Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
VERTEBRELE CERVICALE (VERTEBRAE CERVICALES)

VERTEBRELE CERVICALE (VERTEBRAE CERVICALES)
VERTEBRELE CERVICALE (VERTEBRAE CERVICALES)

Sunt in numar de 7, la toate speciile de mamifere. Cu exceptia C1, sunt cvadrangulare, masive si mai lungi decat vertebrele din celelalte regiuni. Descresc in lungime, de la C2 la C7.

ATLAS

Atlasul este prima vertebra cervicala, C1. Este o vertebra atipica, avand o forma adaptata articularii cu craniul, mai precis, cu condilii occipitalului. Nu are corp si nici proces spinos. Este format din doua arcuri, unul dorsal si unul ventral (Arcus dorsalis et ventralis), care se unesc pe partile laterale, la nivelul aripilor atlasului (Alae atlantis), echivalente proceselor transverse.

Cele doua arcuri incadreaza o gaura vertebrala (Foramen vertebrale) foarte larga. Masele lor laterale (Massa laterales) prezinta pe fata craniala cate o cavitate adanca biconcava, reprezentand foveele (fosetele) articulare craniale (Foveae articulares craniales) pentru cei doi condili ai occipitalului. Pe fata caudala, se identifica doua suprafete de articulare cu axisul (C2), foveele (fosetele) articulare caudale (Foveae articulare caudales). Acestea sunt usor concave sau aproape plane si se continua pe fata dorsala a arcului ventral cu foseta odontoida (Fovea dentis), excavatia corespunzatoare dintelui axisului (Dens).
Arcul dorsal (Arcus dorsalis) al atlasului prezinta pe fata dorsala tuberculul dorsal (Tuberculum dorsale). Pe fata ventrala, arcul dorsal este concav. Pe marginea sa craniala, se identifica gaura vertebrala laterala (Foramen vertebrale laterale). Aceasta comunica atat cu canalul vertebral, cat si cu gaura alara (Foramen alare), prin canalul alar (Canalis alaris), pana in fosa atlasului (Fossa atlantis), situata sub aripile atlasului.

Arcul ventral (Arcus ventralis) este mai ingust si mai putin curbat decat cel dorsal. Prezinta un tubercul ventral (Tuberculum ventrale), foarte proeminent la porc.

Aripile atlasului (Alae atlantis) sunt, de fapt, procesele transverse modificate. Se intind pe partile laterale ale maselor laterale. Intre fata ventrala a aripilor si masele laterale se adanceste, bilateral, cate o fosa a atlasului (Fossa atlantis). Aceasta comunica cu fata dorsala a atlasului prin gaura alara (Foramen alare). La carnivore si la iepure, gaura alara este transformata in incizura alara (Incisura alaris). La baza aripilor, caudal, mai exista o gaura, gaura transversara (Foramen transversarium). Aceasta lipseste la rumegatoare. La porc, pisica si iepure, exista canalul transvers (Canalis transversarius) care se deschide pe marginea caudala a maselor laterale, de o parte si de alta a gaurii vertebrale.

AXIS (AXIS / EPISTROPHEUS)

Axisul, cea de-a doua vertebra cervicala - C2, este cea mai lunga dintre toate vertebrele. Se caracterizeaza prin prezenta unui proces de forma unui dinte, denumit ca atare: dintele axisului (Dens axis) care se articuleaza cu atlasul. Este denumit si proces odontoid („in forma de dinte”).

La cal, dintele axisului are forma de con sectionat orizontal, avand varful (Apex) rotunjit. Pe fata ventrala, convexa, este fata articulara ventrala (Facies articularis ventralis). Fata articulara ventrala se continua de pe dinte, simetric, pe procesele articulare craniale (Processus articularis cranialis), reprezentate de doua suprafete articulare separate intre ele situate pe fata craniala a axisului. Pe fata dorsala a dintelui, usor concava, apar doua depresiuni rugoase, apartinand fetei articulare dorsale (Facies articularis dorsalis).

Extremitatea caudala (Extremitas caudalis) este concava. Pe fata ventrala a axisului, se reliefeaza creasta ventrala (Crista ventralis). Procesul spinos (Processus spinosus) este foarte dezvoltat si are aspect de creasta. La cal si la caine, se bifurca spre procesele articulare caudale. La porc, procesul spinos este inalt si relativ triunghiular. La rumegatoare, se termina brusc, vertical, inaintea proceselor articulare caudale.Procesele transverse sunt mici si orientate caudal sunt perforate la baza de gaura transversara (Foramen transversarium). Incizura vertebrala craniala (Incisura vertebralis cranialis) este evidenta la carnivore si la iepure. La ungulate, este transformata in gaura vertebrala laterala (Foramen vertebrale laterale). Incizura vertebrala caudala (Incisura vertebralis caudalis) este clasica, fiind incadrata, dorsal, de procesele articulare caudale si, ventral, de corpul axisului. Este prezenta la toate speciile.

VERTEBRELE CERVICALE C3-C5

Au urmatoarele caracteristici:

-Corpul este lung in comparatie cu alte vertebre, dar se scurteaza treptat de la C3 la C5.

-Fata ventrala a corpului prezinta creasta ventrala (Crista ventralis), exceptand porcul.

-Extremitatea craniala, capul vertebrei (Caput vertebrae) este foarte convex.

-Extremitatea caudala ofera drept negativ fosa vertebrei (Fossa vertebrae), adanca si aproape circulara.

-Procesele transverse sunt bicuspide, avand un tubercul dorsal (Tuberculum dorsale) si un tubercul ventral (Tuberculum ventrale) pentru insertii musculare.

VERTEBRA CERVICALA C6 –se particularizeaza prin aspectul procesului transvers care se imparte intr-un tubercul dorsal (Tuberculum dorsale) si o lama ventrala (Lamina ventralis).

VERTEBRA CERVICALA C7 – se particularizeaza prin prezenta fosetelor costale caudale (Fovea costalis caudalis) situate pe marginile caudo-laterale ale corpului vertebral. Prima pereche de coaste se articuleaza intre C7 si T1.

De asemenea, C7 se diferentiaza de celelalte vertebre cervicale prin faptul ca are procesul transvers nedivizat si neperforat la baza de gaura transversara. Rareori, unii indivizi prezinta gaura transversara, unilateral, in mod exceptional, bilateral. Corpul vertebral este scurt.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
INTOXICATII CU INSECTICIDE ORGANOCLORURATE (IOC)
Impotenta - trateaza naturist
Tricocefaloza - tratament cu plante medicinale
VITAMINE
Studiu - impactul factorilor socio-economici in determinismul nasterii premature
Histamina
CALMOTUSIN - CLOFEDANOL
Tricofitia inflamatorie (supurata)

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu