Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
PICATURI PENTRU OCHI

PICATURI PENTRU OCHI
PICATURI PENTRU OCHI

Oculoguttae resorcinoli 1% (FR X)

Resorcinolum  1,0 g

Acidum boricum 1,3 g

Solutio phenylhydrargyri boratis 0,2% 0,5 gAqua destillata q.s.ad. 100,0 g

Formulare: Preparatul este oficinal in FR X, steril si este formulat sub forma de picaturi pentru ochi. Substanta activa este reprezentata de rezorcinol, acidul boric are rol de stabilizant si substanta tampon, solutia de borat de fenilmercur are rol de conservant iar vehicolul solutiei este apa distilata.

Rezorcinolul se prezinta sub forma de cristale incolore sau pulbere cristalina alba, cu miros slab caracteristic si gust dulceag, apoi amar, arzator. La lumina se coloreaza in slab roz-cenusiu. Este solubil in 1 ml alcool, 1 ml apa, usor solubil in benzen, eter si glicerol, putin solubil in cloroform si sulfura de carbon. Este o substanta puternic activa care se pastreaza la Separanda.

Acidul boric se prezinta sub forma de lamele cristaline, lucioase, cu aspect sidefat, grase la pipait sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust slab acru. Este usor solubil in glicerol, alcool la fierbere si apa la fierbere (1:4), solubil in alcool si apa (1:25). Se va dizolva in apa prin incalzire. Acidul boric are rol de stabilizant si de a asigura un pH usor acid pentru o buna stabilitate a rezorcinolului. pH-ul lichidului lacrimal este 7,4-7,7. Ochiul suporta mai bine un pH alcalin dar in cazul acestui preparat pH-ul alcalin este defavorabil stabilitatii substantei active. Prin sistemele tampon continute de lichidul lacrimal ochiul poseda o buna capacitate de tamponare a solutiilor oftalmice administrate sub forma de picaturi.

Solutia de borat de fenilmercur 0,2% prezinta monografie in FR X. Este o solutie limpede, incolora, fara miros, cu pH=6-8. Are efect antiseptic, dezinfectant imprimat de ionul fenilmercuric, care apare in solutia apoasa in urma hidrolizei. Actiunea se datoreaza blocarii grupelor tiolice ale enzimelor bacteriene. Are rol de conservant antimicrobian. Preparatul fiind sub forma de picaturi de ochi multidoza se admite prezenta conservantilor antimicrobieni.

Rezorcinolul se oxideaza in prezenta luminii, oxigenului, temperaturii ridicate, urmelor de metale grele, pH-ului neutru sau slab alcalin cand se obtin compusi inactivi (chinona) care vor duce la colorarea solutiei (de la rosu pana la brun). Pentru a limita actiunea oxigenului se vor adauga antioxidanti: acid ascorbic sau tiouree. Nu se va adauga pirosulfit de sodiu deoarece imprima solutiei un pH alcalin. Actiunea nefavorabila a temperaturii se evita prin dizolvarea rezorcinolului in solutia de acid boric numai dupa racirea acesteia.

Pentru a evita descompunerea rezorcinolului datorita actiunii ionilor metalici cedati de sticla solutia se va conditiona in flacoane de sticla tratate la interior cu EDTA.

Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, pulverizare, amestecare, omogenizare, filtrare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Pulverizarea se face la mojar prin triturare cu ajutorul pistlului. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in flaconul de expeditie pentru omogenizarea tuturor componentelor solutiei. Filtrarea se face prin hartie de filtru sterila. Conditionare se face in recipiente sterile de capacitate de cel mult 10 ml, inchise etans, prevazute cu sistem de picurare.

Preparare: se prepara prin metode care sa asigure sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme.

In 80 grame apa distilata se dizolva prin incalzire la fierbere acidul boric. Dupa racirea solutiei se va dizolva rezorcinolul si se va adauga solutia de borat de fenilmercur 0,2%. Solutia obtinuta se va completa cu apa distilata la 100 g si se filtreaza.

Filtrarea este necesara deoarece colirele trebuie sa fie limpezi, lipsite de particule solide in suspensie (care irita ochiul si favorizeaza o lacrimare abundenta, determinand eliminarea colirului). Inainte de a folosi hartia de filtru se spala de mai multe ori cu apa distilata pentru indepartarea impuritatilor care pot fi cedate de aceasta, se sterilizeaza la etuva si se pastreaza in flacoane sterile bine inchise, nu se umecteaza inainte de filtrarea solutiei pentru a nu dilua solutia oftalmica. Se folosesc filtre de dimensiuni mici pentru a nu retine prin adsorbtie o cantitate prea mare din solutia oftalmica (dupa filtrare nu se mai completeaza la masa).

Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatii picaturilor pentru ochi consta in:

Descriere: Se obtine o solutie limpede incolora. O eventuala coloratie nu trebuie sa fie mai intensa decat a unui etalon de culoare prevazut de FR X.

pH: se determina potentiometric. pH-ul solutiei este de 5-6.

Marimea particulelor: se determina prin examinarea la microscop a unei mase de preparat care contine aproximativ 10 mg substanta activa suspendata, intinsa in strat subtire pe o lama. 90% din particulele examinate trebuie sa prezinte un diametru de cel mult 25 µm; pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de cel mult 50 µm.

Masa totala pe recipient: se stabileste prin cantarirea individuala a continutului din zece recipiente.

Dozare: se efectueaza conform prevederilor monografiilor de substante active.

Sterilitate: se procedeaza conform prevederilor de la "Controlul sterilitatii".

Conservare: Se conserva in flacoane colorate, la Separanda.

II. Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic

Rezorcina are actiune antibacteriana, antiseptica, keratolitica.

Preparatul se foloseste pentru actiunea antiseptica, in tratamentul unor blefarite si conjunctivite.Oculoguttae Atropini sulfatis 1% (FR X)

Atropini sulfas  1,00 g

Acidum boricum  1,50 g

Natrii tetraboratis  0,15 g

Solutio phenylhydrargyri boratis 0,2% 1,00 g

Aqua destillata  q.s.ad. 100,00 g

Formulare: Preparatul este oficinal in FR X, steril si este formulat sub forma de picaturi pentru ochi. Substanta activa este reprezentata de sulfatul de atropina, sistemul acid boric/borax are rol de izotonizant si sistem tampon, solutia de borat fenilmercuric are rol de conservant antimicrobian iar vehicolul este reprezentat de apa distilata.

Sulfatul de atropina se prezinta sub forma de cristale incolore sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust amar (toxic), eflorescente. Este foarte usor solubil in apa (1:1), usor solubil in alcool, practic insolubil in cloroform si eter. Este o substanta toxica care se pastreaza la Venena. Imprima solutiei un pH acid in jurul valorii de 4, care este iritant pentru ochi. Temperatura crescuta si pH-ul alcalin favorizeaza descompunerea hidrolitica a atropinei cu obtinerea tropanolului si acidului tropic care sunt compusi inactivi din punct de vedere terapeutic.

Acidul boric se prezinta sub forma de lamele cristaline, lucioase, cu aspect sidefat, grase la pipait sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust slab acru. Este usor solubil in glicerol, alcool la fierbere si apa la fierbere (1:4), solubil in alcool si apa (1:25). Se va dizolva in apa prin incalzire la fierbere.

Boraxul (tetraborat de sodiu) se prezinta sub forma de cristale incolore, transparente sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust sarat si lesietic, eflorescenta. Prin incalzire substanta se dizolva in apa de cristalizare, apoi se umfla si pierde apa. La temperatura mai inalta se topeste si dupa racire formeaza o masa sticloasa, incolora. Este foarte usor solubil in apa la fierbere, solubil in 1,5 ml glicerol si in 20 ml apa, practic insolubil in alcool. Se va dizolva in apa prin incalzire la fierbere.

Sistemul acid boric/borax are rolul de a aduce valoarea pH-ului solutiei in jurul valorii de 7 care este un pH mai bine tolerat de ochi (are rol de sistem tampon). pH-ul lichidului lacrimal este 7,4-7,7. Ochiul suporta mai bine un pH alcalin decat un pH acid. Prin sistemele tampon continute de lichidul lacrimal ochiul poseda o buna capacitate de tamponare a solutiilor oftalmice administrate sub forma de picaturi. De asemenea acest sistem este folosit si cu rol de izotonizant. Conform FR X picaturile pentru ochi trebuie sa fie izotonice. Solutiile hipotonice se izotonizeaza.

Solutia de borat de fenilmercur 0,2% prezinta monografie in FR X. Este o solutie limpede, incolora, fara miros, cu pH=6-8. Are efect antiseptic, dezinfectant imprimat de ionul fenilmercuric, care apare in solutia apoasa in urma hidrolizei. Actiunea se datoreaza blocarii grupelor tiolice ale enzimelor bacteriene. Are rol de conservant antimicrobian. Preparatul fiind sub forma de picaturi de ochi multidoza se admite prezenta conservantilor antimicrobieni.

La pH=6,8 stabilitatea solutiei de sulfat de atropina este de 2 ani.

La valoarea de pH creata de sistemul tampon acid boric/borax are loc transformarea sulfatului de atropina in atropina baza (deoarece sulfatul de atropina provine de la un acid tare si baza slaba este stabil in mediu acid si in mediu bazic elibereaza baza slaba). In solutie nu apare un precipitat de atropina baza pentru ca aceasta este in limita coeficientului de solubilitate in apa (1:40). Actiunea colirului este mai buna deoarece atropina baza este o substanta liofila care penetreaza mai bine la nivelul epiteliului cornean lipofil comparativ cu sulfatul de atropina.

Se poate creste timpul de contact al colirului cu mucoasa oculara daca la preparare se foloseste un vehicul coloidal cum ar fi metilceluloza 0,5%, alcoolul polivinilic 1,5%.

Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, pulverizare, amestecare, omogenizare, filtrare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Pulverizarea se face la mojar prin triturare cu ajutorul pistilului. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in flaconul de expeditie pentru omogenizarea tuturor componentelor solutiei. Filtrarea se realizeaza prin hartie de filtru sterilizata. Conditionarea se face in recipiente sterile, de capacitate de cel mult 10 ml, inchise etans, prevazute cu sistem de picurare.

Preparare: In 90 g apa distilata se dizolva prin incalzire la fierbere acidul boric si boraxul. Solutia obtinuta se raceste si in aceasta solutie se dizolva sulfatul de atropina. Se adauga apoi solutia de borat fenilmercuric. Se completeaza la apa la 100 g si se filtreaza.

Filtrarea este necesara deoarece colirele trebuie sa fie limpezi, lipsite de particule solide in suspensie (care irita ochiul si favorizeaza o lacrimare abundenta, determinand eliminarea colirului). Inainte de a folosi hartia de filtru se spala de mai multe ori cu apa distilata pentru indepartarea impuritatilor care pot fi cedate de aceasta, se sterilizeaza la etuva si se pastreaza in flacoane sterile bine inchise, nu se umecteaza inainte de filtrarea solutiei pentru a nu dilua solutia oftalmica. Se folosesc filtre de dimensiuni mici pentru a nu retine prin adsorbtie o cantitate prea mare din solutia oftalmica (dupa filtrare nu se mai completeaza la masa).

Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatii picaturilor pentru ochi consta in:

Descriere: Se obtine o solutie limpede incolora.

pH: se determina potentiometric. pH-ul solutiei este de 6,5-7,5.

Marimea particulelor: se determina prin examinarea la microscop a unei mase de preparat care contine aproximativ 10 mg substanta activa suspendata, intinsa in strat subtire pe o lama. 90% din particulele examinate trebuie sa prezinte un diametru de cel mult 25 µm; pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de cel mult 50 µm.

Masa totala pe recipient: se stabileste prin cantarirea individuala a continutului din zece recipiente.

Dozare: se efectueaza conform prevederilor monografiilor de substante active.Sterilitate: se procedeaza conform prevederilor de la "Controlul sterilitatii".

Conservare: In flacoane prevazute cu dop picator, pe eticheta se mentioneaza "Atentie otrava!" sau se pune eticheta "cap de mort". Se conserva la Venena.

II. Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic

Atropina este un alcaloid din frunzele si radacina de Atropa belladona, forma racemica. Este un ester al tropinei (forma cis). Se prezinta sub forma de sulfat de atropina.

Fcin: absorbtie locala pe mucoala conjunctivala.

Fdin: midriaza pasiva (relaxarea muschiului circular al irisului), cresterea presiunii intraoculare, cicloplegie (relaxarea muschiului ciliar)

Ftox: tulburarea vederii pentru aproape si fotofobie.

Fepid: contraindicat in glaucom.

Fter: midriatic in oftalmologie, irite, iridociclite, examenul fundului de ochi, antispastic, antidot in intoxicatia cu pilocarpina.

Fgraf: In oftalmologie instilatii in sacul conjunctival 1-2 picaturi solutie 1% de 1-2 ori/zi.

Preparatul se foloseste pentru actiunea midriatica in scop de diagnostic pentru examinarea fundului de ochi sau in scop terapeutic pentru tratarea unor cheratite, irite, iridociclite.

Oculoguttae Pilocarpini nitratis 2% (FR X)

Pilocarpini nitratis  2,00 g

Acidum boricum  1,50 g

Natrii tetraboratis  0,15 g

Solutio phenylhydrargyri boratis 0,2% 1,00 g

Aqua destillata  q.s.ad. 100,00 g

Formulare: Preparatul este oficinal in FR X, steril si este formulat sub forma de picaturi pentru ochi. Substanta activa este reprezentata de nitratul de pilocarpina, sistemul acid boric/borax are rol de izotonizant si sistem tampon, solutia de borat fenilmercuric are rol de conservant antimicrobian iar vehicolul este reprezentat de apa distilata.

Nitratul de pilocarpina se prezinta sub forma de cristale incolore sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust amar (toxic). Este solubil in 8 ml apa, 160 ml alcool, practic insolubil in cloroform si eter. Este o substanta toxica, se pastreaza la Venena in recipiente colorate. Imprima solutiei un pH acid in jurul valorii de 4 care este iritant pentru ochi. Temperatura crescuta si pH-ul alcalin favorizeaza descompunerea hidrolitica a nitratului de pilocarpina cu obtinerea unor compusi inactivi din punct de vedere terapeutic. La pH mai mare de 6,8 are loc hidroliza pilocarpinei cand se obtin produsi farmacodinamic inactivi (acid pilopic si homopilopic).

Acidul boric se prezinta sub forma de lamele cristaline, lucioase, cu aspect sidefat, grase la pipait sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust slab acru. Este usor solubil in glicerol, alcool la fierbere si apa la fierbere (1:4), solubil in alcool si apa (1:25). Se va dizolva in apa prin incalzire la fierbere.

Boraxul (tetraborat de sodiu) se prezinta sub forma de cristale incolore, transparente sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust sarat si lesietic, eflorescenta. Prin incalzire substanta se dizolva in apa de cristalizare, apoi se umfla si pierde apa. La temperatura mai inalta se topeste si dupa racire formeaza o masa sticloasa, incolora. Este foarte usor solubil in apa la fierbere, solubil in 1,5 ml glicerol si in 20 ml apa, practic insolubil in alcool. Se va dizolva in apa prin incalzire la fierbere.

Sistemul acid boric/borax are rolul de a aduce valoarea pH-ului solutiei in jurul valorii de 7 care este un pH mai bine tolerat de ochi (are rol de sistem tampon). pH-ul lichidului lacrimal este 7,4-7,7. Ochiul suporta mai bine un pH alcalin decat un pH acid. Prin sistemele tampon continute de lichidul lacrimal ochiul poseda o buna capacitate de tamponare a solutiilor oftalmice administrate sub forma de picaturi. De asemenea acest sistem este folosit si cu rol de izotonizant. Conform FR X picaturile pentru ochi trebuie sa fie izotonice. Solutiile hipotonice se izotonizeaza.Solutia de borat de fenilmercur 0,2% prezinta monografie in FR X. Este o solutie limpede, incolora, fara miros, cu pH=6-8. Are efect antiseptic, dezinfectant imprimat de ionul fenilmercuric, care apare in solutia apoasa in urma hidrolizei. Actiunea se datoreaza blocarii grupelor tiolice ale enzimelor bacteriene. Are rol de conservant antimicrobian. Preparatul fiind sub forma de picaturi de ochi multidoza se admite prezenta conservantilor antimicrobieni.

La valoarea de pH creata de sistemul tampon acid boric/borax are loc transformarea nitratului de pilocarpina in pilocarpina baza (deoarece nitratul de pilocarpina provine de la un acid tare si baza slaba este stabil in mediu acid si in mediu bazic elibereaza baza slaba). In solutie nu apare un precipitat de pilocarpina baza deoarece acesta este in limita coeficientului de solubilitate (1:40). Actiunea colirului este mai buna deoarece pilocarpina baza este o substanta liofila care penetreaza mai bine la nivelul epiteliului cornean lipofil comparativ cu nitratul de pilocarpina.

Se poate creste timpul de contact al colirului cu mucoasa oculara daca la preparare se foloseste un vehicul coloidal cum ar fi metilceluloza 0,5%, alcoolul polivinilic 1,5%.

Nu se poate folosi la preparare clorhidratul de pilocarpina care este mai solubil in apa decat nitratul pentru ca este o substanta higroscopica iritanta pentru ochi.

Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, pulverizare, amestecare, omogenizare, filtrare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Pulverizarea se face la mojar prin triturare cu ajutorul pistilului. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in flaconul de expeditie pentru omogenizarea tuturor componentelor solutiei. Filtrarea se realizeaza prin hartie de filtru sterilizata. Conditionarea se face in recipiente sterile, de capacitate de cel mult 10 ml, inchise etans, prevazute cu sistem de picurare.

Preparare: se prepara pe cale aseptica pentru a asigura sterilitatea si a evita contaminarea ulterioara cu microorganisme.

In 90 g apa distilata se dizolva prin incalzire la fierbere acidul boric si boraxul. Solutia obtinuta se raceste si in aceasta se dizolva nitratul de pilocarpina. Se adauga solutia de borat fenilmercuric. Se completeaza cu apa la 100 g si se filtreaza.

Filtrarea este necesara deoarece colirele trebuie sa fie limpezi, lipsite de particule solide in suspensie (care irita ochiul si favorizeaza o lacrimare abundenta, determinand eliminarea colirului). Inainte de a folosi hartia de filtru se spala de mai multe ori cu apa distilata pentru indepartarea impuritatilor care pot fi cedate de aceasta, se sterilizeaza la etuva si se pastreaza in flacoane sterile bine inchise, nu se umecteaza inainte de filtrarea solutiei pentru a nu dilua solutia oftalmica. Se folosesc filtre de dimensiuni mici pentru a nu retine prin adsorbtie o cantitate prea mare din solutia oftalmica (dupa filtrare nu se mai completeaza la masa).

Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatii picaturilor pentru ochi consta in:

Descriere: Se obtine o solutie limpede incolora.

pH: se determina potentiometric. pH-ul solutiei este de 5,5-6,5.

Marimea particulelor: se determina prin examinarea la microscop a unei mase de preparat care contine aproximativ 10 mg substanta activa suspendata, intinsa in strat subtire pe o lama. 90% din particulele examinate trebuie sa prezinte un diametru de cel mult 25 µm; pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de cel mult 50 µm.

Masa totala pe recipient: se stabileste prin cantarirea individuala a continutului din zece recipiente.

Dozare: se efectueaza conform prevederilor monografiilor de substante active.

Sterilitate: se procedeaza conform prevederilor de la "Controlul sterilitatii".

Conservare: In flacoane prevazute cu dop picator, pe eticheta se mentioneaza "Atentie otrava!" sau se pune eticheta "cap de mort". Se conserva la Venena.

II. Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic

Pilocarpina este un alcaloid din frunzele speciilor de Pilocarpus.

Fcin: absorbtie locala pe mucoala conjunctivala

Ftox:. pot sa apara senzatii de arsuri, irtitatii,mancarimi dupa administrarea locala in sacul conjunctival.

Fter: indicatii: glaucom cronic cu unghi deschis, irite (inflamarea mucoasei iridoidiene) si iridociclite (inflamarea irisului si corpului ciliar), alternand cu midriatice pentru prevenirea aderentelor intre iris si cristalin

Fgraf: in glaucom cronic, pilocarpina nitrat sau clorhidrat, colir sau gel oftalmic 0,5-4%, 1-2 picaturi de 2-4 ori/zi, in sacul conjunctival.

Preparatul se foloseste pentru actiunea miotica in tratamentul glaucomului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

HEMOFILIA A
Ruptura uterina
USTILAGOTOXICOZA (taciunele)
SOLUTIA ALCOOLICA DE CAMFOR 10%
Bacili gram pozitivi aerobi - BACILLUS ANTHRACIS
INTOXICATII CU DINITROFENOLI (DNP) SI DINITRO-ORTO-CREZOLI (DNOC)
ABCESUL CRONIC. ABCESUL RECE. ACTINOMOCOZA. ADENITA TBC. SIDA
STENOZA MITRALATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu