Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
Obezitatea

Obezitatea
OBEZITATEA

Este dezvoltarea excesiva a tesutului adipos. Clinic este evidenta cresterea paniculului adipos si a greutatii corporale. Dezvoltarea tesutu­lui adipos se poate realiza prin hipertrofia fiecarui adipocit, consecinta a acumularii de grasimi intracelular sau prin inmultirea numarului de adipocite in sensul unei hiperplazii. Se pare ca ar exista o conditionare in hiperplazia adipocitelor, indusa in perioada copilariei in urma excese­lor alimentare.

Un prim criteriu de apreciere a obezitatii este cresterea greutatii corporale. Clinic greutatea ideala se poate aprecia cel mai simplu prin clasica formula Broca: G. I. = Talia (cm) — 100

sau indicele Quetelet.

G (kg)

Aceasta se calculeaza prin formula — • Normal la barbat este 27,

I2 (m)

la femeie 25. Folosindu-se aceste formule s-au alcatuit tabele standard pentru aprecierea obezitatii.

Variatiile fiziologice ale greutatii se inscriu intr-o limita de +-10% din greutatea ideala, ele tinand de parametri constitutionali: masa scheletica si musculara. Depasirea cu 10% a greutatii ideale realizeaza obezi­tatea de gradul I (supraponderabilitate), peste 20% obezitatea de gradul II si peste 30% obezitatea de gradul III.

Obezitatea androida se caracterizeaza prin acumularea grasimii in jumatatea superioara a corpului, preponderent in regiunea cervicala si nucala, abdomen, prin contrast extremitatile aparand subtiri. Obezitatea abdominala se cuantifica prin calcularea raportului dintre circumferinta abdominala la nivelul ombilicului si la nivelul crestelor iliace. Se con­sidera un factor de risc pentru cardiopatia ischemica, hipertensiunea ar­teriala, hiperlipoproteinemie, diabet zaharat etc. (fig. 7B).

Obezitatea ginoida se caracterizeaza prin acumularea grasimii pre­ponderent in jumatatea inferioara a corpului, la radacina extremitatilor (brate, regiunea fesiera, coapse, glande mamare). Predispune la dezvolta­rea varicelor, artroze ale genunchilor etc. (fig. 7 A).

Pe langa criteriul ponderal, in aprecierea obezitatii se utilizeaza si aprecierea grosimii paniculului adipos, in regiunea tricipitala pentru tipul ginoid sau subscapular sau paraombilical pentru tipul android (nor­mal=l,2 cm.).
Observarea unei obezitati care nu respecta tipul sexual obisnuit poate fi sugestiva etiologic (determinism endocrin). Majoritatea obezita­tilor au ca determinism supraalimentatia in functie de necesitati (obezi­tatea de aport, hiperfagica).


Obezitatile secundare au in general un determinism endocrin:

hipotiroidia;

sindromul Cushing, care realizeaza o obe­zitate tronculara, facies in luna „plina', hirsutism, acumulare de grasime in regiunea cervicala si supraclaviculara, vergeturi rozate;

sindromul Babinski-Frohlich descris la baieti cu obezitate de tip ginoid, hipogonadism, eventual diabet insipid, tulburari de vedere, retardare mintala, prin afectare hipotalamica (sindrom adipozo-genital);

Lipodistrofiile realizeaza un tip particular de obezitate, printr-o dispozitie a paniculului, care se acumuleaza masiv mai mult in jumatatea inferi­oara a corpului (steatopigia); poate reprezenta si o trasatura rasiala (bosimani). Tot ca o trasatura rasiala este cunoscuta si acumularea excesiva a grasimii la nivelul paniculului subcutanat abdomi­nal, cu formarea unui sort adipos (sortul hotentotelor) (fig. 8).

Lipomul este o tumoare benigna a tesutului adipos subcutanat, mobila in raport cu tegumentul si planul subiacent, permitind prin palpare iden­tificarea unui plan de clivaj. Lipoamele pot sa apara si sub forma multipla, uneori simetric. Sin­dromul Roth-Paillard este o lipomatoza simetrica interesind membrele inferioare.

Boala Dercum se caracterizeaza prin aparitia succesiva de lipoame uneori extrem de dureroase.

Chistul sebaceu este o formatiune intracutanata care rezulta din obliterarea canalului excretor al unei glande sebacee, urmata de acumulare de sebum si dilatarea acesteia. De obicei are un orificiu punctiform vizibil prin care la exprimare se poate elimina sebum.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
LIMFOAME NON-HODGKINIENE (LNH)
Modele fiziologice ale proceselor afective cu aplicatii clinice
Faringita - tratament cu plante medicinale
Articulatiile - dureri de articulatii tratate prin reflexologie
Leziuni cutanate
HIPERTENSIUNEA ARTERIALA (HTA)
FORMELE FARMACEUTICE - PLANTE MEDICINALE
INTOXICATIA CU PLANTE TOXICE CE CONTIN ALCALOIZI: MATRAGUNA, LAUR, MASELARITA, STIRIGOIA

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu