Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
Tratamentul edentatiei partiale intinse

Tratamentul edentatiei partiale intinseTratamentul edentatiei partiale intinse trebuie hotarat in functie de caracteristicile campului protetic, costul tratamentului si riscurile esuarii acestuia impreuna cu pacientul. Protezele din acrilate flexibile sunt mai usor tolerate de pacienti si pot fi folosite la o protezare amovibila, in conditiile unui camp protetic deficitar, a alergiilor la metale sau acrilate, a unor pacienti necooperanti, a greutatii mai mari a protezelor scheletate si a pastrarii vitalitatii dentare, precum si in cazul cerintelor estetice ale pacientilor.

Protezarea amovibila partiala bazata pe acrilate termoplastice flexibile este o alternativa terapeutica moderna la protezarea amovibila realizandu-se restaurari mobile cu calitati deosebite estetice, proprietati fizice si biocompatibilitate superioara o protezelor.

Materialele de astazi au fost imaginate pentru a avea estetica si durabilitate optima si datorita caracteristicilor sale sunt recunoscute pentru biocompatibilitatea lor, continand monomeri liberi intr-o cantitate mica sau deloc, devin o alternativa pentru pacienti alergici la acrilate si metale. Datorita porozitatii scazute, este prevenita depunerea de placa bacteriana, avand astfel si o stabilitate cromatica buna in timp, stabilitate dimensional foarte buna, rezistent la abrazie, la rupere, la imbatranire in timp. Si nu in ultimul rand aspectul estetic, care este foarte important in ziua de azi intr-o lume competitiva social si economic, a avea o infatisare placuta este obligatoriu. Dintre avantajele acestor materiale este si a oferi o estetica deosebita, prin crosete invizibile, prin mascarea recesiunilor gingivale sau prin transparenta lor permite evidentierea gingiei.
O flexibilitate superioara, o grosime mica, o greutate scazuta a protezei, si o adaptare usoara in cabinet prin scufundare in apa a protezei, toate aceste calitati permit o acceptare si o acomodare mai usoara la acestea proteze, majoritatea pacientilor se acomodeaza imediat la restuararea delicata si usoara a acestor protezelor in special daca nu au mai purtat proteze in antecedente.

Toate aceste calitati ale materialelor permit alegerea celei mai bune solutii terapeutice in realizarea protezelor partiale si totale estetice, de durata si confortabile.

Aparatele restaurarilor mobile partiale si totale din acrilate flexibile sunt indicate in orice tip de edentatie asa incat nu prezinta practic contraindicatii, se pot folosi in orice edentatie dar exista situatii in care sunt chiar de neinlocuit.

De exemplu in situatiile clinice cu afectare generala cum sunt batranii cu boala Parchinson, care nu au precizie cu mainile sa fixeze proteza scheletizata in cavitatea orala datorita elementelor speciale de mentinere si stabilizare complicate care necesita o precizare in aplicare. Sau in cazul persoanele care au suferit anterior un accident si au ramas cu diferite dizabilitati loco-motorii.

Exista si situatii clinice cu aspect local care necesita protezare flexibila, cum sunt persoanele cu campuri protetice deficitare, care prezinta indici clinico-biologici negativi ai substratului muco-osos si dento parodontal. Persoanele care prezinta creste edentate ascutite, joase, resorbite (cl.5,cl.6 Atwood ); versant lingual redus, cu inclinatie defavorabila, cu hernierea planseului, prezenta torus, bolta palatina ogivala, zonele biostatice atrofiate, dinti scurti care nu pot fi folositi pentru aplicarea elementelor de mentinere sprijin si stabilizare, parodontiu afectat cu semne de inflamatie, recesiune, mobilitate dentara. Pacientii cu toate aceste probleme fac probleme deosebite in protezare prin sprijin, stabilitate deficitara a protezei, aceste cazuri se pot rezolva mult mai simplu prin protezare flexibila, care datorita proprietatilor acestor materiale nu cere pregatiri speciale a campului protetic, se evita si stresul de preparare a dintilor restanti datorita flexibilitatii acrilatului proteza singura se adapteaza pe campul protetic are si stabilitate mai buna care era greu de realizat la aceste campuri deficitare si o estetica deosebita, e mai usor de manevrat adica insertia si desinsertia de pe camp e foarte simpla, deci pacientii se simt mult mai comozi si comfortabili cu aceasta proteza comparariv cu protezele conventionale. Deci protezele flexibile sunt indicate in orice tip de edentatie.

-indicatia de electie este clasa I si II Kennedy dar si clasa III si VI Kennedy ;


-la bolnavii cu o igiena orala precara;

-in tratamenul provizoriu la tineri cu camera pulpara voluminoasa si copii in perioada de crestere,  prin mentinatoare de spatiu, inlocuirea dintilor absenti la pacientii pediatrici, in dispozitive ortodontice, poate fi utilizat in protezarea imediata, proteza de  tranzitie ;

-ideal in cazul pacientilor care fractureza des protezele ;

- in cazul persoanelor alergici la monomeri acrilici, sau metale care in urma coroziunii electrolitice pot da fenomene de intoxicare locala sau la distanta, ionii de nichel sau crom reprezinta un potential patogen ce se poate manifesta dupa 6-20 ani de utilizare a aparatelor gnato-protetice. Crosetele metalice neaspectuoase sunt inlocuite cu crosete de culoarea tesuturilor, realizate din aceiasi rasina termoplastica ca proteza, aceste crosete practic nici nu se vad in gura pacientului

-la pacienti a caror dinti restanti ofera retentie mica pentru crosete;

-cand pacientii prezinta o structura osoasa si tuberozitati proeminente;

-la pacienti a caror campuri protetice prezinta torusuri voluminoase;

-rezolva multe probleme legate de tratamentul dintilor parodontotici, a dintilor compromisi si a confortului problematic al pacientilor;

-se poate folosi la pacientii cu recesiuni gingivale, pentru mascarea lor;

Inlocuitor ideal pentru protezele acrilice, atunci cand pacientul este alergic la acrilate sau cand formatiuni protuberante osoase impiedica insertia protezei totale acrilice. Circumstante aditionale in care pot fi folosite acrilatele flexibile sunt fatete gingivale pentru a masca recesiunea gingivala;

-Protezarea cu acrilate flexibile evita stresul de preparare a dintilor restanti, nu necesita pregatiri speciale ale campului protetic.

Mijloacele protetice mobile partiale din acrilate flexibile au contraindicatii restranse:

-un spatiu mai mic de 4-5mm intre arcade in zona posterioara

-in cazul in care exista lucrari conjuncte cu extensii distale bilaterale maxilare cu atrofia extrema a osului alveolar;

- cazurile cu overbite mai mare de 4mm existand riscul dislocarii dintilor din proteza;

-sunt contraindicate in situatia pacientilor cu starea generala alterata sau psihic neecchilibrat ;

- in infectii cornice sau acute (lues, TBC,actinomicoza) sau in leziunile precanceroase sunt contraindicate aplicarea aparatelor protetice adjuncte pana la rezolvarea lor;

-pacientilor cu cavitatile orale neasanate nu se aplica terapia prin protezare decat dupa asanarea cavitatii bucale.

Protezele partiale din acrilate flexibile sunt mai biologice deoarece nu necesita rezectii tisulare importante si refac corespunzator morfologia si functiile sistemului stomatognat. Se pot realiza usor si au posibilitati de igeinizare mai corecta.Materialele termoplastice pe baza de nylon cum ar fi Flexplast, Valplast Pro-fllex, Lucitone sunt curent destinate unor scopuri variate: gutiere, proteze totale sau partiale, coroane sau microproteze temporare sau provizorii, portamprente si microproteze pentru implanturi.

Rasinile acetat, Termoflex, o alta forma a materialelor termoplastice ofera rezistenta cu flexibilitate si este utilizat pentru crosete partiale preformate, schelete partiale si punti provizorii, microproteze implantare si splinturi ocluzale. Rasinile acetat nu furnizeaza translucenta asociata cu alte termoplastice, dar sunt o buna alegere pentru dispozitivele sustinute dentar si sunt mai rezistente decat acrilatele. Rasinile acetat sunt rezistente la depunere de placa, ofera flexibilitate pentru mai mult confort si sunt lipsite de monomer pentru a preveni reactiile alergice.

VALPLAST

Este o rasina termoplastica injectabila pe baza de nylon indicata pentru realizarea de proteze amovibile partiale si restaurari unilaterale.

- Proteza Valplast este o solutie optima pentru orice protezare partiala si restaurari unilaterale sau cand pacientul nu prefera o restaurare fixa. Pacientii care au purtat atat proteze conventionale cat si proteze Valplast afirma ca acestea din urma par mai naturale si sunt mult mai confortabile.

- In plus, datorita retentiei excelente si a esteticii, Valplast confera mai multa incredere atunci cand pacientul mananca sau zambeste.

- Valplast este de asemeni un inlocuitor ideal pentru protezele acrilice atunci cand pacientul este alergic la acrilate si in cazul pacientilor care fractureaza des protezele.

Poate fi folosit Valplast in fatete gingivale pentru a masca recesiunea gingivala, imobilizarile.

- Sau cand formatiuni protuberante osoase impiedica insertia protezei totale acrilice.

- Rezolva multe probleme in cazul pacientilor cu dinti parodontotici, a dintilor compromisi

Contraindicatiile folosirii acestor materiale:

- in cazul pacientilor care au un spatiu intre arcade in zona posterioara mai mic de 4-6 mm.

- sau cazurile cu overbite mai mare de 4 mm unde exista riscul dislocarii dintilor din proteza.

- la pacienti cu lucrari conjunte cu extensii distale bilaterale maxilare cu atrofia extrema a osului alveolar.

- la pacienti cu lucrari conjunte cu extensii distale bilaterale mandibulare sau torus lingual mandibular.

Avantajele materialelor Valplast

-nu necesita pregatiri speciale ale campului protetic.

- protezele sunt practic incasabile.

-sunt subtiri si usoare.

-si usor transparente ce permit transparenta gingiei.

Instructiunile producatorului pentru intretinerea protezelor din Valplast:

Curatarea regulata a protezei. Exista un preparat special recomandat de producator destinat pentru igienizarea protezei din Valplast care se numeste Val-Clean.

Proteza Valplast se lasa in solutia Val-Clean 10-15 minute pe zi sau pe parcursul noptii cel putin de 3 ori pe zi.

Particulele libere pot fi indepartate cu utilizarea unui dispozitiv de curatare ultrasonic, sau prin plasarea protezei sub jetul de apa. Periajul protezei Valplast nu este recomandat, intrucat acesta poate indeparta luciul si poate inaspri suprafata in timp.

Daca este posibil, se recomanda clatirea protezei dupa masa pentru indepartarea particulelor alimentare.

Se mentine proteza partiala in apa sau in solutie de curatat atunci cand nu este purtata pentru a mentine suprafata hidratata.

Periajul dintilor naturali si al gingiilor se realizeaza cu regularitate

Insertia protezelor partiale din Valplast

Pur si simplu prin plasarea protezei in apa foarte fierbinte pentru aproximativ un minut, se poate obtine o insertie foarte fina si o adaptare excelenta la tesuturile naturale ale cavitatii orale. Daca un croset nu se adapteaza perfect, aceste se poate ajusta usor prin imersarea regiunii protezei in apa fierbinte din indoirea crosetului in sensul necesar.

Daca este necesara orice reducere datorita iritatiei persistente, rasina trebuie prelucrata diferit fata de acrilate. Se recomanda o piatra verde nr.13, tipic utilizata pentru portelan, pentru a reduce rapid suprafata si a o lasa in acelasi timp foarte neteda. Daca mai raman fire, acestea pot fi inlaturate cu o lama ascutita si orice asperitate inlaturata cu o roata de cauciuc maron. Suprafata poate fi apoi relustruita cu componentele de lusrtuire Acrylux 150, Brown Tripoli si Mirror-Shine.

FLEXPLAST

Elastomerul termoplastic Flexplast

Este un material termoplastic injectabil pe baza de nylon. Este disponibil in 3 culori ale dintelui: transparent, culora dintelui si roz.

Elastomerul termoplastic Flexplast este un nou material plastic ce combina avantajele de procesare ale unui material termoplastic cu proprietatile si performanta unui material asemanator cauciucului.

Indicatii folosirii Flexplastului

-gutiere pentru sportivi

-realizarea balamalelor si elementelor de ancorare

-lucrari telescopate

Caracteristicile materialului:

-Acumularea de tartru este evitata prin suprafetele lucioase ale protezei

-Culoare opaca ce impiedica stralucirea metalului

-Este rezistent la imbatranire, la abrazie

-Rezistent la fortele de impact

-Stabilitate dimensionala buna si contractie scazuta datorita procesului de injectie sub presiune (7,2-7,5 bari)

FLEXIDENT

Este in material termoplastic injectabil cu o structura cristalina dura.

Protezele Flexident sunt incasabile si pot fi fabricate mai subtiri decat protezele acrilice traditionale, furnizand mai mult confort si incredere pacientului. Acest tip de proteze au gradul de flexibiliate adecvat si nu se denatureaza sau devin casante.

-Avantaj estetic

Flexident furnizeaza o translucenta ideala, care preia tonul tesuturilor, redand un aspect natural si este disponibil in nuantele de Roz Deschis, Roz Normal si Roz Inchis.

-Indicatii :

-Flexident poate fi utilizat pentru protezarea imediata

-protezele de tranzitie, mentinatoare de spatiu

-Cazuri compromise parodontal, fatete gingivale

- Dispozitive ortodontice, imobilizari si inlocuirea dintilor absenti la pacientii pediatrici.

-Poate fi utilizat in combinatie cu schelete metalice si/sau atasamente de precizie.

-Flexident poate fi utilizat la pacientii alergici la restaurarile conventionale acrilice.

Caracteristici :

-o estetica deosebita prin transparenta materialului si prin crosete invizibile care pot fi reparate sau adaugate in laborator prin inlocuirea bazei de nylon in laborator

Dezavantaje :

-Protezele nu pot fi rebazate

-intre arcade trebuie sa fie necesar spatiu pentru plasarea protezei.

CONCLUZII

Acrilatele flexibile au fost imaginate in cautarea unui material cu biocompatibilitati superioare, ideale, care actual sunt recunuscute pentru biocompatibilitatea lor, continand monomeri liberi intr-o cantitate mica sau deloc devin o alternativa pentru pacientii alergici la acrilatele si componentele metalice ale unei proteze conventionale. Au o porozitate scazuta ce impedica depunerea de placa, o stabilitate coloristica in timp, conductivitate termica redusa, contractie scazuta a materialului, stabilitate dimensionala, caracteristice estetice deosebite.

Sunt mult mai rezistente la abrazie, la fortele de impact, previn depunerea de placa si tartru, nu sunt alergice, deoarece nu contin monomeri, nu necesita pregatiri speciale ale campului, sunt rezistente la imbatranire in timp. Au o estetica deosebita, confort sporit datorita grosimii si greutatii mici a protezei si o adaptare usoara in cabinet prin scufundarea protezei in apa calda.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
EVALUAREA MASEI DE TESUT ADIPOS DUPA SUBSTITUTIE TESTOSTERONICA LA BARBATII CU SINDROM METABOLIC SI DISFUNCTIE ERECTILA: EXPERIENTA CLINICA A CENTRULU
FARFARAE FOLIUM
RINITE
CHISTUL MEDIAN PALATINAL
Intoxicatia profesionala cu gaze si vapori iritanti
Boli profesionale datorate expunerii la zgomot
VERBASCI FLOS
PROLAPSUL URETRAL
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu