Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
VITAMINE

VITAMINE


VITAMINE

Vitamina B1 se mai numeste si vitamina tiaminica sau vitamina antiberiberica. Este utila in functionarea normala a ficatului, celulelor, pielii.

Excesul se elimina prin urina.

Carenta conduce la tulburari digestive, cardiace si nervoase.

Surse: soia, faina de grau, faina de secara, faina de porumb, mazare,ciuperci, nuci, alune, galbenus  de ou, drojdie de bere, carne de porc, rinichi de porc,ficat de vitel, etc.Vitmina B2 numita si riboflavina sau lactoflavina participa in procesul vederii, determina cresterea organismului tanar, intervine in respiratia celulara si scaderea glicemiei din sange, etc.

Carenta vitaminica determina caderea parului, scaderea rezistentei la infectii, crampe musculare,unghii casante, etc.

Surse: germeni de grau, drojdie, branza,lapte, oua,soia, ficat, rinichi, faina de secara, etc.

Vitamina B3 se mai numeste si acid nicotinic, vitamina PP, nicotinamida, care apara si vindeca organismul de pelagra. Se gaseste in toate celulele organismelor vii.Ia parte la formarea unor enzime cu rol impotrtant in procesele metabolice de la nivelul celulelor.. se poate sintetiza in flora intestinala, in ficat si rinichi.

Carenta ei determina  boala numita pelagra. Initial apar oboseala,slabiciunea generala,tulburari gastro-intestinale, dermatita pelagroasa, diaree, dementa. Dermatitele pelgroase apar la incheieturi, pe fata, pe nari,,iar prin expunerea la soare se amplifica.Surse: tarate de orez,drojdie de bere,germeni de grau,ficat, fasole, galbenus de ou,rinichi, carne,arahide,ciuperci,soia, varza,patrunjel. Slanina, porumbul si orezul decorticat sunt sarace in vitamina antipelagroasa.

Vitamina B5 numita acid pantotenicindeplineste multiple roluri in organism:

biosinteze ale acizilor grasi,ale glicerifdelor,ale aminoacizilor, ale colesterolului, etc.

Procese de dgradare a glucidelor, lipdelor,aminoacizilor,

Participa la numeroase reactii redox

Protejeaza celulele

Ajuta la asimilarea grasimilor de catre organism

Participa la sinteza corticosteroizilor in glanda suprarenala,

Interactioneza si stimuleazaactivitatea vitaminelor C, B1, B2, B3, B12.

Este sintetizata de flora intestinala,si din alimente.

Se gaseste in legume si fructe proaspete, drojdie, lapte,uoa,ficat,ciuperci,laptisor de matca, etc.

Carenta in acid pant6otenic se manifesta prin:Scaderea secretie3i gastrice,cresterea concentratiei vitaminei c in sange, scaderea rezistentei la infectii,decolorarea si caderea parului,tulburari gastrintestinale, etc.

Vitamina B6 se mai numeste si adenina,piridoxina. Are actiune trofica aspra celulelor nervoase si a pielii, fiind indicata in afectiuni ale sistemului nervos, hepatite, etc.este componenta esntiala a grupelor prostetice, a unor enzime cu rol important in functionarea normala a organismului.Este indicata in bolile nervoase, in pelagra,in pigmentarea anormala a pieli, favorizeza cresterea de energie, stimuleaza metabolismul muscular, imbunatateste acitvitatea miocardului, etc. Lipsa ei din organism conduce la tulburari nervoase, anemii, insomnii, astenie, etc.

Se gaseste in: soia, ficat, paine neagra, faina de porumb, galbenus de ou, carne de porc,ciuperci, banane, etc.

Vitamina B8 numita vitamina H, biotina, coenzima R, factor R, factor, "bios II B". Are functie enzimatica in reactiile de transcarboxilare, transporta CO2 si COO-in reactiile de carboxilare.

S-au izolat doua forme: α- biotina tn galbenusul de ou si β- biotina in ficat.

Circa 20% din vitamina H se pierde la prepararea alimentelor prin fierbere.

Carenta in vitamina H determina: descuamarea pielii, lipsa poftei de mancare4,caderea parului, scaderea hemoglobinei, oboseala, alterarea psihicului, etc.

Apare in fructe, alimente animale: ficat,rinichi, muschi,oua, branza. Nu se gaseste in cereale si nuci.

Vitamina B se mai numeste si acid folic ori folacina.

Se gaseste in germeni de grau,spanac,sparanghel, varza,salata, drojdie, morcovi, rosii,, ficat, frunze.

Prin fierbere se pierde circa 70%.

Este important pentru organismul uman deoarece stimuleaza formarea hematiilor si a leucocitelor, stimuleaza diviziunea celularasi cresterea organiselor tinere, face parte din categoria de enzime care participa la numeroase sinteze biochimice. Interactioneaza cu vitaminele: C, B , B , tiroxina, poate suplini intr-o mica masura lipsa vitaminei PP,, a acidului pantotenic, a biotinei.

Carenta ei in organism produce tulburari nervoase, insomnii, scaderea memoriei, tulburari gastrointestinale(diaree),tulburari de crestere, incapacitata diviziunii celulare, perturbarea procesului de formare si de maturare a celulelor sanguine, etc.

Sulfamidele inhiba formarea acidului folic in organism.

Se mai cunosc si alte substanse cu actiune folica:vitamina B10, vitamina B15.

Vitamina B12 - numita ciancobalamina, cobalamina, vitamina antianemica contine un atom de cobalt.

Are roluri multiple

Factor de crestere

Protejeaza celulele ficatului

Asigura refacerea celulelor nervoase

Stimuleaza formarea leucocitelor si a hematiilor

Stimuleaza feracerea glicogenului

Participa la reactiile metabolice ale : glucudelor, lipidelor si proteinelor.

Intervine in procesele biochimice sub forma de coenzima B

Este stocata mai ales in ficat, muschi, pancreas.

Intervine in tratarea anemiilor, nevralgiilor, alergiilordurerilor reumatismale,colite, oboseala intelectuali si fizica.

Carenta conduce la scaderea globulelor rosii. Apar globule rosii mari (anemie pernicioasa), pentru ca diviziunea celulara nu se mai face normal.

Se gaseste in produse de originere animala in cantitati mai mari :ficat, carne galbenus de ou, brinza si in cantitati mai mici in stridii, orez nedecorticat, pesti marini.[2]

Este o vitamina din grupul B retinuta in procent ridicat de ficat.

Rolul sau consta in reproducerea celulelor rosii, in formarea substantelor chimice care afecteaza poztiv starea de spirit. Favorizeza transformarea alimentelor in energie. Este un element nutritional necesar sanatatii sistemului imunitar. Aportul zilnic este de 3μg/zi.

Carenta determina: oboseala, crampe musculare, pierderea memoriei.resurse: carne de pui, peste, fructe de mare, oua, branza, produse lactate.

Vitamina A

Sin. Retinol

Este stocata in ficat si se gaseste in grasimile animale.

Organismul uman transforma in vitamina A β-carotenul si alte crotenoide ale fructelor si legumelor.

Rolul sau este de a diferentia celulele. Intervine in realizarea vederii normale, cat si in procesele imunitare. Carotenoidele protejeaza organismul de actiune radicalilor liberi.

Necesarul zilnic de vitamina A este de 900μg/zi.

Carenta vitaminica  este rara si apare la persoanele caretin un regim strict si la persoanele varstnice. Provoaca tulburari ale pielii, rezistenta mica la infectii, vindecarea lenta a ranilor..

Resurse: ficat, peste gras, unt, margarina, oua, branza. Carotenoidele se gasesc in legume si fructe colorate.

Vitamina C

Faciliteaza asimilarea de fier.

Este o vitamina antioxidanta, care permite combaterea alteratiilor datorate radicalilor liber, de unde si numele de vitamina anticancer.

Nu se poate depozita in corpul uman si se elimina rapid.

Rolul sau: fortifierea organismului, a vaselor capilare, a peretilor celulelor, formarea colagenului, activeaza cicatrizarea  si pastrarea sanatattii: ligamentelor,tendoanelor si gingiilor. Favorizeza producerea hemoglobinelor in sange,faciliteaza asimilarea de fier furnizat de alimente. Nu poate impiedica aparitia guturaiului, dar amelioreaza simptomele si durerea.

Zilnic avem nevoie de 60-100μg de vitamin C.

Deficitul de vitamina se identifica prin boala numita scorbut.(mai ales la marinarii care nu consuma o perioada lunga de timp legume si fricte proaspete.)

Se gaseste in cantitati mari in legume si fructe proaspete bogate in acid citric.

Vitamina E

Este vitamina cu cele mai bune puteri oxidante.

Se depoziteaza in tesuturile grase si in ficat.

Rolul sau este datorat in principal proprietatilor sale antioxidante, pentru ca neutralizeaza radicalii liberi care pun in pericol integritatea celulei.. nu permite formarea de prostaglandine, ci stimuleaza functiile imunitare.

Necesarul zilnic este de 12 mg.

Carenta vitaminica este extreme de rara.

Surse de vitamin E sunt: ulei de germeni de griu,, ulei de floarea soarelui, migdale.[1]

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.