Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Pescuitul cleanului cu momeli naturale

Pescuitul cleanului cu momeli naturale


Pescuitul la Clean

Pescuitul cleanului cu momeli naturale

Somesul rau inca neatins in intregime de braconieri si poluare, dupa parerea mea cel mai bun loc de pescuit din localitatea Cluj, dupa atatia bani dati pe taxele unor balti private si nervi am ajuns la concluzia sa renunt la a plati o taxa unui administrator si a sta pe mal sa ma uit la luciu de apa fara sa vad macar un 'tzac tzac' cu pluta sau bambina.
Am ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa continu cu mersul pe aceste balti efectiv goale special amenajate pentru ca administratorul sa incaseze banul si sa lase pescarul cu buza umflata. Intr-o vara am fost invitat de un prieten la un pescuit de clean peste caruia eu nu ii cunosteam moravurile neavand ocazia sa il pescuiesc, prietenul meu expert in pescuitul cleanului mi-a oferit primele mele informatii despre cum pot sa prind acest peste atat de siret cat si fricos, aceasta partida a fost virusul pescuitului cleanului. Dupa ani si ani de mers in sus si in jos pe acest rau pot spune ca am inceput sa cunosc acest peste in ceea ce vor urma va voi destaiui cateva informatii acumulate de mine:

Ce ar trebui sa stim despre clean? Ca bancurile de cleni se hranesc in bancuri, cu capetele impotriva curentului, asteptand ca eventuala hrana sa fie purtata de curentul apei inspre ei. Unul, doi sau mai multi pesti se vor desparti de grup, din cand in cand, lasandu-se purtati de curent in aval pentru un minut sau doua, cautand hrana in noi zone, inainte de a se reintoarce si regrupa cu ceilalti ramasi in amonte. Deci unde este un clean sunt sanse sa fie si altii. Tiparul acesta se va repeta la un interval regulat de timp. In concluzie, cand ati 'ghicit' un loc cu clean nu uitati sa il frecventati cu regularitate, pentru ca acest peste este teritorial si tipicar. 
Un sfat in plus pentru a putea localiza cleanul: cand raul este scazut si limpede, clenii vor sta in bancuri foarte stranse, in locuri ce le ofera protectie (umbra), lasand nelocuita cea mai mare suprafata a raului. Cand insa nivelul apei e putin crescut si apa e usor tulbure, iar clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindu-i mult mai usor sa-i gaseasca si sa-i ademeneasca.
Echipament. Ce undita,fir,ac,pluta,momeala sa folosim cand pescuim la clean?
La clean putem aborda mai multe stiluri de pescuit: fie la pluta, fie la fund, fie spinning sau muscarit.
La fund (La greu): Pentru clean, aceasta metoda de pescuit nu implica folosirea plumbului greu. Avand in vedere ca momeala este in general destul de grea (greieri, broscute, cosasi, gandaci, cirese, prune, etc.), nu se va pune plumb decat in cazul ca suvoiul este foarte repede. Momeala se arunca in apa cu 3-4 m mai sus de locurile vizate si se lasa, fara pluta, sa fie dusa de apa, care sa o joace si sa o coboare pana la fundul albiei, conducand-o si din varga si eliberand fir. Prin intinderi usoare ale firului, se va controla momeala. Cleanul prinde momeala cu multa banuiala si, de indata ce simte rezistenta o lasa. De obicei nu o mananca in locul in care a gasit-o si va voi sa o duca in ascuzisul lui. De aceea, cand, dupa doua-trei smucituri slabe, firul se intinde, se va face inteparea

Spinning:.Toamna, cand apa este scazuta si limpede, pe o vreme in incalzire, aceasta metoda este recomandata. Materialul logistic va fi format din lanseta si mulineta usoare, fir de 15-16 (rezultate bune se obtin la culori deschise: galben, verde deschis, portocaliu si bineinteles la combinarea acestora  - fire Tiger) si naluci: lingutite-musca,  rotative mici, marimile 00, 0 sau 1 (Mosca Spanto si Nome sau BerTi) sau wobblere mici de 2-3 cm (Down de 2,25 si 3 sau Salmo Hornet de 2 si 3). La acest tip de pescuit trebuie cat mai multa liniste, se umbla usor pe mal sau prin apa. Se lanseaza cu minimum de miscare si de zgomot, in aval si spre malul opus (cumva in diagonala) si se recupereaza cat se poate de lent. Se tine naluca suspendata in curent, astfel incat sa se simta ca lucreaza. Dupa ce s-a  prins un clean intr-un anumit loc, nu se balaceste apa pentru ca sigur mai sunt si altii in zona.
La pluta: Ce ne trebuie? O lanseta usoara cu actiune rapida care sa poata intepa la fiecare atac si cu o lungime potrivita la locul in care pescuim. Firul folosit nu trebuie sa fie mai gros de 0,20 iar acul maxim nr. 12, in functie de momeala folosita.

Nadirea pe rau . Se face pe o suprafata mare a raului, deoarece clenii stau rareori mult timp in acelasi loc (exceptand adaposturile naturale precum copacii aplecati deasupra apei, etc.). Astfel, se va nadi in jurul a o treime din latimea raului, si apoi de la jumatatea latimii raului pana la distanta maxima permisa de prastie. Canepa e introdusa mereu mai in aval de coconi si viermusi (pentru a atrage in amonte numai clenii). Cateodata se va nadi inainte de lansare, cateodata dupa, iar cateodata concomitent cu lansarea plutei la apa. In anumite ocazii, cand pestii raspund mai greu, se va nadi pe o distanta considerabila inspre aval, pentru a-i atrage tocmai de acolo inspre amonte. Nada va fi catapultata la distantele necesare

Ce ar trebui sa stim despre clean?  Ca bancurile de cleni se hranesc in bancuri, cu capetele impotriva curentului, asteptand ca eventuala hrana sa fie purtata de curentul apei inspre ei. Unul, doi sau mai multi pesti se vor desparti de grup, din cand in cand, lasandu-se purtati de curent in aval pentru un minut sau doua, cautand hrana in noi zone, inainte de a se reintoarce si regrupa cu ceilalti ramasi in amonte. Deci unde este un clean sunt sanse sa fie si altii. Tiparul acesta se va repeta la un interval regulat de timp. In concluzie, cand ati 'ghicit' un loc cu clean nu uitati sa il frecventati cu regularitate, pentru ca acest peste este teritorial si tipicar.

De retinut este faptul ca tipurile de momeala care functioneaza in cazul cleanului sunt foarte bune si in cazul stiucii, al salaului, somnului sau bibanului.

Principala grupa de hrana a cleanului o reprezinta insectele. Insectele (
in special lacustele si furnicile mai mari, sau mustele si gandacii) sunt o buna momeala pentru clean, vaduvita, babusca, avat etc. Pentru a-i putea intrebuinta mai mult timp, pescarii ii aseaza in cutiute gaurite pe care le ingroapa in pamant, in pivnite reci. Bune rezultate dau greierii la pescuitul numit 'pipait'. Lacustele si cosasii ii gasim pe toata durata verii, pana in toamnele calde; sunt deosebit de 'atractivi' pentru toate speciile de pesti care vaneaza in straturile de la suprafata apelor. Cel mai bine este sa le agatam in carlig de spatele moale (nu de burta), pana la pieptul mai tare, spre cap pe unde trebuie sa iasa varful carligului. Cateva lacuste mai mari, agatate de un carlig mai mare, sunt o foarte buna momeala pentru somn, in special la apa curgatoare. Plevusca este buna in special pentru prinderea bibanului, iar toamna tarziu, pentru pescuitul static al stiucii, salaului si cleanului.Ghibortul este preferat de salau, biban si clean, daca i se taie creasta.Mazarea uscata este o buna momeala daca se foloseste cea din recolta anului respectiv, nu mai veche. Se fierbe fara sare.  Porumbul si mazarea verde trebuie, de asemenea, fierte, dar nu prea tare. Mazarea din comert (conserve, sterilizata) este si ea eficienta. Se preteaza la caras, crap, clean, porcusori, babusca etc. Porumbul in lapte nu trebuie fiert.Larvele de carabus sau de diversi gandaci ori fluturi (inclusiv fluturi de noapte) sunt momeli mai rar folosite, chiar daca sunt bune pentru clean, babusca etc. Se agata in ac  doar de partea anterioara. Ciresele si visinele, de preferat cele mici si moi, constituie hrana preferata a cleanului. Bune rezultate dau si coacazele, bucatile de prune coapte, zmeura.  Dintre momelile mai ciudate dar poate la fel de eficiente fac parte branza (cubulete de aproximativ 1centimetru cub),splina si ficatul (au existat cazuri cand au avut success astfel de momeli insa sunt mai folosite la somn).


1. As vrea sa incep prin a spune ce lansete si accesorii aveti nevoie

Pentru pescuitul cleanului pe somes cel putin in zona mea cea mai utila ar fi o lanseta intre 3,00 si 3,60, o mulineta nu foarte sofisticata dar sa va ganditi ca poate norocul va va surade si ve-ti agata un urias al apelor pt. ca acest rau are inca pest veti avea nevoie de o mulinata puternica, ca accesorii ar fi un fir textile marimea nu conteaza dupa preferinta, ace in functie de marimea si momeala pe care o folositi, acest peste se poate pescui si cu plumb voi explica in continuare.

2. Cum cautam cleanul?Acest peste este unul foarte vigilant, atent si precaut in pescuitul acestui peste nu este nevoie doar de scule, un pic de imaginiatie si atentie puteti pescui mult si bine acest peste trebuie cautat sunt cateva indicii ce semnaleaza prezenta cleanului in zona:
- sarituri repetate si in aceasi zona
- trecerea de la apa lina la suvoi sau repezis formandu-se un loc unde apa se roteste si este linistita
- zone cu pietris si nisip acest peste nu agreaza deloc namolul.

Preferabil ca locul sa aiba copaci scufundati si trestie in jur locul preferat de un peste rapitor sa stea la panda , inainte de a scoate sculele trebuie finalizata cautarea , dupa ce banuim ca pestele e in zona putem incepe eventuala nadire in functie de ce momeala folosim.

2. Nadim?

In cele mai multe cazuri nadirea acestui peste nu este nevoie , fiind un peste care sta in bancuri, odata gasit va ramane acolo cel putin pentru cateva ore, mentionez ca exemplarele mari sunt solitare inafara de momentul depunerii.Eu personal nu nadesc acest peste doar daca dau la porumb momeala fiind porumbul in lapte si nada tot porumbul in lapte, trebuie nadit des si in cantitati mari pt ca intra exemplare mari daca este constant hrana pe fund , daca ve-ti pescui la boaba vreodata ve-ti rata multi daca nu ve-ti respecta acest principiu : 'pestele trebuie lasat pentru ca trage batand, doar in momentul scufundarii sau culcarii asta in cazul plutei ve-ti stii cu certitudine ca aveti sanse sa il prinde-ti'.

3. Cu ce putem pescui la clean?

Ar fi mai multe tipuri in functie si de marimea dorita , pot spune ca cleanul mare prins de mine a fost la cosas,boaba de porumb,broscuta,mormoloc si lipitoare cand am vrut sa ma distrez cu clenisori am pus goange de prun , carii , vierme si uneori chiar la rama.

4. Cum se monteaza pe carlig?
Cred ca toata lumea stie cum sa puna viermele si rama in carlig dar in randul celorlalte momeli treaba sta putin diferit :
- la goanga de prun (la noi asa ii zice) se pot baga cate 2 in carlig in funcite si de dimensiunea lor se infige acul prin cap si se scoate prin zona fundului. (inainte de lansare se desfac aripile pt a avea un aspect mai atractiv)
- la broscuta: se folosesc broscute de marimea unei monezi de 50 bani exista mult variante cea folosita de mine ar fi infigerea acului in trunul din picioare chiar in muschi lasand liber doar 1 picior.
- la lipitoare se foloseste acelasi procedeu ca si la rama putand fi adaugat in capat un puffy sau un viermisor de culoare rosie (stridenta si vizibila chiar si in ape murdare)
- la mormoloc eu infig acul intre ochi lasandui libera coada preferabil mormoloci cu coada .
- la boaba de porumb exista 2 variante in functie de anotimp: vara cand e cald si se gasesc in lapte se scoate varful acului un pic prin locul unde boaba e mai tuguiata ea fiind ca o lacrima in partea mai ingusta iar toamna cand boabele nu mai sunt de gasit se iau la conserva si se despieliteaza acelasi procedeu putand fi folosit si primavera acealasi mod de tragere pe ac
- la cosas se infige acul in cap si se scoate tot prin fund atentie piciaorele se lasa intacte.
- la carie momeala folosita de mine doar iarna eu o trag pe ac ca si pe viermisor.

Sper ca aceste informatii accumulate de mine in dealungul atator ani prezentate pe scurt sa va fie de folos si nu uitati fir intins dar izolat!

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.