Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » pescuit
Tipuri de noduri

Tipuri de noduri


Tipuri de noduri

Albright

Nodul Albright este folosit ca nod de legatura intre doua fire cu grosimi diferite. Necesita formarea cu grija a spirelor.Nod 1 - Albright.

Nodul Albright este unul dintre cele adecvate pentru legarea a doua linii de diametre diferite, sau din materiale diferite. Este usor de realizat si ar trebui sa fie in arsenalul de noduri al fiecarui pescar.

BLOOD

Nodul Blood este folosit ca nod de legatura intre doua fire cu diametre apropiate.

Nod 2 - Blood.

Foloseste acest nod pentru a lega doua sectiuni sau linii. Se potriveste cel mai bine liniilor care au diametre aproximativ egale.

Nod 3 - Nodul dublu.

Cel mai bun nod pentru a uni doua linii de avand aproximativ acelasi diametru. Nodul poate fi folosit si pentru a uni un fir simplu cu unul impretit, sau doua fire impletite intre ele. In acest caz, doar faceti mai multe infasurari pe linia/liniile impretite.

BLOODBIGHT

Nodul Bloodbight este o bucla folosita la atasarea unor elemente pe linia principala sau pentru formarea capetelor de linii, monturi, etc. Avantajul este ca nodul va sta in lateralul liniei.

BUTTERFLY DROPPER

Nodul Butterfly este folosit pentru a atasa carlige pe linia principala. De retinut ca scest nod nu aluneca in lungul liniei.

Nod 4 - Dropper.

Acest nod formeaza o bucla oriunde pe o linie. Momeli sau alt echipament pot fi atasate pe aceasta bucla.

CENTAURI

Nodul Centauri este folosit in principal pentru a lega carlige cu ochet, dar se poate folosii cu succes si pentru legarea voblerelor, agrafelor. Se poate forma cu diferite grosimi de fir.

NOD 5 - CLINCH   IMBUNATATIT.

Acest nod a devenit unul dintre cele mai populare noduri pentru legarea de exhipamente la capatul unui fir. Este usor de facut, fiind in caelasi timp puternic si rezistent.

Totusi, nodul nu va putea lega pe linie incarcaturi mai mari de 13 kg. Cel putin 5 infasurari sunt recomandate pentru liniile normale, patru pot fi folosite pe liniile mai groase. Nu se recomanda a se folosi pe liniile impletite.

CLINCHED HALF BLOOD

Nodul Clinched Half Blood este folosit la legarea agrafelor, voblerelor, linguritelor, char si a carligelor cu ochet. Este un nod excelent, folosit pe scara larga de cei mai multi pescari.

DROP   LOOP

Nodul Drop Loop este o bucla foarte rezistenta, care se foloseste in principal la formarea capetelor de monturi, forfacuri.

GRINNER

Nodul Grinner este folosit la legarea agrafelor, voblerelor, linguritelor, char si a carligelor cu ochet. Este un nod excelent, folosit pe scara larga de cei mai multi pescari.


HALF BLOOD

Nodul Half Blood este folosit la legarea agrafelor, voblerelor, linguritelor, char si a carligelor cu ochet. Este un nod excelent, folosit pe scara larga de foarte multi pescari

LONGLINER'S

Nodul Longliner's este o bucla, care se foloseste pentru a atasa carlige pe linia principala. Acest nod nu va aluneca pe linia principala.

PALOMAR

Nodul Palomar este folosit pentru a lega carlige cu ochet pe linii cu diverse diametre. Se leaga foarte repede si este destul de rezistent.

PERFECT  LOOP

Este unul dintre cele mai bune noduri si poate fi folosit la fel de bine la linii groase cat si subtiri. Se foloseste la legarea linguritelor si voblerelor, avand avantajul ca nu influenteaza evolutia acestora in apa.

RAPALA

Acest nod este cel pe care il recomanda producarul de momeli artificiale Rapala, pentru a lega voblerele si linguritele sale.

Snell

Nodul Snell se foloseste la atasarea rapida si simpla a carligelor cu ochet orientat in sus sau in jos. Acest nod poate fi flosit numai pentru linii scurte, datorita faptului ca ambele capete ale liniei trec prin ochet.

SNOOD

Nodul Snood este un nod foarte rezistent pentru atasarea carligelor cu paleta in line cu tija carligului. Principalul avantaj al acestui nod este faptul ca carligul va ramane orientat in lungimea liniei.

SPIDER  HITCH

O metoda relativ usoara de a creea o linie dubla. Necesita ceva practica pentru a putea cobora buclele progresiv de pe mana in timpul formarii.

SWIVEL DOUBLE

Nimic mai simplu decat acest nod. Se foloseste la linii duble.

THUMB

UNIKNOT

Acest nod universal poate fi folosit pentru a lega lingurite, voblere, carlige, varteje.

KNOTLESS

Nodul 'knotless' (nodul fara nod) se foloseste pentru formarea 'rigurilor' (monturile pentru boliles) in pescuitul crapului. Acest nod se preteaza cel mai bine la legerea firelor textile.

NOD 6 - NODUL CUI.

Nodul Cui este un nod popular si testat de-a lungul timpului, folosit pentru a lega o linie de fir. Folositi un tub in loc de cui, pentru o legare mai usoara.

NOD 7 - NODUL BUCLA FARA ALUNECARE.

Nodul Bucla fara alunecare are marele avantaj ca nu aluneca, precum si faptul ca rezistenta sa se apropie de 100% din rezistenta liniei neinodate.

Pentru liniile intre 2,5-3,5 kg, folositi sapte infasurari; pentru liniile intre 3,5-5,5 kg folositi cinci infasurari; pentru cele intre 6-18 kg folositi patru infasurari; pentru cele intre 22-27 kg folositi trei infasurari; si doua infasurari pentru linii mai grele de atat.

NOD 8 - NODUL CARLIG ROTATIV MARIN.

Nodul Carlig rotativ marin este foarte rezistent - daca un fir din impletitura se rupe, celalat probabil va rezista, indiferent de gradul de incarcare al nodului.

NOD 9 - NODUL PALOMAR.

Nodul Palomar este un nod usor de legat, folosit pentru atasarea de fir a mici echipamente (carlig, carlig rotativ, momeala). Este unul din putinele noduri recomandate pentru liniile impletite.

NOD 10 - NODUL BUCLA PERFECTA.

Acest nod simplu si compact este folosit pentru a forma o bucla la capatul unei linii. Poate fi strans pentru a face chiar si o bucla foarte mica.

NOD 11 - NODUL RAPALA.

Nodul Rapala este o metoda destul de populara de a strange o momeala (precum chiar Rapala) de o linie, astfel incat sa se poata misca in voie si sa nu fie obstructionata de nod. Similar in esenta cu nodul Bucla fara alunecare, nodul Rapala are un pas in pus de facut. Totusi, daca acest lucru il face sa nu mai sigur, este inca subiect de dezbateri. Intradevar, poate fi mai dificil in a-l strange bine, insa prin practica se rezolva.

In orice caz, este bine sa stiti cum sa strangeti acest nod (sau cel Bucla fara alunecare), pentru ocaziile in care vreti ca momeala sa 'inoate' mult mai natural.

NOD 12 - NODUL SAN DIEGO.

Dupa cum reiese si din nume, acest tip de nod a fost popularizat in San Diego, California. Folosit deseori de pescarii de ton din apele mexicane, acest nod poate fi executat rapid, mai ales cand este folosit cu o momeala grea.

Lasati maomeala sa atarne cat timp faceti infasurarile. Apoi agatati momeala de marginea barcii (atentie, proprietarii sau comandantii de barci in general urasc acest lucru) si strangeti cu putere.

Nodul San Diego este folosit mai nou si pentru linii impletite, putand fi folosit cu incredere pe acest tip de linii, precum si pe cele monofilament sau din fluorocarbon.

NOD 13 - NODUL RAPID.

Este considerat de multi profesionisti ca fiind cea mai buna metoda de a atasa un carlig la capatul unei linii, cand se pescuieste cu momeala.

NOD 14 - BUCLA CHIRURGULUI.

Bucla chirurgului este folosit pentru a creea o bucla la capatul unei linii. Poate fi o cale facila de a atasa rapid diferite echipamente la o linie.

Este un nod usor de facut si foarte util. Uneori este intarit cu trei noduri de mana (simple).

NOD 15 - NODUL CHIRURGULUI.

Unul dintre cele mai rapide si rezistente noduri, folosit pentru a lega cabluri, sfori, de linii de diametre diferite. Unii se pot incurca cand se uita la poza, deoarece desenul nu arata intreaga lungime a cablului. Nu uitati sa treceti de doua ori prin bucla capatul liniei si al cablului.

NOD 16 - NODUL TRILENE.

NOD 17 - NODUL UNI.

Nodul Uni este o buna alternativa la nodul Clinch imbunatatit. Este foarte rezistent si usor de strans. Este un nod util atunci cand vizibiliatea este scazuta.

NOD 18 - NODUL SEAGUAR.

Introdus de firma producatoare de linii fluorcarbon Seaguar, acest nod este usor de strans, fiind foarte util atunci cand se doreste legarea de linii monofilament si fluorcarbon.

NOD 19 - NODUL BAJA.

Nodul Baja, sau nodul Mexican rapid este de fapt un nod Bucla perfecta strans cu o piesa de echupament pe bucla. Este un nod puternic si usor de strans, folosit mai ales pe liniile monofilament de mare greutate.

Dupa ce ati facut nodul este necesar sa securizati carligul de marginea barcii, sau cu un cleste si sa trageti de linie foarte usor, pentru a-l strange pe firul gros. Carligul va atarna practic de o bucla care nu aluneca. Acest lucru este foarte util cand se foloseste momeala vie, intrucat libertatea de miscare a carligului va permite momelii sa aiba un comportament cat mai natural.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.