Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
TUMORILE BENIGNE ALE PARTILOR MOI BUCO-MAXILO-FACIALE

TUMORILE BENIGNE ALE PARTILOR MOI BUCO-MAXILO-FACIALE


TUMORILE BENIGNE ALE PARTILOR MOI BUCO-MAXILO-FACIALE

Tumorile obrazului, buzelor, limbii, planseului, cavitatii bucale

I. Tumorile chistice - se dezvolta din glandele regionale, resturi epiteliale, embrioane, exceptional parazitare.

1. Chisturile sebacee - se formeaza prin obliterarea lenta a canalului excretor al glandei sebacee(sunt mai frecvente pe oraz, buze).

2. Chisturi dermoide - frecvente la planseu. Au origine embrionara din inclavarea ectodermului in mezoderm sau din resturi ale primului si al doilea arc branhial. In interior contin o pasta cremoasa cenusiu-galbuie, rar fire de par, formatiuni cartilaginoase, osoase, dentare.

Diagnosticul se bazeaza pe existenta formatiunii tumorale ce deformeaza regiunea endo si exobucala.

3. Chisturi mucoide (mucocelul):

- se formeaza prin obliterarea canalului excretor al glandei salivare;

- se dezvolta pe buze, obraji, limba;

- se prezinta ca formatiuni hemisferice proeminente de 4-8 mm, acoperite de o mucoasa subtire, transparenta, avand o culoare albastra-verzuie;

- se deschide spontan, frecvent, evacuandu-se un lichid, filant, vascos, mucos ca albusul de ou.

Tratament = extirparea.

4. Chisturi parazitare - foarte rare.

Chisturi hidatice - in regiunea geniana sunt: hematogene, au membrana periferica, foarte subtire, in interior contin un lichid clar ca apa de stanca, in care plutesc hidatide (carlige specifice). Reactia Cassoni sau Weiberg-Pirvu , sunt specifice.

Tratament = extirparea.

5. Chisturi coloide - apar in limba, provenind din celulele tiroidiene izolate. De obicei sunt situate in baza limbii formand asa numita gusa linguala.

6. Ranula (grenouilleta) sau broscuta. Este o tumora chistica a planseului bucal cu aspect de 'gusa de broasca', avand un continut filant ca albusul de ou; isi are originea in resturile embrionare ale canalului tireoglos sau arcurile branhiale; apar la tineri si copii, au evolutie lenta apoi cresc rapid pana la 6-8 cm; lichidul se deosebeste de saliva prin aceea ca nu contine ptialina si rodanat de potasiu; aspectul clinic are forma unei tumori ce bombeaza sublingual unilateral; dgs. diferential se face cu chisturile dermoide care sunt mediane si au un continut pastos.II. Fibroamele - se dezvolta pe mucoasa jugala, buze, palat,creasta alveolara; se formeaza din straturile celulare profunde ale submucoasei, membrana parodontala sau periost; au aspect nodular, bine conturat; la nivelul gingiei poate fi difuz - fibromatoza gingivala la care se impune.

Diagnostic diferential cu hiperplaziile gingivale.

III. Lipoamele - sunt alcatuite din tesut adipos sustinut de o stroma conjunctiva. Ele pot fi incapsulate, boselate, difuze, cu consistenta moale, elastica.

Angioamele - sunt tumori vasculare ;- hemangioame - alcatuite din sistem vascular sangiun si limfangioame - alcatuite din sistem vascular limfatic.

IV. Hemangioamele cresc din endoteliu vascular formand vase, sunt de obicei congenitale si se dezvolta dupa nastere. Clinic, au aspect de tumori rosii sau albastrui-violacee(in functie de proportia de oxigen din sange). Aceste tumori se pot prezenta sub forma de :

- pete simple lenticulare;

- hemangioame stelate continand un vas central cu vase radiale;

- pete omogene colorate rosu- violaceu 'pete de vin';

- hemangioame tuberoase - aspect tumoral, proeminente, polilobate, depresibile, isi modifica volumul cu pozitia capului;

- hemangioame cavernoase - profunde - lacuri sanguine.

Se pot tromboza formand cicatrici fibroase sau pot produce fleboliti prin impregnari de calciu.

Clinic se prezinta ca tumori, elastice, depresibile, voluminoase, invadante in tesuturi pe care le disociaza.

Tratamentul consta in injectii la periferia tumorii cu solutie de chinina si antipirina cate 2,5 g dizolvata in 10 g apa distilata, apoi extirparea chirurgicala.

Limfangioamele se formeaza prin proliferarea vaselor limfatice. Se localizeaza de obicei pe buze, palat, faringe, reg.latero-cervicala.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.