Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Organele de simt si zolnele reflexogene corespondente

Organele de simt si zolnele reflexogene corespondente
Organele de simt

Ochii

Cei doi globi oculari se gasesc in cavitatile orbitale tapitate ci tesut adipos. Mobilitatea lor in toate directiile este asigurata de 6 muschi, care servesc de asemenea si pentru mentinerea pozitiei ochilor. Activitatea acestor muschi se desfasoara sincronizat si simetric in asa fel ca ambii ochi executa aceleasi miscari. Ghidarea miscarilor se face prin intermediul a trei perechi de nervi cranieni. In coltul suporo – extern al cavitatii orbitale se gaseste glanda lacrimala. Aceasta secreteaza lichidul lacrimal care este intins peste intregul tesut conjuctival prin miscarea pleoapelor, trecand prin canalele lacrimale in cavitatea nazala.

Zona reflexogena
Zonele reflexogene se incruciseaza: cea a ochiului drept se gaseste la piciorul stang, cea a ochiului stang la piciorul drept. Ele se gasesc in partea inferioara si laterala a primelor doua falange ale degetelor 2 si 3 ale picioarelor, precum si la radacina acestor degete.

Stari patologice

urciorul – o inflamatie la nivelul radacinii genelor cu tumefiere.

Conjunctivita – cu roseata ulcerei si cu usturimea si mancarimea ochiului.

Inflamatia sacului lacrimal (frecventa la sugari).

Strabism – o stare patologica a muschilor oculari, normala la copilul nou nascut, cand coordonarea ochilor nu s-a stabilit inca.

Cataracta – o opacizare a lentilei.

Glaucom – o crestere a presiunii endooculare ducand la atrofia nervului optic si al retinei.

Miopia.

Prosbiopia.

Cazuistica

Un domn batran de 82 de ani, m-a intrebat prin niste mediatori daca se poate face ceva contra glaucomului. Batranului i s-a aratat deci unde se afla zona reflexogena a ochilor si i s-a atras atentia de legatura ce poate exista intre aceasta boala si starea rinichilor. El era pensionar, deci dispunea de timp cat vroia, dar mai avea ceea ce s-a aratat pe urma, si o perseverenta extraordinara, caci a fost capabil sa maseze zonele respective timp de 3 ore pe zi. Dupa 10 zile mi s-a relatat despre starea lui, ca se simte mai bine. Inaintea aplicarii masajului el nu a putut distinge daca semnalul la intersectiile de strazi este pe rosu sau pe verde. Acum el poate deosebi bine, mi-a spus. La fel, inainte nu mai putea sa citeasca ziarul nici cu lupa, dar acum si acest lucru a devenit posibil. Omul se gasea in culmea fericirii. Dar nu fiecare dispune de atata timp si are atata energie.

Si in multe cazuri nici rezultatul nu este vadit intr-un timp atat de scurt. Caci de obicei domneste regula: cu cat boala este mai veche, cu atat mai mult timp trebuie folosit pentru masaj. Insa efortul ne recompenseaza, daca nu mai devreme, atunci mai tarziu.

Cu doi ani in urma, mi-am petrecut vacanta, impreuna cu 25 de persoane in Iugoslavia, pe bordul unei dragute motonave cu vele. A doua zi seara am fost invitati de echipaj sa luam parte la cina cu capitanul. Mancarea a fost excelenta. Numai ca vecinei mele de la masa i-au curs lacrimile tot timpul; in cursul dupa-amiezii i-a intrat ceva in ochi, acesta s-a umflat si lacrima intruna. Starea ei a mai fost agravata si de fumul dens din sala. D-ra si-a procurat un unguent pentru ochi, care insa nu i-a ajutat. Mi-a parut rau de ea. Am poftit-o in cabina mea si am rugat-o sa-mi arate picioarele. Zona reflexogena a ochiului nu a fost dureroasa la piciorul stang, insa cu atat mai mult cea de la piciorul drept. Masajul a durat timp de 10 minute, inflamatia ochiului s-a ameliorat vazand cu ochii; tumefierea s-a retras si lacrimarea a mai incetat. Cei prezenti s-au mirat cu totii; surasul compatimitor a disparut de pe fata lor, cedand locul unui interes adevarat pentru aceasta metoda.

Cu un asemenea caz pot fi convinsi si scepticii cei mai inversunati.

D-l W. purta ochelari de ani de zile. Intr-o zi a observat ca acuitatea vizuala i s-a inrautatit din nou. Medicul oftamolog i-a prescris niste ochelari bifocali. Scurt timp dupa aceasta d-l W. a luat cunostinta de existenta reflexologiei, pe care a inceput sa o aplice imediat. Toate zonele dureroase au fost masate zilnic si cele ale ochilor timp de 5 minute. Cu incetul s-a constatat o ameliorare constand in faptul ca ochii au devenit mai putin sensibili la fum, curent si effort. Dupa un an si jumatate au inceput sa il jeneze ochelarii bifocali. Oare i s-a ameliorat vederea in urma masajului? Dupa ce a incercat ochelarii lui mai vechi si mai slabi, s-a convins ca banuiala lui a fost intemeiata; cu ochelari vechi putea sa citeasca mai bine decat cu cei noi.

D-l H. a fost in tratament pentru ochi de un an de zile, suferind de sclorita, care nu s-a ameliorat cu picaturile, unguentele si tabletele ce i-au fost prescrise. Odata s-a inflamat ochiul drept mai mult, altadata cel stang, unul dintre ei a fost intotdeauna tumefiat si inrosit si dureros. Deoarece pesemne oftalmologul nu i-a putut ajuta, a renuntat sa se mai lase consultat de el si si-a cautat remediul in alta parte. Asa a dat de reflexologie. Aceasta metoda l-a entuziasmat si a inceput sa faca masajul zonelor reflexogene ale ochilor zilnic, timp de 3 minut. Incetul cu incetul starea ochilor s-a ameliorat si dupa un timp oarecare d-l H. s-a vindecat cu totul. Dupa ce si-a facut masaj timp de 1 an si jumatate s-a dus iarasi la oftalmolog pentru a fi controlat. Acesta l-a examinat cu meticulozitate, constatand: “Foarte bine d-le H., totul este in regula, nu este nevoie sa mai reveniti. D-l H. a povestit pe urma medicului prin ce metoda a putut sa scape de boala lui. Medicul auzise deja de aceasta metoda. L-a felicitat pe d-l H. pentru rezultatul obtinut si l-a indemnat sa continue.As putea sa mai enumar multe asemenea succese la bolnavii de ochi. Daca o aplicati cu perseverenta, metoda reflexologiei ar putea sa fie si pentru dv. un succes.

Urechile

Urechea este compusa din trei parti:

urechea externa, urechea de mijloc si urechea interna

a) Urechea externa este compusa din conca urechii, care are menirea sa capteze undele sonore si sa le conduca spre conductul auditiv extern. In acest conduct se afla glanda sebacee.

b) Urechea de mijloc este separata de urechea externa prin timpan. Aici se afla cele trei oscioare: ciocanul, nicovala si scarita, care au menirea sa transmita undele sonore pana la urechea interna.

In urechea de mijloc se imbuca si trompa lui Eustache, facand comunicare cu cavitatea naso – faringiana. Aceasta trompa se deschide in momentul deglutitiei si mai serveste la egalarea presiunii intre cele doua cavitati.

c) Urechea interna In ea se afla labirintul, canalele semicirculare, melcul si nervul auditiv. Este un organ al auzului, precum si un organ al echilibrului.

Zonele reflexogene ale urechilor se incruciseaza, urechea dreapta o gasim la piciorul stang si invers. Aceste zone se gasesc in partea inferioara si laterala a primelor doua falange ale degetelor precum si la radacina acestor degete.

Stari patologice

inflamatia catarala acuta a urechii de mijloc si a trompei lui Eustache Cand avem guturai se inflameaza si mucoasa trompei lui Eustache; ea se tumefiaza impiedicand egalarea presiunii intre cavitatea naso – faringiana si urechea de mijloc. Din aceasta cauza presiunea aerului exterior impinge prin conductul auditiv exterior timpanul, spre interior. Acest lucru provoaca o senzatie de greutate, pocniri in ureche si surditate. Masand rational zonele reflexogene ale urechilor si ale nasului se poate obtine: o irigare mai buna a trompei lui Eustache, iar prin masarea simultana a punctelor limfatice si o productie marita a substantelor antitoxice menite sa combata agentii patogeni. In acest sens inlfamatia catarala a trompei lui Eustache poate fi combatuta in mod eficace.

Otita medie

Intr-o buna zi d-na O. m-a chemat la telefon sa-mi spuna ca baiatul ei de 8 ani, S.T., are febra mare din ziua precedenta si sta la pat. Are dureri mari la urechea dreapta care secreteaza puroi. Familia O. se pregatea pentru o calatorie de concediu in strainatate, iar acum acest plan parea sa nu mai fie realizat din cauza imbolnavirii lui S.T. Am linstit-o pe d-na O. sfatuind-o sa-i maseze zonele reflexogene de 3-4 ori pe zi timp de 30 de minute si anume: la piciorul stang pentru urechea dreapta si toate punctele limfatice. D-na mi-a urmat sfatul si S.T. s-a insanatosit extraordinar de repede. In orice caz el a fost in stare sa plece dupa trei zile cu restul familiei in calatoria planuita. Otita medie in aparenta de mult vindecata lasa urme in zonele reflexogene, ce pot fi gasite si dupa multi ani. Aceasta denota ca exista in ureche ramasite patologice, cu toate ca urechea nu doare, ramasite care pot provoca mai tarziu tulburari. Am avut ocazia sa controlez picioarele unui domn de 43 de ani.

Starea lui generala era destul de buna. Insa cand am apasat zona reflexa a urechilor a tras imediat picioarele. In baza depunerilor pe care le-am pipait, am banuit cu o oarecare certitudine ca acest domn a suferit de otita medie bilaterala.

Totusi m-a asigurat ca nu a suferit niciodata cu urechile, ca ele erau sanatoase. Dupa o saptamana l-am intalnit din nou. Mi-a povestit ca in dimineata zilei urmatoare, dupa ce i-am apasat zonele reflexogene ale urechilor, s-a trezit cu perna plina de sange si de puroi, care i-au curs din urechi. Vazand aceasta a intrebat pe mama lui care a confirmat ca la varsta de 18 ani el a suferit intr-adevar de otita medie bilaterala.

Acufene – adica vajaituri in urechi. Cauze posibile: nevrita a nervului auditiv, tulburari ale irigatiei sanguine, tensiunea sangelui marita.

Cazuistica

Prima data d-na L. a simtit cu 20 de ani in urma, cand s-a aplecat, o usoara vajaitura in ureche; scurt timp dupa ce a revenit in pozitia dreapta, si vajaiala a trecut. Ceva mai tarziu a remarcat-o ori de cate ori a trebuit sa se aplece.Dupa vreo 6 luni a fost in tratament medical pentru o afectiune a cefei. Cu aceasta ocaazie a spus medicului si ceea ce a observat referitor la ureche. Medicul insa a evitat sa intre in discutie, spunand: “Sunt informatii nelalocul lor.” Dar dupa un an de zile vajaiturile s-au facut mai pronuntate si ea si-a luat indrazneala de a relata din nou medicului. Acesta era de parere ca e vorba de tulburari nervoase care pot fi tratate cu tablete. Dar fara succes. Starea d-nei L. s-a inrautatit mereu, pana cand vajaitura se facea auzita in cursul intregii zile.

Atunci d-na L. s-a consultat cu un specialist otorinolaringolog. Acesta dupa ce a examinat-o a ajuns la concluzia ca este vorba de o insuficienta irigare a sangelui. Dar prin aceasta constatare  el nu a putut sa opreasca mersul bolii si acufenele au devenit insotitoarele permanente ale d-nei L. pana ce I-a fost adusa la cunostinta metoda zonelor reflexe. Cand a venit la mine, o singura privire la picioarele ei m-a lamurit: avea picioare foarte late si in comert nu existau pentru ea patofi de dama potriviti. De aceea era nevoita sa poarte de decenii pantofi ingusti. Cel mai putin loc a avut intotdeauna degetul cel mic. Acesta era impins spre vecinul lui, ducand acolo o existenta precara. Insa zona reflexogena a urechii se afla tocmai aici. Degetul cel mic a fost prea putin irigat si ca urmare si organul care-i corespunde, adica urechea. D-na L. a inceput sa se maseze timp de 5-10 minute zilnic. In scurta vreme a simtit o ameliorare, iar dupa un an de zile nu a mai simtit vajaituri decat in cazul unor mari depresiuni atmosferice.

Surditate

D-l S., mai in varsta, se folosea de 12 ani de un aparat auditiv. Dar fiecare stieca acest lucru aduce servicii si deservicii.

In convorbirea de la om la om d-l S. a fost mult ajutat de aparatul lui, dar intr-o incapere unde vorbeau simultan mai multe persoane, intelegerea lor era foarte ingreunata.

De aceea d-l S. a considerat “ureche a doua” a lui ca un rau necesar si ar fi facut orice sa scape de ea. Cand un coleg de al lui I-a recomandat reflexologia, a vrut imediat sa incerce.

Isi masa zonele reflexogene ale urechilor timp de 5 minute pentru fiecare picior si incetul cu incetul a facut progrese, asa ca dupa un an a putut sa converseze cu sotia sa fara aparat.

2.a.Organul echilibrului

Situare: vezi urechea interna.

Zona reflexogena

Tulburarile echilibrului afecteaza intr-un procentaj mai mare femeile decat barbatii. Cauza: tot pantofii ingusti.

Zona reflexogena se afla pe domul piciorului la imediata vecinatate a degetului mic, pe o fasie lunga de 1 cm. In directia inapoi (42). Se maseaza ambele picioare.

Stari patologice

-ameteala cu ocazia scularii rapide;

-ameteala la invartire in dans, in munti;

-rau de mare, cu ocazia calatoriei in automobil;

-agorafobie (frica de teren deschis, pe strada);

-tensiune sanguina scazuta.

Cazuistica

Tulburarile de echilibru au facut necazuri d-nei M. de multa vreme. Medicamentele nu au ajutat-o. Starea ei s-a inrautatit incet dar in mod progresiv. Nu mai indraznea sa iasa pe strada caci a mai cazut de cateva ori. Placerea vietii ei era dansul, dar la aceasta a renuntat de mult, ii era imposibil sa se invarteasca.

Cand s-a intamplat ca trebuia sa ridice un obiect de pe jos, trebuia sa faca fel de fel de trucuri, ca sa nu fie nevoita sa se aplece. Era terorizata de frica de ameteala, caci de multe ori I s-a intamplat sa vada negru inaintea ochilor.

Deja a renuntat la orice speranta pentru vindecare, a inceput sa dispere. Insa un coleg de serviciu al sotului ei i-a recomandat reflexoterapia, de care auzise multe si bune. Si d-na M. a venit la mine. Starea ei generala era foarte precara.

Rinchii, suprarenalele, uterul si vezica aveau o activitate insuficienta; de aceea corpul ei era plin de toxine. Circulatia sangelui era slabita, corpul rau irigat, aparatul digestiv deranjat. Din cauza pantofilor nepotriviti, urechea interna cu organul ei de echilibru era blocata si irigata cu sange tot mai insuficient.

Pentru a schimba aceasta stare de lucruri, trebuia inceput cu schimbarea pantofilor si cu dizolvarea depunerilor in zonele reflexogene. Aceasta ultima sarcina a fost data sotului, care I-a facut fata cu multa sarguinta. Tulburarile au inceput sa cedeze incetul cu incetul si astazi, dupa ce a trecut 1 an, d-na M. si-a redobandit sanatatea.

Si tensiunea arteriala a mea a fost timp de 2 ani 90/60. De multe ori aveam ameteli, iar cand ma aplecam mi se facea negru inaintea ochilor. Dupa ce am facut masaj timp de 2 luni, tensiunea arteriala s-a urcat la normal 120/70.

De atunci ma simt bine, starile de ameteala tin acum de trecut.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
RELATIA DINTRE DEPRESIE, ANXIETATE SI CREDINTELE RATIONALE SI IRATIONALE PRIVIND MENTINEREA CONTROLULUI ASUPRA VALORII GLICEMICE
TRATAMENTUL DIETETIC LA SUGARI CU MALNUTRITIE
RISCUL CARDIOVASCULAR LA PERSOANELE CU DIABET ZAHARAT TIP 2
DEFICITUL DE FACTOR XI
Adenoviroza - tratament naturist
Gastroplastia verticala cu trans-sectiune gastrica
Histamina
CHISTUL ODONTOGEN CALCIFICAT
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu