Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Cele mai folosite momeli

Cele mai folosite momeli


Cele mai folosite momeli

In strainatate pescarii opteaza din ce in ce mai mult pentru momeala artificiala, la noi ramele si viermusii ocupa primele locuri in preferintele acestora. Cea mai des folosita momeala este rama de balegar. Are meritul e a fi o momeala ieftina sau accesibila in cazul in care dorim sa ne-o procuram singuri, si sa dea rezultate mai bune decat alte momeli. Cu toate acestea, sa nu uitam ca este interzis sa folosesti momeala vie pentru a pescui anumiti pesti in anumite perioade. Cel mai important cand optam pentru momeala vie este sa nu uitam sa o schimbam in momentul in care aceasta a murit sau nu mai este energica.

In momentul in care momeala vie nu este recomandata sau este interzisa, pescarii au la dispozitie momelile artificiale. Aceste momeli imita pesti mai mici, atat in felul in care se misca cat si din punct de vedere al coloritului (aici intra spinnere, lingurite, jiguri, viermi sau rame de plastic,plutitoare,etc). Unele dintre ele plutesc, pe cand altele sunt folosite pe fundul apei sau intre ape. O momeala artificiala trebuie sa fie cat mai apropiata de momeala naturala pe care o imita, mai ales in cazul pestilor de prada care pot elibera imediat dupa ce au muscat, daca simt ca textura este artificiala.
Alte tipuri de momeala vie: rame, viermusi, larve, insect, bucati de peste sau peste intreg, lipitori, broaste, icre, crabi, creveti,etc.
Fie ca folositi momeala vie sau artificiala, nu trebuie sa uitati ca in functie de adancimea pentru care optati puteti prinde anumite tipuri de pesti: puteti opta sa lasati momeala sa stea pe fundul apei (este indicat sa folositi un atractant in acest caz, pentru ca momeala sta nemiscata), sa pescuiti intre ape schimband frecvent locul cu cativa centimetri, in speranta ca prindeti pestii care sunt in trecere.
In tabelul de mai jos veti gasi mai multe specii de momeli sau nade folosite la majoritatea speciilor de pesti existenti pe teritoriul tarii noastre.Tip momeala

Atractiv pentru

Tip momeala

Atractiv pentru

Cartof fiert

Babusca, platica, crap, oblete, lin, scobar.

Fructe

Crap, clean.

Boiles

Crap

Viermusi

Aproape toti pestii.

Pestisori vii

Avat, biban, clean, salau, stiuca, somn.

Grau

Crap.

Bucati pestisori

Biban, somn, salau, clean.

Greier

Clean, mreana, scobar.

Burete aromatizat

Crap, caras

Rac

Somn.

Carne scoica

Somn, crap, biban, clean, mreana, lin.

Lacusta

Vaduvita, clean, morunas, biban, babusca, rosioara, etc.

Coropisnita

Somn, scobar, mihalt, mreana, clean.

Larva carabus

Clean, mreana, babusca, lin.

Rama de gunoi

Platica, carcuda, cars, rosioara, scobar, biban, crap, etc.

Larva llibelula

Toti pestii.

Ficat proaspat de bovine

Clean, somn, oblete, rosioara, babusca.

Lipitoare

Clean.

Mamaliga

Caras, crap, platica, oblete, babusca, rosioara, etc,

Musca -furnica

Clean, oblete, sabita, rosioara, babusca, caras, morunas.

Mazare

Clean, caras, crap, babusca.

Orez - Ovaz

Platica, caras, rosioara/Babusca,oblete

Paine

Crap, caras, platica, rosioara, babusca.

Porumb

Crap, caras

Sepie congelata

Somn.

Scoica-Midia

Cambula, calcan, rechini tineri, barbun, hanus

Cele mai folosite tipuri de nada preparata in casa

Compozitie:Cartofi fierti, tarate, miez de paine, framantate impreuna. 
Tip de nadire:Cateva cocoloase cat o aluna,se arunca cu o ora inainte de pescuit; se intretine vadul  din cand in cand, si in timpul pescuitului.
Folosit la:Crap, caras, platica, rosioara, babusca, obleti.

Compozitie: Mamaliga, grau fiert si sfaramat, turta de canepa,miez de paine, framantate impreuna.
Tip de nadire: Cateva cocoloase cat o aluna,se arunca cu o ora inainte de pescuit; se intretine vadul  din cand in cand, si in timpul pescuitului.
Folosit la: Crap, caras, platica, rosioara, babusca, obleti.

Compozitie:Mamaliga, grau fiert si sfaramat, turta de canepa(pisata), rame negre taiate in bucati mici. Se framanta impreuna.
Tip de nadire:Se aseaza pe fundul vadului,seara, 3-5 zile la rand, inainte de pescuit, cateva cocoloasede marimea unui ou.
Folosit la: Crap, lin, platica

Compozitie: Mazare fiarta, miez de paine, mamaliga, framantate impreuna.
Tip de nadire:Seara, in ajunul de pescuit, cocoloase de marimea unui ou.
Folosit la: Crap

Compozitie:Porumb moale, in floare, sau porumb (vechi) fiert.
Tip de nadire:In fiecare seara 2-4 zile inainte de pescuit.
Folosit la: Crap

Compozitie:O sticla de un litru de grau bine fiert, un pumn de turta de canepa framantata si un pumn de miez de paine sau mamaliga. Se amesteca impreuna.
Tip de nadire: Se arunca in vad seara in ajunul pescuitului.
Folosit la: Lin

Nade si momeli pentru cele mai importante grupe de pesti

Nade si momeli pentru: crap, caras, biban, stiuca,somn 

Exceptand perioadele impuse de lege pescuitul cu momeala vie nu este interzis. Cu toate acestea ,conform mai mult unui mit pescaresc, nu este indicat sa folosesti drept momeala aceeasi specie pe care o pescuiesti (in cazul rapitorilor). In randurile ce urmeaza o sa analizam cele mai intalnite specii de pesti din apele noastre.

Caracteristici si momeli pentru caras.
Are dimensiuni de 15-25 cm si greutate de 100-300 g in iazuri, helestee, exceleaza in Delta Dunarii unde exemplarele mari ajung pana la 2-2,5 kg si dimensiuni de 40-50 cm. Rareori apar exemplare care depasesc aceste valori.Poate fi pescuit in apropierea malurilor cu sau fara vegetatie, printre plante, in apropierea perdelelor de stuf si papura, in zonele cu fund malos si oxigenate de curenti slabi.
Nada trebuie sa contina faina de paste, rame tocate, viermusi, srot de floarea soarelui, canepa, biscuiti, halva, etc. Mamaliga se poate folosi ca nada de apel si mentinere in cantitati mici iar sub forma de cubulete ca momeala pe ac.
Lungimea minima la care putem retine carasul este de 15 cm.

Ce momeala sa folosesc pentru caras? Raspunsul este simplu: rama.
Rama este de fapt momeala universala pentru toti pestii, de la rapitori la cei pasnici.  Exista doua moduri de a pune rama in ac: rulata pe tot parcursul acului sau stilul "soseta", unde o portiune semnificativa din aceasta ramane in afara acului. .De retinut ca rama are de-a lungul ei niste noduli mai tari, care nu trebuie intepati, deoarece sunt organe cu centri nervosi si prin inteparea lor, rama va muri mai repede. Alte variante de momeala sunt date de diferite amestecuri cu mamaliga : pesmet (Se amesteca la rece pesmetul cu apa si se lasa la umflat, apoi se framanta cu degetele ca miezul de paine. Se picura si putin ulei de floarea soarelui.), paine (se framanta cu mana uda pana devine o pasta vartoasa.) sau chiar mamaliga simpla (este o momeala de baza, care se prepara fara sare, fierband-o si framantand-o pana devine o pasta mai tare. In mamaliga se poate adauga sprot de floarea soarelui, turta de dovleac, etc)
ATENTIE: Toate aceste combinatii trebuie pastrate in conditii de umezeala temperate pentru a nu mucegai sau se usca. Preferabil inveliti nada sau momeala in tifon/panza usor umectifiata.
Rezultate foarte bune primavera veti obtine la larvele de efemere. Acestea sunt de mai multe feluri, dar cele mai cunoscute sunt cele rosii-sangerii, zise impropriu 'libelule'. Se recolteaza usor cu lopata din malul lacurilor, malul fiind trecut usor printr-o sita, larvele sangerii se observa usor si se culeg. Larva este fragila si muscatura pestilor o fragmenteaza. La aceasta larva avem nevoie de o undita sensibila cu fir subtire si carlig mic de 16, 18, 20. Pluta trebuie sa fie sensibila, corespunzator echilibrata cu plumbi mici. Si ultimii, dar in mod intamplator, sunt viermusii. Albi sau rosii, folositi cate doi sau cate unul, la buchet combinat sau de o singura culoare, viermusii dau rezultate. Singurul lucru la care trebuie sa fim atenti il reprezinta conditiile de depozitare: nu ii lasati in caldura!

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.