Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
SOLUTII APOASE CU SUBSTANTE GREU SOLUBILE

SOLUTII APOASE CU SUBSTANTE GREU SOLUBILE
SOLUTII APOASE CU SUBSTANTE GREU SOLUBILE

Rp 2 Phenobarbitali 0,2 g

Sirupi simplicis 10,0 g

Aquae q.s.ad. 20,0 g

M.f.sol.

D.S.intern 2 lingurite pe zi


Formulare: Preparatul este magistral si este formulat sub forma de solutie de uz intern. Substanta activa este reprezentata de fenobarbital, siropul simplu este edulcorant, corector de gust iar vehicolul este apa.

Fenobarbitalul se prezinta sub forma de cristale incolore sau pulbere cristalina alba, fara miros, cu gust amar. Este usor solubil in alcool, putin solubil in cloroform, foarte greu solubil in apa. Se dizolva in solutii de hidroxizi si carbonati alcalini. Este o substanta puternic activa, se pastreaza la Separanda, are doze maxime pentru o data (0,3 g) si pentru 24 ore (0,6 g).

Se observa ca in toata solutia este prescrisa o cantitate de fenobarbital mai mica decat doza maxima pentru o data, deci nu se mai impune verificarea dozelor.

Fenobarbitalul acid este foarte greu solubil in apa (1:1100) iar cantitatea prescrisa depaseste mult coeficientul de solubilitate.

1g fenobarbital acid..1100 g apa

0,2 g.x  x=220 g apa

Se va inlocui fenobarbitalul acid cu fenobarbital sodic (solubil in apa 1:1,5) luat in cantitate stoechiometrica. Inlocuirea cu fenobarbital sodic in cantitate stoechiometrica este cea mai indicata metoda de preparare a solutiilor cu fenobarbital atunci cand acesta depaseste coeficientul de solubilitate cu conditia ca pH-ul alcalin creat de fenobarbital sodic sa nu influenteze nfavorabil stabilitatea altor componente din solutie.

232,24 f fenobarbital acid..254,23 fenobarbital sodic

0,2 g..x  x=0,22 g

La 1 g FH corespunde 1,1 g FNa

Alte posibilitati de preparare a solutiilor cu FH:

a)               folosirea de cosolventi- dizolvarea FH intr-un amestec de alcool:glicerina:apa (1:1:2). Daca nu se foloseste proportia corespunzatoare exista riscul ca la diluarea solutiei cu apa o parte din FH diluat sa reprecipite

b)               dizolvarea prin hidrotropie- ca substanta hidrotropa este indicata piperazina, luata in aceeasi cantitate cu FH. In solutia concentrata de piperazina se dizolva FH adus in portiuni mici si agitand de fiecare data, apoi solutia se amesteca cu siropul simplu si se completeaza la masa cu apa

Siropul simplu (FR X) este un lichid vascos, limpede, incolor, fara miros, cu gust dulce. Are o concentratie de 64% zahar. Se obtine prin dizolvarea zaharului in apa prin incalzire, fierbere 1-2 minute, completare la masa cu apa si filtrare fierbinte. Se conserva in flacoane pline, bine inchise, la loc racoros. Are rol de edulcorant.

Operatiile farmaceutice care se succed la preparare sunt: cantarire, pulverizare, amestecare, omogenizare, filtrare, conditionare. Cantarirea se face la balanta electronica. Pulverizarea se face in mojar prin triturare cu ajutorul pistilului. Operatiile de amestecare si omogenizare se efectueaza in flaconul de expeditie pentru omogenizarea tuturor componentelor solutiei. Filtrarea se face prin intermediul hartiei de filtru. Conditionarea se face in recipiente de sticla de capacitate corespunzatoare, bine inchise.

Preparare: Fenobarbitalul sodic luat in cantitate de 0,22 g se dizolva in 10 ml apa, solutia se aduce peste siropul simplu cantarit in flaconul de expeditie si se completeaza la masa cu apa.

Solutia se filtreaza la nevoie si se elibereaza in flacon de capacitate corespunzatoare, cu eticheta de uz intern pe care se specifica modul de administrare.

Evaluare farmacotehnica: Conform FR X controlul calitatii solutiilor consta in:

Descriere: solutie limpede, cu gust amarui.

pH: se determina potentiometric. Prezinta pH alcalin.

Masa totala pe recipient: se determina prin cantarirea individuala a continutului din zece recipiente.

Dozare: se efectueaza conform prevederilor monografiilor de substante active.Conservare: solutia cu fenobarbital sodic se prepara la cerere si se pastreaza in recipiente bine inchise, la loc racoros.

II. Profil farmacocinetic, farmacodinamic si farmacitoxicologic

Fenobarbitalul este un derivat barbituric cu actiune hipnotica, sedativa, anticonvulsivanta.

Fcin: absorbtie buna pe toate caile. Absorbtie prin mucoasa gastrica pentru acidul nedisociat.

Transport in sange in forma legata de albuminele plasmatice, prin legaturi ionice.

Difuziune buna in tesuturi, prin bariera hematoencefalica si placenta.

Metabolizarea se face prin hisroxilare alifatica sau aromatica la radicalii de la C5 (SOMH dependente de cit P450), glucuronoconjugarea metabolitilor hidroxilati (enzimele microzomale hepatice), hidroliza inelului barbituric. Fenobarbitalul nu este biotransformat in procent mare.

Eliminare renala ca metaboliti si sub forma netransformata. Eliminarea completa dureaza cateva zile. In intoxicatii cu fenobarbital se grabeste eliminarea renala diminuand reabsorbtia tubulara prin alcalinizarea urinii.

Fdin si fter: Fenobarbitalul este un barbituric hipnocoercitiv cu latenta si durata lunga (cca 45 minute si respectiv 8-12 ore). Este indicat rar ca hipnotic deoarece produce somnolenta dupa trezire si sedare reziduala marcata. Este utilizat ca sedativ (la doze mici subhipnotice) si antiepileptic.

Mecanism de actiune hipnotica si sedativa: potentarea neurotransmisiei inhibitoare mediata de GABA prin activarea unui situs specific de pe complexul receptor GABA-A postsinaptic efector cu cresterea timpului de deschidere a canalelor de Cl.

Mecanism de actiune anticonvulsivanta: deschiderea canalelor de clor prin activarea complexului receptor postsinaptic GABA-A.

Ca inductor enzimatic stimuleaza activitatea glucuronil transferazei hepatice favorizand metabolizarea bilirubinei prin glucuronoconjugare. Astfel poate fi util in tratamentul pe termen lung al icterului congenital cronic cu bilirubina neconjugata si tratamentul icterului neonatal.

Ca sedativ se indica in hiperexcitabilitate, nevroze, sindrom psihovegetativ.

Ca anticonvulsivant se indica in marele rau epileptic, de electie la copii mici si in starea de rau epileptic.

Ftox si fepidem: Este puternic inductor enzimatic si poate genera interactiuni la asociere cu numeroase medicamente: anticoagulante orale cumarinice, anticonceptionale orale, digoxina, fenitoina etc.

RA: la nivel SNC: excitare paradoxala la varstnici, letargie, cefalee, halucinatii, coma. La doze mari antiepileptice: sedare, ataxie, anemie megaloblastica, osteomalacie.

CI: sarcina, lactatie, afectiuni hepatice, respiratorii, diabet zaharat.

Se administreaza cu precautie la anemici, poate necesita o crestere a aportului de vit D. Scade efectul contraceptivelor orale.

Fgraf: sedativ: 15 mg de 2-3 ori/zi per os

Anticonvulsivant

in marele rau epileptic po 100 (50-200) mg de 1-2 ori/zi la adult si 2-4 mg/kg/zi la copil; im 200 mg la adult si 4-8 mg/kg la copil

stare de rau epileptic: iv lent 150-400 mg adult, 6 mg/kg copil

Hipnotic 100-200 mg la culcare.

Preparatul are actiune sedativaPolitica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ASISTENTEI MEDICALE DE URGENTA COMUNITARE IN ROMANIA
STUDIUL CORELATIILOR INTRE NIVELUL AMPUTATIEI, VARSTA SI FACTORII DE RISC ASOCIATI LA PACIENTII CU AMPUTATII ALE MEMBRELOR INFERIOARE
Reglarea nervoasa a respiratiei prin mecanismul automat: centrii inspiratori bulbari
LEZIUNI INFLAMATORII VENE
COPILUL CU INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA
ABORDAREA EXPLORARII DE LABORATOR A TROMBOZELOR
CHISTUL ODONTOGEN CALCIFICAT
BOLILE HEMORAGICE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu