Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Monturi Pescaresti - momeala preferata a pestilor

Monturi Pescaresti - momeala preferata a pestilor


Monturi Pescaresti

Montura Culisanta

Folosita la : Crap , caras

Necesar: 

2 vartejuri
1 cosulet (naditor)
2 ace (preferabil nr.4)
3 varnisuri protectoare
1 stopper
2 margele
1 teu (previne incurcaturile)
1 metru fir monofilament sau fir textil

Cum se procedeaza : Se leaga acele inainte si dupa cosulet. Acul de deasupra cosuletului este prevazut cu teu pentru a preveni incurcaturile cu firul textil. Atentie la lungimile folosite, pentru a nu depasi 40-45 de centimetri intreaga montura. Pentru a face plumbul sa culiseze  delimitati  

Montura fixa

Folosita la: Crap, Caras. (Cu mentiunea ca este preferabil ,in cazul crapului, sa folositi montura culisanta, crapul fiind tentat sa scuipe foarte repede momeala in cazul in care simte rezistenta)

Necesar:

1 vartej
1 cosulet (naditor)
2 ace (preferabil nr.4)
3 varnisuri protectoare
1 teu (pentru a preveni incurcaturile)
1 metru fir monofilament sau textile

Cum se procedeaza Se leaga acele inainte si dupa cosulet. Acul de deasupra cosuletului este prevazut cu teu pentru a preveni incurcaturile cu firul textile. Atentie la lungimile folosite, pentru a nu depasi 40-45 de centimetri intreaga montura. In cazul monturii cu plumb fix legati firul de partea superioara si inferioara a cosuletului.

Montura "Fir-de-par"

Folosit la : Crap,Somn (La somn se poate lega coropisnita de firul ramas)

Necesar:
2 vartejuri
1 stopper
2 margele
1 tub
3 varnisuri protectoare
1 varnis
1 ac (preferabil nr.6)
1 plumb bomba
1 metru fir textil (preferabil 0.3)

Cum se procedeaza: Plumbul va fi legat de tub si  va fi lasat sa culiseze intre cele doua bobite. Acul va fi prevazut cu o prelungire a firului textile, pe care se monteaza boilles sau boabe de porumb uscate. Ca modalitati de legare a boiles-ului de ac aveti: legare pe circumferinta acestuia cu fir textil si prinderea ulterior pe bucla lasata pe ac sau perforarea boiles-ului. Pentru perforare aveti nevoie de  un bughiu cu diametru foarte mic si de o inglita. Gasiti in comert ustensile special, o parte burghiu, o parte inglita. Dupa ce trageti firul prin gaura facuta, introduceti in capatul acestuia un opritor si  trageti de momeala pana se fixeaza.

Montura Feeder

Folosita la : Caras, platica, biban

Necesar:
1 feeder (cosulet in care sa puneti viermisori sau nada)
1 metru fir monofilament
1 pluta sferica
1 vartej
1 ac (preferabil nr.7)

Cum se procedeaza: Ordinea in care asamblam montura, incepanad de la ac, este ac, vartej, feeder culisant (prins cu agrafa cu vartej), pluta  sferica.

Alternative: In cazul in care vreti sa munciti mai puteti apela la plutele de tip feeder. Acestea tin loc de pluta si se incarca cu momeala sau nada, dupa caz. Singurul inconvenient al acestei plute, pe langa costul destul de ridicat (aprox. 15 RON), este sensibilitatea destul de mica si incapacitatea de a pluti pe orizontala, in cazul in care pestele intepat urca spre suprafata.

Montura pentru rapitor cu pestisor viu sau mort

Folosita la: Stiuca, biban, salau

Necesar:
1 pluta 30-40gr
1 vartej
1 vartej triplu
1 plumb
1 struna de otel sau fir monofilament
1 ancora

Cum se procedeaza: De vartejul triplu, pozitionat la mijloc, se leaga, in jos, plumbul, in sus pluta si in lateral struna si ancora. In cazul stiucii se va folosi struna de otel.

Montura "Bomba"

Folosita la: Crap, caras, ten

Necesar:
1 vartej
1 cosulet (naditor)
4-5 ace

Cum se procedeaza: Se lega cosuletul iar in partea superioara se leaga acele, de jur-imprejur. O alta variant, daca ne permite cosuletul, este sa legam 3 ace in partea superioara si doua in partea inferioara. Dupa caz, acele vor fi sau nu echipate cu momeala, dupa care vor fi introduce, cu partea ascutita spre exterior, in nada din cosulet.
De ce nu este indicat sa folosim aceasta montura? Pentru ca ranim pestii. Pentru, de cele mai multe ori, dup ace intepam pestele este imposibil sa il eliberam fara sa il ranim suficient de tare incat sa moara.

ATENTIE: cititi legea 192 din 19/04/2001 

Montura 'Buldo'

Folosita la : Oblete, clean 

Necesar:
5-10 ace
1 buldo sau un dop de tisa

Cum se procedeaza: Se leaga buldo-ul in capatul firului. La finalul acestuia se va atasa o musca artificiala, iar inaintea lui inca 4. Se face lansare plus drill lent.

Montura "Taparina"

Folosita la : Oblete, clean

Necesar:
5-10 ace
10-15 cm fir monofilament
2 vartejuri

Cum se pocedeaza: Aceasta montura se compune dintr-un fir principal, cu o lungime cuprinsa intre 1.5 si 2 metri, din monofilament cu diametrul 0.25 sau 0.3 si mai multe carlige legate de acesta, cu fir scurt 5-8 cm la distante de 15 cm. Uzual se folosesc mai mult de 5 carlige, pana la 15. La ambele capete ale firului principal se pot lega agrafe sau varteje, pentru fixarea plumbului si pentru atasarea ei pe linie. Carligele folosite sunt cele cu ochet, nr 4-5 pe care se matiseaza cate o pana alba de rata sau una colorata de cocos. Plumbul folosit va fi de forma cilindrica sau picatura, cu greutate variabila in functie de puterea lansetei, intre 50 si 80gr. Grosimea firelor este pur orientativa, dvs puteti folosi fire mai groase sau mai subtiri.Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.