Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
PURPURA TROMBOCITOPENICA IDIOPATICA (boala Werlhoff)

PURPURA TROMBOCITOPENICA IDIOPATICA (boala Werlhoff)
PURPURA TROMBOCITOPENICA IDIOPATICA (boala Werlhoff)

Se caracterizeaza prin

trombocitopenie;

numar crescut de megakariocite in MO;

scurtarea duratei de viata a trombocitelor;

patogenie imunologica (prin mecanism autoimun extrinsec).

O serie de date experimentale au demonstrat existenta unui factor plasmatic antitrombocitar:

_ transfuzia de plasma de la bolnavii cu purpura trombocitopenica idiopatica (PTI), la subiectii sanatosi realizeaza o trobocitopenie pasagera la primitori;

_ transfuzia de trombocite de la sanatosi la bolnavii cu PTI duce la distrugerea trombocitelor administrate.

Mai exista trombocitopenii simptomatice in cadrul infectiilor virusale, anemiei hemolitice autoimune, LED, limfoamelor maligne, leucemiilor, CID, etc. Foarte rar se descriu si trombocitopenii idiopatice.

La copil se descriu trei forme clinice: acuta (cea mai frecventa) si cronica recurenta.

Forma acuta se caracterizeaza prin debut brusc, cu eruptie petesiala generalizata punctiforma, fara relief, nedureroasa si nesistematizata, uneori si echimoze (realizand aspectul de "copil batut") si prezenta de vezicule sanghinolente pe mucoasa.

Hemoragiile mucoase si viscerale apar frecvent, cu intensitate variabila. Epistaxis-ul si metroragiile pot fi primele semne de boala la fetite la pubertate. Se mai intalnesc hematuria, hamatemeza, melena, mai rar hemoptizia.

Hemoragiile la nivelul SNC sunt complicatii grave, localizate la meninge si determinand un sindrom meningean sau cerebral (cu simptome de inundatie difuza sau semne de encefalita). Localizarile la o emisfera pot determina aspecte de tipul hemi- sau monoplegiilor. Localizarile meningo-cerebrale sunt rare (cauze de moarte in PTI).Evolutia bolii acute este autolimitata (de la o saptamana la 3-4 luni) si mai frecventa la copii decat la adulti. In antecedentele personale patologice ale copiilor cu PTI putem intalni infectii virale, ingestie de medicamente, vaccinari BCG, IDR la tuberculina. Se presupune ca splina capteaza si distruge trombocitele invelite cu anticorpi.

Semnul de laborator caracteristic este trombocitopenia, de obicei sub 20.000/mmc (sangerarile spontane dispar la o cifra de peste 50.000/mmc).

TS este prelungit semnificativ denotand afectarea timpului endotelio-plachetar al hemostazei. Se mai intalnesc: o anemie posthemoragica uneori cu hipocromie, hipereozinofilie si megacariocitoza (forme imature fara semne evidente de trombocitogeneza).

Tratamentul unei purpure trombocitopenice vizeaza in primul rand inlaturarea cauzei de cate ori este posibil (evitarea infectiilor si a unui exces de medicamente, etc.) apoi efectuarea unei terapii de substitutie (transfuzie cu concentrat de trombocite, sange), terapie specifica cu corticosteroizi si splenectomie.

Corticoterapia consta in administrarea de prednison (1-2 mg/kgc/zi) timp de 10-14 zile, apoi cu scadere in trepte pana la 5-10 mg/kgc/zi, doza de intretinere care se poate continua timp indelungat. Din pacate, cei mai multi bolnavi prezinta recaderi la reducerea dozei sau nu raspund la aceasta (corticodependenti sau corticorezistenti). Dupa splenectomie (se indica dupa cel putin 3 recaderi sau un an de evolutie) se pot utiliza imunosupresoarele (ciclofosfamida, imuran, ciclosporina).

Cei care nu raspund la splenectomie sunt suspectati de a avea: un titru excesiv de mare de anticorpi, sechestrare a trombocitelor in ficat sau splina accesorie.

Utilizarea unui androgen sintetic (Danazol) reprezinta o alta metoda ca o alternativa la imunosupresie.

PTI acuta are o evolutie autolimitata intre 2-3 saptamani si 3 luni.

La bolnavii cu PTI care prezinta hemoragii amenintatoare de viata se poate incerca un tratament cu imunoglobuline i.v. in doze mari (1g/kgc/zi, 2 zile consecutiv). Acest tratament va creste rapid numarul de trombocite dar numai pentru 2-4 saptamani. In plus, aceasta optiune terapeutica este foarte costisitoare. Tot in aceasta situatie se mai poate proceda la administrarea de masa trombocitara sau la splenectomie de necesitate (cand trombocitele sunt sub 1000-2000/mmc) sub protectie de masa trombocitara.

PTI cronica are o evolutie ondulanta, cu recaderi si remisiuni si in timp poate evolua catre LED, in aceste situatii PTI reprezentand de fapt, un stadiu prodromal al LED.

Diagnosticul diferential se face in primul rand cu o vasculopatie, apoi cu celelalte boli din cadrul sindromului hemoragipar, cu leucemiile si cu CID.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PULBERI
Diversia bilio-pancreatica
Semiologia sangelui si organelor hematopoietice
URGENTE DE GINECOLOGIE-OBSTETRICA
AFECTIUNI BULOASE
PIELONEFRITA ACUTA
RINOFARINGITA ACUTA
GANGRENA GLANDEI MAMARE (GANGRENA UBERIS)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu