Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
SINDROMUL HEMORAGIC DIN INSUFICIENTA HEPATICA

SINDROMUL HEMORAGIC DIN INSUFICIENTA HEPATICA
Sindromul hemoragic din insuficienta hepatica

In afara de factorii de coagulare protrombi­nodependenti, ficatul mai sintetizeaza si alti factori de coagulare, cu exceptia fact. VIII. De asemenea, ficatul asigura si ,,clearance”-ul fac­torilor de coagulare activati si al proteinelor cu rol inhibitor al coagularii ca AT III si proteina C, in caz de insuficienta hepatica putand apare tromboembolismul venos sau CID.

Manifestarile clinice hemoragice nu sunt intotdeauna concordante cu gradul severitatii insuficientei hepatice, fiind localizate mai ales la nivelul tractului digestiv (varice esofagiene, ulcer peptic, gastrite). Mai rar apar si hemora­gii segmentare ca echimoze recurente si epis­taxis. Hemoragiile severe pot complica interven­tii chirurgicale ca biopsiile, laparatomiile ex­ploratorii etc. Testele de laborator utilizate in ex­plorarea functiei hepatice sunt: timpul Quick, PTT activat, dozarea fibrinogenului si a FDP-urilor si numaratoarea trombocitelor. Scaderea F V, la care se asociaza si scaderea factorilor de coagulare vitamino-K dependenti (F II, VII, IX si X) indica o insuficienta hepati­ca decompensata. Scaderea fibrinogenului are aceeasi semnificatie clinica, in alte situatii sem­nificand supraadaugarea unui CID. La multi bol­navi cu boli hepatice s-au evidentiat anomalii semnificative ale timpului de trombina in absenta fibrinogenopeniei sau a cresterii FDP-urilor, ceea ce demonstreaza sintetizarea unui fibrinogen calitativ anormal.

La bolnavii cu hepatoame, precum si intr-o varietate mare de boli hepatocelulare s-a evi­dentiat o disfibrinogenemie.

Nivelul fact.VIII este crescut in mod curent in bolile hepatice, dar calitativ anormal, expli­catia acestei modificari fiind necunoscuta.

In sindromul Reye, caracterizat prin asocie­rea encefalopatiei acute cu o degenerescenta grasoasa a ficatului, s-au evidentiat scaderea fibri­nogenului, a F II, V, VII, IX si X, in prezenta unui nivel normal al F VIII, al FDP-urilor si al trombocitelor sanguine circulante. Nu este ex­clusa nici supraadaugarea unor elemente de CID in aceasta afectiune grava.
Boala Wilson se caracterizeaza printr-o deficienta de factori de coagulare vitamino-K dependenti, cresterea nivelului plasmatic al activatorilor circulanti si o trombocitopenie moderata, in cadrul hipersplenismului.

In sindromul Gilbert, ca si in sindromul Dubin-Johnson se mentioneaza scaderea F VIII si niveluri normale ale F IX si X.

Tratamentul episoadelor hemoragice din cadrul bolilor hepatice este substitutiv, admi­nistrandu-se produse ce contin factorii de coa­gulare presupusi deficitari, ca plasma proas­pata sau concentrate de factori protrombino­dependenti. Acestea din urma pot precipita apa­ritia unor complicatii tromboembolice, deoarece contin urme de F IX si X activati care nu pot fi eliminati de un ficat insuficient.

Vitamina K se va administra in doze medii, cunoscandu-se ca dozele mai mari pot prelungi tim­pul de protrombina, efect paradoxal neexplicat.

Anticoagulantele (heparina) sunt contraindi­cate in insuficienta hepatica, exceptie facand boli­le hepatice la care se asociaza CID. O situatie deo­sebita se impune la bolnavii cu disfunctii hepatice si hipertensiune portala, la care este obligatorie splenectomia si/sau efectuarea unei anastomoze lieno-renale. Astfel, se va administra vitamina K parenteral si factorii de coagulare deficienti (plas­ma) cu putine zile inainte de interventia chirurgi­cala. La nevoie, dupa interventia chirurgicala, se poate repeta terapia amintita. Dupa pensarea pe­diculului splenic se indica administrarea concen­tratului de trombocite.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
MAMITA STREPTOCOCICA (MASTITIS STREPTOCOCCICA)
ACCIDENTE DE MUNCA SI BOLI CURENTE
Ascaridoza - trateaza cu plante medicinale
NEFROPATIA DIABETICA
GANGRENA GLANDEI MAMARE (GANGRENA UBERIS)
Etiologia bolilor infectioase
ARTERIOPATIA MEMBRELOR INFERIOARE
INTOXICATII CU CLORFENOXIDERIVATI AI AC. GRASI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu