Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Managementul organizatiilor si activitatiilor in educatie fizica si sport - amenajarea bazelor sportive

Managementul organizatiilor si activitatiilor in educatie fizica si sport - amenajarea bazelor sportive


UNIVERSITATEA DE VEST "VASILE GOLDIS" ARAD

FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI

SPORT

MASTER -SPECIALIZAREA:

MANAGEMENTUL ORGANIZATIILOR SI ACTIVITATIILORIN EDUCATIE FIZICA SI SPORT

REFERAT : AMENAJAREA BAZELOR SPORTIVE

Complex sportiv in cadrul statiunii turistice

"Baile Lipova"

În economia tarilor dezvoltate s-a impus aparitia si cresterea rolului serviciilor in viata economica si social.

Mediul urban stresant, poluarea, dezvoltarea mijloacelor de transport, nivelul de cultura mai ridicat al oamenilor, perioadele de concediu sunt doar cateva aspecte care contribuie la dezvoltarea turismului.

Tinand cont de de factorii care determina o persoana sa practice o forma de turism, aparitia intreprinderii a fost ceva firesc.

Elementele principale care conduc la aparitia unei astfel de intreprinderi sunt:

-existenta unei nevoi nesatisfacute , care se poate constitui in cerere potentiala;

-existenta resurselor si posibilitatea realizarii unitatii lor;

-posibilitatea obtinerii unui profit multumitor pe termen lung.

Odata cu aparitia intreprinderilor turistice se remarca o serie de tipuri ale acesteia, clasificate in functie de mai multe criterii,cum ar fi: forma de proprietate(public, particular, mixta), apartenenta nationala, perioada anuala de functionare(cu activitate sezoniera, permanent),categoria de resurse valorificata(litorala, balneara, montana, mixta), prestatiile oferite(cazare, alimentatie public,agreement, inchirieri,transport, intermedieri.).

Prezentand mai sus caracteristicile intreprinderilor turistice pot preciza si caracteristica statiunii turistice in care se va amenaja complexul sportiv. Forma de proprietate este particulara, perioada cu activitate sezoniera de functionare, categoria de resurse valorificata este cea balneara, imbinata cu cea de deal-montana, prestatiile oferite :cazare, alimentatie, se adreseaza publicului de orice varsta, zona de agreement, complex sportive, inchirieri etc.

Fiecare tip de intreprindere turistica vine in intampinarea unor nevoi ale potentialilor turisti, si deaceea pentru a satisface cat mai bine nevoile turistilor eu cred ca o intreprindere turistica cu o baza cat mai diversificata ce ofera o multitudine de alternative de agrement, atat sportive(un complex sportiv in cadrul statiunii),cat si locul in care este amplasat pentru diverse activitati, nivelul calitatii serviciilor oferite, rezulta un succes atat ca profit cat si ca imagine, renume a zonei respective.

În scopul optimizarii functionalitatii sistemului amenajabil,este necesara cunoasterea si descrierea comportamentului componentelor si a interactiunii dintre acestea, deoarece orice mutatie intervenita poate periclita echilibrul sistemului. Pentru aceasta, se stabilesc forma eventualelor mutatii, amplitudinea si intensitatea lor, corelatiile dintre ele si daca pot sau nu fi controlabile.

La elaborarea unei strategii de amenajare turistica se au in vedere mai multi factori intre care: resursele naturale si antropice, gradul lor de valorificare; resursele materiale, umane si financiare aferente turismului.

Odata elaborata strategia, trecand peste pasul cu desfasurarea tuturor demersurilor birocratice, se trece la amenajarea turistica, ce evident pentru a aduce un public cat mai larg va fi o actiune interdisciplinara. Amenajarea si dotarea unei baze turistice se integreaza in amplul proces de punere in valuare a unui teritoriu a resurselor lui. Abordarea acestei actiuni trebuie realizata intr-o actiune sistemica in cadrul sistemului general al turismului romanesc. În acest context, elaborarea unei strategii de amenajare turistica trebuie sa tina seama de realitatiile teritoriale ale zonelor si de determinarile acestora, de elementele de innfluenta care actioneaza asupra calitatiilor mediului inconjurator ca spatiu de odihna si recreere. Astfel elementele urmarite in strategia de amenajare turistica sunt:

Integrarea armonioasa a viitoarelor constructii in ansamblul cadrului natural, punand, totodata, in lumina resursele antropice.

Diversificarea dotarilor de baza si complementare in vederea asigurarii unei largi palete de prestatii turistice;

Crearea unei oferte turistice cu un accentuat caracter de specificitate si originalitate prin folosirea calitatii teritoriului si caracteristicilor civilizatiei si culturii zonei;

Asigurarea unei posibile flexibitati a ofertei, in functie de preferintele turistilor, care sa permita o adaptare si dezvoltare continua.

Dimensionarea riguroasa a viitoarelor constructii si in special a statiunilor, evitandu-se fenomenul de aglomerare turistica si pericolul de degradare al peisajului, acesta fiind considerat cel mai important factor al dezvoltarii "materia prima" de baza in ansamblul turistic al zonei;

Ierarhizarea diferitelor tipuri de servicii turistice, in concordanta cu specificul si dimensiunile zonei, accentul punandu-se pe serviciile ce corespund in cel mai inalt grad, cantitativ si calitativ preferintelor turistilor.


Înzestrarea diferitelor puncte ale zonei cu dotari auxiliare menite sa faciliteze practicarea unei game largi de forme de turism;

Asigurarea functionalitatii optime a activitatii turistice in zona, incepand cu accesibilitatea, parcajul, cazarea, masa, transportul, alte servicii si terminand cu animatia, cu ambianta generala;

Amenajarea complexului sportiv in cadrul Statiunii "Lipova Bai" este un progres in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii prin largirea paletei de agrement si totodata a multitudinii de activitati. Odata cu amenajarea acestui complex in cadrul statiunii eu sunt de parere ca se pot face mult mai multe, nu doar asigurarea unui loc de a practica exercitiul fizic ci si un loc de organizare a unor diferite cupe si competitii, toate acestea fiind in beneficiul zonei, ce pe viitor va produce atragerea unui numar mai mare de turisti, oferindu-le servicii de calitate de cel mai bun nivel, printr-o baza sportiva amenajata cat mai corespunzator ce ofera spre practicare o gama cat mai larga de ramuri sportive.

Dotarile de agrement din centre si statiuni turistice

Agrementul ocupa un loc important in activitatea unei statiuni sau centru turistic, iar amenajarile si dotarile respective trebuie sa se coreleze cu capacitatea de primire a statiunii, precum si cu capacitatile de cazare ale acesteia. Aceste dotari trebuie sa corespunda unor norme minime convenite si acceptate de organele de drept.

Norme pentru dotari in amenajari sportive. Se recomanda amplasamente care permit gruparea terenurilor de sport cu spatiul verde al unitatii functionale sau un eventual complex sportiv.

Complexul sportiv (din orase si statiuni cu peste 10.000 de vizitatori), destinat antrenamentelor si petrecerii timpului liber, va fi compus din teren universal pentru fotbal, rugby, handbal(105x70m), gazonat,pista de alergare cu circuit inchis (400m x 5,0 cu 4 culoare); 3-4 terenuri de volei(9x18m), baschet (14x26m), handbal(20x40m), poligon de tir redus, 20x70m, bazin de inot(22x50m); sala de gimnastica; vestiare cu dusuri; magazii pentru inventar, cabinet medical, bufet.

Capacitatea unei baze sportive se calculeaza dupa formula: C=suprafata totala a bazei sportive/norma, capacitate ,teren , unde 50-70% reprezinta indicele de folosire a terenului.

Complexul sportive va primii atat turisti aflati la odihna sau tratament, sportive veniti in cantonamente cat si sportive amatori din populatia permanenta a statiunii.

Complex sportiv "Baile Lipova"

Complexul sportiv la care m-am gandit este unul care sa satisfaca un numar mare din nevoile turistilor in materie de miscare de practicare a exercitiului fizic.

Complexul sportiv are o suprafata de 30.000 m2 , unde indicele de folosire a terenului este de 75 %. Include :

Teren fotbal -L-110 m, l-70 m (S-7700m2).

Bazin de inot olimpic.- L- 50 m, l-22 m (S-1100 m2)

Teren handbal - L-50 m, l-25 m, (S-1250 m2)

2 x Teren baschet- L-26m, l-14 (S- 2x 364=728m2)

2 x teren Volei=18x9m( 2x162 m2 (St-324m2)-1 teren volei nisip

3 x teren tenis

Sala de forta si fitnnes 1000m2., subsol(sauna pe diferite categorii, si arome tonofiante si relaxante , jacuzii, vibromasaj, fizioterapie, acupunctura, masaj, tratamente.etc)

Teren cu rampe pentru skate-boarding. S-900 m2

Traseu teren accidentat-(biciclete)mounten biking;1,5 km

Vestiare (ce includ toate instalatiile: dusuri,wc etc.)

Cabinet medical

Hotel (200 camere) (capacitate 400 persoane).S-4000m2

Toate aceste suprafete(ce formeaza complexul sportiv), destinate diferitelor activitati sportive, in primul rand m-am gandit ca nu e destul sa le asez direct pe foaie, ci in conceperea acestui complex sa dau o anumita logica si legatura in ceea ce priveste amplasamentul fiecarei suprafete, relatiile dintre accesibilitatea in interiorul suprafetei,drumul cat mai scurt de la vestiare la teren, legatura si siguranta practicantilor de diferite ramuri sportive. De exemplu nu putem pune in vecinatate terenul de fotbal si suprafata de rampe dedicata skate-boarding-ului, pentru ca pot avea loc evenimente mai putin placute , si exemplele negative in asezarea gresita pot fi mult mai multe.

Voi prezenta in figura urmatoare asezarea Complexului Sportiv "Lipova Bai" in interiorul statiunii:

Figura nr.2: complexul sportiv


Cred cu tarie caci cu un complex sportiv ca acesta poate atrage foarte multi turisti dar si echipe practicante a ramurilor sportive pentru o buna pregatire si recuperare, si nu ma refer la asezarea suprafetelor de joc ca este cea mai buna posibila, pentru ca pot fi o multitudine , (fiecare isi exprima propriul stil propria gandire si in primul rand cred ca e vorba de imaginatie,) ci ma refer la gama larga de sporturi ce poate fi practicata in cadrul complexului.

În primul rand in momentul conceperii complexului, m-am gandit la accesibilitatea, la abordarea lui de catre toate persoanele, indiferent de varsta si sex, are o mare aplicabiliate prin varietatea larga de practicare a exercitiului fizic, a conditiilor de recuperare si a tuturor serviciilor ce se doresc de mare calitate la tarife responsabile si in primul rand cu bun simt in situatia actuala de recesiune economica, deoarece , in realizarea unei astfel de baze sportive, evident in principiu este practicarea exercitiului fizic intr-un cadru organizat dar principalul scop este aducerea de profit.

Bibliografie:

Cursuri Amenajarea Bazelor sportive

Internet

George Erdely,Aurel Gheorghilas: "Amenajari turistice" Editura Univ. Bucuresti 2006

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.