Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Pregatirea tactica in jocul de baschet

Pregatirea tactica in jocul de baschet


Pregatirea tactica in jocul de baschet

Pregatire tactica este una dintre componentele cele mai dinamice , fiind in mare masura determinata de pregatirea fizica, tehnica psihologica si teoretica, care si acestea sunt influentate la randul lor de pregatirea tactica.

Participarea sportivilor in concursuri se realizeaza in conformitate cu un sistem de principii si norme referitoare la colaborarea dintre coechipieri, desfasurarii atacului si apararii, abordarea momentelor cheie ale concursului.

Tactica reprezinta ,,totalitatea actiunilor si mijloacelor din domeniul pregatirii tehnice, psihice, fizice, precum si a altor masuri specifice selectionate, organizate si coordonate spre a fi folosite rational si oportun in concurs pentru obtinerea victoriei (Leon Teodorescu).

Tactica este o activitate in care se utilizeaza in mod rational mijloacele cele mai variate, in functie de adversari, situatii de joc, in scopul obtinerii victoriei.Componentele tacticii sportive sunt: conceptia tactica, planul tactic, actiunile tactice si sistemul de joc.

Conceptia tactica reprezinta un sistem de principii, idei, reguli si norme relativ stabile, elaborate in vederea participarii cu succes in competitii. Ea cuprinde:

-ideile fundamentale si sistemele de actionare ce vor sta la baza organizarii, pregatirii si participarii sportivilor in concursuri

-totalitatea mijloacelor mentale de pregatire a sportivilor folosite in vedera intelegeriide catre acestia a logicii conceptiei tactice si a variantelor de aplicare a acesteia.

-sistemele practice de actionare (sisteme de exercitii fizice) care asigura instruirea potrivit conceptiei tactice

Planul tactic reprezinta ansamblul masurilor stabilite in vedera rezolvarii problemelor tactice ridicate de pregatirea si desfasurarea actiunilor de atac si aparare. El este diferit de la o competitie la alta, deoarece se intalnesc adversari diferiti, au loc in deplasare sau pe teren propriu , fapt ce impune masuri adecvate. În alcatuirea planului tactic, antrenorii trebuie sa formuleze situatii problematice tipice, pe care apoi sa le apalice practic si sa le repete pana la formarea deprinderilor tactice. Problemele tactice se rezolva, teoretic, inainte de concurs, in lectii practice sau chiar in timpul competitiei prin indicatii scurte, clare si concise. Planurile tactice nu trebuie sa constituie tipare din care sportivul nu poate iesi, ci ei trebuie sa fie pregatiti pentru a crea pe loc, conform situatiei problematice din concurs, solutii eficiente, uneori decisive. Planul tactic se realizeaza practic intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de maiestria sportivilor, de intuitia jocului, a simtului tempoului, a modului in care sportivul simte concursul, cum se angajeaza si il controleaza. De aceea, unul din mijloacele de baza ale pregatirii tactice il constituie concursul, fapt care implica introducerea lui in lectii de cele mai diferite tipuri.

Actiunile tactice sunt instrumente practice de realizare a planului tactic si respectiv a conceptiei tactice. Ele se prezinta ca structuri inlantuite de procedee tehnice, numite combinatii, scheme si initiative individuale, efectuate in scopuri tactice bione determinate. Perceperea corecta a unor momente favorabile pentru declansarea actiunii tactice are o importanta hotaratoare in ce priveste desfasurarea celorlalte faze ale actiunii tactice. Dupa numarul de sportivi implicati in aplicarea actiunilor tactice, acestea sunt actiuni individuale si actiuni colective.

-actiunile individuale se aplica de catre un sportiv in anumite momente favorabile obtinerii unui rezultat ce poate fi decisiv (contraatacuri)

-actiunile colective implica, de regula 2-3 jucatori si se aplica, in cadrul unui plan tactic.

Sistemul de joc este specific jocurilor sportive si se refera la modul de asezare a sportivilor pe teren, pe compartimente, linii si posturi si interactiunea dintre acestea. Acesta se alege in functie de conceptia tactica , de adversar, dar si de posibilitatile unor jucatori de a satisface cerintele unor posturi referitoare la zonele de actiune, directii de desfasurare a atacurilor, etc.

Metodica pregatirii tactice

Exista doua tendinte principale dupa care se realizeaza pregatirea tactica in diverse ramuri si probe sportive.

Adeptii primei tendinte considera ca cea mai eficienta metoda consta in utilizarea practica a actiunilor tehnico-tactice si a combinatiilor determinate , invatte in prealabil.

Cea de a doua teorie sustine ca pregatirea tactica nu consta neaparat in a-i determina pe sportivi sa stapaneasca niste scheme de actiune rigide sau sa coopereze in diferite situatii competitionale dupa niste tipare, ci consta in dezvoltarea capacitatii de a lua decizii rapide si corecte in situatiile ivite.

Practica sportiva a demonstrat ca maiestria tactica, initiativa si creativitatea sunt rezultatul unui antrenament trainic si de durata .

Etapele pregatirii tactice:

-invatarea si perfectionarea diferitelor actiuni tehnico-tactice elementare, individuale si colective.

- stapanirea mai multor combinatii tactice, relativ simple

-dezvoltarea capacitatii de utilizare a actiunilor si combinatiilor tactice in raport cu posibilitatile individuale

- dezvoltarea capacitatii de elaborare a planului de atac si aparare in functie de punctele forte sau slabe ale adversarului, si de aplicare a variantelor acestuia in functie de situatiile concrete de concurs.

În sporturile de echipa, buna intelegere a echipei are o importanta fundamentala, la fel ca si intelegerea reciproca dintre jucatori,utilizarea judicioasa a posibilitatilor lor, subordonarea constienta a activitatii fiecarui sportiv fata de obiectivul principal: obtinerea victoriei. O atentie cu totul speciala trebuie acordata perfectionarii colaborarii sportivilor in conditii de oboseala. De exemplu , in jocul de baschet s-a constatat ca majoritatea actiunilor eficiente (pana la 85 %) sunt realizate in primele 25-28 minute de joc. Restul de timp, jucatorii obosi8ti utilizeaza a actiuni elementare, de baza, constatandu-se o scadere a numarului de atacuri rapide. De aceea, sportivii trebuie sa-si perfectioneze capacitatile tactice in conditii de oboseala.

Actiunile tactice individuale, cat si cele colective sunt atat ofensive cat si defensive, iar fiecare dintre aceste actiuni trebuie vazute nu izolat, ci in cadrul relatiilor de joc, adica in lupta permanenta dintre cele doua stari ale jocului care actioneaza antagonic: atacul si apararea.

1.Actiuni tactice individuale

a.marcajul si demarcajul

Marcajul reprezinta actiunea tactica individuala de aparare prin care un aparator , folosind procedee tehnice specifice si nespecifice de deplasare in teren , cauta in limitele regulamentului, sa impiedice actiunile de demarcaj intreprinse de atacantul direct. Procedeele tehnice specifice prin care se realizeaza marcajul sunt cele ale deplasarii in teren: pozitia fundamentala medie si joasa, pasul adaugat insosit de lucrul de brate, alergarile, franarile, fentele.

Demarcajul este actiunea tactica individuala prin care un atacant fara minge , folosind procedee tehnice sppecifice de deplasare in teren , cauta sa iasa din raza de actiune a aparatorului pentru a primi mingea de la coechipier.

Pentru o mai buna intelegere si insusire a actiunilor enuntate, jucatorii vor primi sarcini specifice atacantului si sarcini specifice aparatorului, la inceput in conditii izolate de joc, apoi apropite de joc urmand etapa conditiilor de joc.

55.pe grupe de 3 jucatori: cel cu minge se deplaseaza in teren cu dribling, ocupand diferite pozitii in zona de atac. Ori de cate ori atacantul se demarca , el va primi mingea de la pasator. Aparatorul executa marcaj doar la adversarul direct care poate actiona decisiv finalizand printr-o aruncare la cos.

56.acelasi exercitiu , dar in joc sunt 3 atacanti , dintre care unul este pasator fix si doi aparatori.

57. DESEN5

58. joc 2x2, 3x3, 5x5 cu tema si apoi de situatie.

b.depasirea reprezinta actiunea tactica individuala prin care atacatul cu minge foloseste un ansamblu de procedee si mijloace cu ajutorul carora se demarca , si folosind driblingul ataca cosul

59. DIAGRAMA 22 23 PG. 78


c. patrunderea este actiunea tactica individuala efectuata de atacantul fara minge care cauta sa-si depaseasca aparatorul direct cu directie de cos . Ea are caracter agresiv , iar cel ce patrunde trbuie sa favorizeze primirea mingii ce trebuie sa-i fie pasata pe po9zitie viitoare sau la intalnire .

61. DI8AGRAMELE DE LA 79

-patrundere, primirea mingii, oprire, aruncare la cos din saritura

-schimbare de directie, patrundere, primirea mingii, finalizare din alergare sau saritura

63.exercitiile de mai sus vor fi repetate in prezenta unui aparator cr va primi sarcini :marcaj semiactiv, marcaj activ fara interventie la minge, marcaj agresiv si lupta pentru castigarea mingii .

d. iesirea la minge si pozitia triplei amenintari

Iesirea la minge reprezinta o actiune tactica individuala de atac prin care jucatorul folosind o succesiune de mijloace ale jocului fara minge , scapa un moment de supravegherea aparatorului direct, in vederea primirii mingii.

Un jucator in pozitia triplei amenintari este un atacant al carui potential ofensiv este intact (el va putea sa arunce la cos, sa plece in dribling sau sa paseze).ceea ce reprezinta o permanenta amenintare pentru aparare.

64. iesire la minge, prindere-oprire, pivotare, fenta de aruncare la cos, fenta de plecare in dribling, fenta de pasare , aruncare la cos

65. iesire la minge, prindere-oprire, pivotare, fenta de aruncare la cos, plecare in dribling

66. iesire la minge, prindere-oprire, pivotare, fenta de pasa, aruncare la cos

e. urmarirea si recuperarea mingii mingii la panou reprezinta actiunea tactica individuala prin care aparatorul cauta sa intre in posesia mingii in urma unei aruncari la cos nereusite executata de una atacant , dintr-o actiune de joc.

67.aruncare la cos din saritura si urmarirea aruncarii la cos de catre executant inainte ca mingea sa cada pe sol

DIAGRAMA26 PG. 82

68.sirul de pe partea stanga finalizeaza din saritura, iar sirul opus urmareste si recupereaza mingea la panou

DIAGRAMA 27 PG. 83

69. sirul 1 finalizeaza, dupa care se deplaseaza la coada sirului 2 , sirurile 2 si 3 urmaresc si recupereaza mingea pe care o paseaza sirului 1

DIAGRAMA 28 PG 83

70. formatie de 5 atacanti si 5 aparatori isi disputa recuperarea mingii la panou aruncata de profesor. Daca atacantii recupereata , vor cont6inua jocul pana la inscrierea cosului sau pana recupereaza aparatorii. Daca recupereaza aparatorii mingea va fi data profesorului.

DIAGRAMA 31 PG 84

Indicatii metodice generale cu privire la invatarea actiunilor tactice individuale de atac si aparare

Tactica individuala reprezinta un ansamblu de actiuni folosite de jucatori pe parcursul unui joc in contextul relatiei cu adversarul direct si in raport cu ceilalti adversari si coechipieri , in scopul realizarii unei sarcini ofensive sau defensive a jocului.

Metodica invatarii actiunilor de atac si aparare va cuprinde :pregatirea teoretica si pregatirea practica.

Pregatirea teoretica are ca obiective principale desrierea si demonstrarea actiunii, precum si precizarea situatiilor in care se utilizeaza actiunea in cadrul jocului.

Pregatirea practica se realizeaza in cadrul a trei etape:

etapa conditiilor izolate de joc, ce cuprinde:

-pregatirea fizica speciala - dezvoltarea si imbunatatirea calitatilor motrice solicitate de actiunea tactica

-pregatirea tehnica- perfectionarea procedeelor care compun actiunea tactica

-invatarea actiunii tactice propriu-zise

2. etapa conditiilor apropiate de joc, solicita consolidarea actiunii tactice respective in prezenta adversarului ce actioneata in functie de sarcina primita. Aceasta va fi orientata pe principiul invatarii de la usor la greu, de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut. Folosirea actiunii in cadrul relatiei 2x2, 3x3 reprezinta momentul de trecere la urmatoarea etapa.

3. etapa conditiilor de joc consta in integtrarea actiunii respective in dispozitivul ofensiv sau defensiv .

Actiuni tactice colective

a.,,da si du-te" este combinatia tactica fundamentala de atac, intre doi jucatori , care are ca scop realizarea unei actiuni de finalizare. Actiunea se realizeaza intre un jucator aflat in posesia mingii, care paseaza unui coechipier , apoi se demarca cu directie de cos (patrundere) pentru a reprimi mingea si a finaliza.

Combinatia se poate utiliza in cadrul unor cupluri de jucatori prestabilite:

-fundas-extrema de aceeasi parte si invers

-fundas- pivot sau centru

-extrema -pivot

-centru-pivot, sau intre pivoti

71. combinatia tactica ,,da si du-te" cu finalizare , desfasurata pe jumatate de teren.

DIAGR. 34,35. PG. 87

72. combinatia tactica ,,da si du-te" desfasurata in cadrul unor exercitii pe tot terenul

DESENELE DE LE PG. 88 din metodica inv. Si perf. Tehnicii si tacticii

Jocului de baschet  1997

73. combinatia tactica ,,da si du-te" cu aparator la atacantul care patrunde

DIAGRAMA 37 PG. 91

74. combinatia tactica ,,da si du-te" cu aparator la pasatorul ce-l angajeaza pe patrunzator.

DIAGR. 39 PG. 91

combinatia tactica ,,da si du-te" cu aparatori la ambii atacanti

DIAGR. 40 PG. 92

b. incrucisarea reprezinta combinatia tactica fundamentala din care rezulta demarcajul unui atacant prin interpunerea in drumul aparatorului acestuia a unui cuplu atacant-aparator care creaza un ,,paravan" spontan

76.jucatorul aflat in posesia mingii dribleaza catre coechipierul sau interpunandu-se intre acesta si coechipierul lui .Din alergare paseaza mingea partenerului continua combinatia.

DIAG. 41. PG 93

77.incrucisare simpla pe jucator static

DIAG. 44 PG 94

78. exercitiu de incrucisare simpla cu finalizare , desfasurat pe tot terenul

DIAG. 45 PG 94

79. atacantul 1 paseaza jucatorului centru , patrunde primul pe langa jucatorul centru. Atacantul 2 executa o fenta de plecare si patrunde incrucisandu-si directia de deplasare cu cea a coechipierului sau (1) iar la trecere pe langa jucatorul centru va primi pasa de finalizare.

DIAG. 48 PG 96

c. blocajul urmat de iesirea din blocaj reprezinta combinatia tactica fundamentala care se desfasoara cu participarea a doi atacanti . Unul executa blocajul barand temporar drumul de deplasare al aparatorului coechipierului care, ca urmare a acestei actiuni poate actiona , se poate demarca in vederea primirii mingii , sau poate efectua o aruncare la cos. Iesirea din blocaj reprezinta o continuare a blocajului , scopul fiind acela de a dubla actiunea ofensiva intreprinsa de atacantul ce a beneficiat de blocaj.

80.blocajul la jucatorul cu minge

DIAG. 57 PG 100

81. blocajul la jucatorul fara minge

DIAG 58 PG 101

d. atacul in superioritate numerica reprezinta situatia tacticade 2-3 jucatori care prin plasamentul lor determina o superioritate raportata la numarul de aparatori prezenti la fata de joc respectiva. Determinarea superiritatii numerice este cu atat mai eficienta , cu cat se realizeaza mai aproape de cos. Cel mai frecvent o intalnim in situatiile de finalizare a contraatacului si in atacul zonei, in relatia 2x1, 3x1 si 3x2.

Ideea tactica de baza o constituie atragerea aparatorului pe jucatorul cu minge .

82.atacul 2 contra 1- plasamentul atacantilor se va face pe doua planuri si culoare diferite

DESEN PG 103 din cartea baschet - curs optional1976

84 . DESEN 6

85. atacul 3 contra 2- plasamentul atacantilor se face pe trei planuri si culoare bdiferite. Posesorul mingii ataca cosul in dribling, actiune ce determina atragerea adversarului cel mai apropiat si crearea situatiei de superioritate numerica 2 contra 1. Aparatorul ce a determinat adversarul sa opreasca driblingul se va retrage in partea opusa pasei. În functie de plasamentzul si actiunile aparatorilor, atacantii acsioneaza in vederea finalizarii de sub cos, sau paseata celui mai bine plasat dintre coechipierii saide la dublaj.

DIAG. 73 DE LA 108 din metodica inv. Si perf. Te si ta jocului de baschet 1997

86.DIAG. 74 -----108

87.,, exercitiul in 11"

DESEN

e. apararea in inferioritate numerica reprezinta situatia tactica prin care un aparator sau aparatori in inferioritate numerica incearca sa satisfaca cerintele apararii cosului. Cele mai frecvente situatii le intalnim in apararea impotriva contraatacului (faza de finalizare). Ideea tactica de baza o constituie apararea cosului, iar ca sarcina imediata intarzierea jocului ofensiv al adversarilor in scopul asigurarii unui echilibru numeric prin retragerea rapida a partenerilor. Cele mai frecvente situatii sunt 1 contra 2 si 2 contra 3.

88.pase in doi de pe loc intr-un spatiu limitat si din deplasare pe lungimea terenului cu un aparator ce are sarcina de a ataca adversarul cu minge

89. pase in trei de pe loc intr-un spatiu limitat si din deplasare cu doi aparatori.

90. joc 3 contra 2 pe jumatate de teren cu tema pentru aparatori-marcaj agresiv la jucatorul cu minge, ocuparea culoarului optim si anticiparea pasei atacantului pentru realizarea unei interceptii.

Sisteme de atac si aparare

a.atacul in semicerc este actiunea tactica colectiva in care jucatorii sunt asezati an semicerc, la distanta de 7-8 metri de cos, pe trei planuri de atac si pe trei culoare, impartind suprafata de atac in 5 subzone. Circulatia ofensiva a jucatorilor se face in directia cosului, prin realizarea de patrunderi succesive. Circulatia mingii se va face pana pe colturile terenului pentru a asigura adancimea atacului si se vor angaja patrunzatorii in circulatie pentru a asigura atacarea permanenta a cosului.

91.dupa 6-7 pase , se angajeaza jucatorul numarul 4 ce patrunde si arunca la cos; jucatorii 1 si 2 participa la recuperare iar 3 si 5 se deplaseata spre inapoi pentru a asigura echili9brul defensiv; dupa aruncare se reia pregatirea atacului , finalizare, recuperarea si asigurarea echilibrului defensiv.

DESEN -- pg-103 din met. Inv. Si perf. Te si ta jocului de baschet 1997

92. joc 5x5 pe jumatate de teren si pe tot terenul cu teme ca: finalizare dupa 6-7 pase , fara contraatac, cu contraatac si ramanere in atacul prelungit al aceleiasi echipe indiferent daca a inscris sau a pierdut mingea. La inceput, actiunile se vor desfasura in ritm lent, iar profesorul va corecta permanent. Dupa insusirea corecta a modelului clasic , jucatorii sunt lasati sa interpreteze jocul

b. atacul cu un jucator pivot este actiunea tactica colectiva in care un jucator este asezat in apropierea cosului iar ceilalti pe colturile terenului (doua extreme), si in spatele liniei de aruncari libere (doi fundasi). Pivotul poate ocupa diferite pozitii pe teren pe liniile laterale ala spatiului de 3 secunde si chiar mai departe de spatiul de pedeapsa. Prezenta pivotului asigura multiple posibilitati de circulatie a mingii si jucatorilor , atacarea spatiului din jurul cosului fiind in permanenta rezolvata.

93. pivotul executa blocaj la jucatorul fundas care arunca la cos sau angajeaza pivotul la iesirea din blocaj.

FIG 9 PG 110 din baschet -curs optional 1976

94. combinatia de blocaj la jucatorul fara minge , pivotul urmareste

FIG. 10 PG 110

95.exercitiu de incrucisare dubla pe pivot cu aparitie din partea opusa mingii

DESEN pg 111

c. apararea om la om reprezinta actiunea tactica in care fiecare aparator marcheaza un adversar direct

96. 5 jucatori in atac cu minge. Dupa 5-6 pase finalizeaza . În momentul aruncarii la cos, atacantii devin aparatori si bvor aplica concomitent: echilibrul defensiv- retragere, extremele- recuperare, cel mai apropiat jucator de cos- recuperare. Se puncteaza actiunea si apoi se continua retragerea in aparare , se organizeaza apararea si apoi circulatia in aparare corespunzator unui adversar imaginar .

97. joc 5x5 cu tema: recuperarea si asigurarea echilibrului defensiv, retragerea in aparare, organizarea apaprarii, lupta pentru castigarea mingii.

d.apararea in zona 2-1-2 reprezinta acea aparare colectiva care actioneaza pe o suprafata limitata in apropierea cosului si a culoarului de aruncari libere , in care cei cinci aparatori sunt asezati intr-un dispozitiv specific, fiecare avand sarcina de a supraveghea o anumita suprafata de teren , efectuand marcaj asupra atacantului cu minge care apare in zona sa de actiune.

DIAGRAMA 86 PG 122 DI N MET ÎNV SI PERF..1997

98. joc 5x5 pe jumatate de teren cu tema:

-atacul: aruncari la cos de la semidistanta, patrunderi in zonele vulnerabile ale zonei , realizarea depasirii numerice.

-apararea: atacarea decisiva a adversarului ce pregateste aruncarea la cos, deplasari in functie de locul mingii, inchiderea culoarelor de patrundere, dirijarea verbala a apararii si modificarea zonei in functie de locul mingii.

99. joc 5x5 pe tot terenulcu tema:

-atacul: castigarea mingii, trecerea din aparare in atac, pregatirea atacului si a combinatiilor tactice invatate prin circulatiile de jucatori si de minge, realizarea finalizarii

-apararea: retragerea grupata din atac in aparare, organizarea apararii, apararea impotriva atacului si lupta pentru castigarea mingii

100.joc scoala 5x5pe jumatate de teren si pe tot terenul cu tema si de situatie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.