie, bine delimitata iar vasele sunt de calibru normal. Vederea este scazuta uneori pana la cecitate, campul vizual este stramtorat concentric sau in sector. Etiologia acestei forme clinice este reprezentata de luesul nervos (tabes, paralizie generala), scleroza multipla, diferitele afectiuni demielinizante sau substante toxice exogene (intoxicatia alcolo-tabagica).

Atrofia optica secundara. Are acelasi tablou oftalmologic ca atrofia primara de care se deosebeste numai prin etiologie. Succede unei leziuni traumatice cranio-faciale (cu fractura de baza sau fractura peretelui canalului optic) sau compresiunii directe (tumori) exercitate asupra fibrelor nervoase vizuale in orice parte a traiectului lor de la lamina criblata la corpul geniculat lateral.

Atrofia optica vasculara sau de nutritie. Este caracterizata printr-o papila alba, bine delimitata, artere subtiri, filiforme, uneori transformate in cordoane albe. Vederea este scazuta, uneori pana la cecitate. Acest tip de atrofie survine dupa neuropatiile optice ischemice si consecutiv obstruarii vaselor centrale.

Atrofia optica glaucomatoasa. Papila este alba sau alb-cenusie, bine delimitata, uneori cu halou peripapilar de atrofie; prezinta excavatie totala cu vizibilitatea lamei criblate, care merge pana la marginile discului optic; vasele fac cot la marginea excavatiei. Poate surveni dupa orice forma de glaucom.

Atrofia optica consecutiva (sau postretinitica). Atrofia este consecutiva retinitelor, corioretinitelor si degenerescentelor retiniene, fiind datorata distrugerii extensive a celulelor ganglionare. Papila este alba cu tenta cenusie, de aspect murdar, ceros sau galbena, cu margini imprecis delimitate; vasele sunt foarte ingustate, uneori cu aspect filiform. Vederea este scazuta variabil, campul vizual este stramtorat mai ales concentric. Prototipul atrofiei optice consecutive este realizat de degenerescenta pigmentara a retinei (retinopatia pigmentara).

Atrofia optica postnevritica. Este urmarea unei neuropatii optice inflamatorii in segmentul juxtabulbar (papilita). Oftalmoscopic papila apare alba cu marginile sterse si neregulate, uneori cu puncte pigmentate, arterele usor stramtorate, venele dilatate cu sinuozitati si intecuiri pe margine.

Atrofia optica poststaza. Apare dupa un edem mecanic al nervului optic (staza papilara). Oftalmoscopic aspectul este asemanator cu cel al atrofiei optice postnevritice la care se mai adauga persistenta unei anumite proeminente a papilei iar contrastul dintre stramtorarea arterelor si dilatarea venelor este mai pronuntat.

Tratament

Trebuie sa fie in primul rand profilactic in sensul tratamentului etiologic al afectiunilor ce pot conduce la neuropatii optice atrofice. Odata constituite, tratamentul lor este doar paleativ, simptomatic. Pentru a opri evolutia procesului degenerativ se utilizeaza in afara tratamentului etiologic, vasodilatatoare, vitaminoterapie (grup B) si corticoterapie.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Epidermofitia - trateaza sanatos
Conjunctivitele infecțioase
EXTRUDAREA SI SFERONIZAREA
METABOLISMUL CALCIULUI, FOSFORULUI SI MAGNEZIULUI
Pneumoconioza
MENIURI RECOMANDATE IN TIPUL I DE DISLIPIDEMIE
SINUZITA
ABORDAREA EXPLORARII DE LABORATOR A TROMBOZELOR
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu