Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Protectia psihologica a jucatorului prin instructor si manager - fotbal

Protectia psihologica a jucatorului prin instructor si manager - fotbal
Protectia psihologica a jucatorului prin instructor si manager - fotbal

Cea mai dificila sarcina a instructorului este ca diferitele tipuri si caractere ale echipei sa le protejeze psihologic, ca telul comun de a obtine rezultate in cariera si hobby sa-i apropie unul de altul.

Ajutorul conducerii si managementului sa fie acordat continuu. Aceasta nu este tocmai asa, dupa cum s-a aratat in capitolele anterioare.

Deoarece majoritatea instructorilor cand se perfectioneaza sa fie antrenori de fotbal, materia psihologie este parcursa superficial, nu se poate spune ca fac un studiu aprofundat. Astfel ii putem cita pe colegii Daum, Hitzfeld, Fiuke, Ribbeck si altii, care au un avantaj datorita faptului ca au absolvit studiile de invatamant sau au diplome de studii sportive si au demonstrat ca au studiat Psihologia, Pedagogia, Metodica si Didactica in mod intens.

In domeniul managementului sunt foarte putini cei care se pricep in domeniul Protectiei Psihologice. O cariera de profesionist in fotbal, poate sa aduca cunostinte valoroase, toti fostii jucatori de fotbal cunosc toate tertipurile si smecheriile .

O combinatie intre studiu si pregatire ca antrenor de specialitate poate fi ideala

Problematica de a fii un antrenor de succes iese in evidenta de multe ori in conflictele dintre jucatori si instructori.De multe ori nu se acopera metodele si tacticile instructorului si jucatorilor in joc, de aceea este necesara o analiza exacta a cauzelor.

Aprecierea gresita a jucatorilor duce la diferite interpretari asupra evaluarii randamentului.

In timp ce instructorul organizeaza planul de antrenament cu sarcini precise pentru fiecare jucator, acestia nu pot fi capabili sa le duca la bun sfarsit.

Realizarile competitionale vor fi puternic influentate negativ sau nu vor fi deloc. Pentru multi jucatori este o experienta dureroasa daca prin joc nu-si realizeaza performantele cerut de instructor. Multi jucatori numesc ca principala cauza a dezacordului din teren.

Ca sa ajungi la performante in joc, trebuie sa iei in considerare doi factori:

Posibilitatea de antrenare a factorilor psihici cu ajutorul unui psiholog calificat.

Antrenamentul sa fie altfel efectuat ca sa fie apropiat de competitie (instructorul de joc se ofera sa ajute la aceasta).

Antrenarea capacitatii psihice cu ajutorul unui psiholog sa fie primordial luat in considerare doar pentru profesionisti. Antrenamentul de joc trebuie sa se apropie de nivelul competitiei, nu numai in sensul de invatare a tacticii de joc, ci in mod deosebit pentru a elimina stresul si a procura o stabilitate mentala.

Pentru o evaluare exacta a protectiei psihologice este necesara o cunoastere completa a jucatorilor. Trei factori sunt aici remarcati pe scurt:

a)     Autoobservarea

Jucatorul simte el insusi in interiorul lui devieri si neregularitati in dezvoltarea personalitatii sale (oscilatii in indeplinirea sarcinilor, lipsa de energie si indoieli interioare etc.).

Acest mod de apreciere este subiectiv de a evidentia ceva si nu exprima suficient. Autoobservarea este un mijloc folositor de a-ti cunoaste personalitatea. O alta posibilitate de cautare se numeste "observare exterioara".

b)     Observarea exterioara

Acest procedeu este indicat a fi folosit de instructor sau preparator. Vor fi astfel evaluate si observate si antrenamentele si competitia.

Pe o perioada mai lunga de timp se poate observa un tablou sigur a comportamentului si o posibilitate de corectare a sarcinilor tratate.

c)     Protocol de observare

Exemplul unui formular de protocol

Un protocol despre domeniul psihic si circumstante externe va fi determinant.

Nume .

Prenuume..

Data .

Redactarea psihologica

De ex: dispozitie, asteptari, sentimente, stadiu de pregatire

Redactare potential fizic

De ex: conditie fizica, reactie si coordonare

Imprejurari externe

Toate cele trei modalitati dau posibilitatea de a duce la bun sfarsit protectia psihica prin instructor sau psiholog. Aceste modalitati pot fi duse la bun sfartit la inceputul sezonului si in timpul jocului, dar intotdeauna sub aspectul de a li se oferi ajutor jucatorilor cu labilitate crescuta.

O cunoastere foarte buna a omului si o personalitate puternica ajuta in special in domeniul amatorilor, ca o buna baza ca jucatorii sa poata fi evaluati pentru a putea fi protejati si indrumati.Cateva reguli de baza ale fiecarui instructor in procesul de antrenament:

Ca instructor trebuie sa fii exemplu!

Exerseaza corectitudinea fata de fiecare jucator!

Hotararile sa le iei numai dupa adanca documentare!

Numai daca esti convins de succes, poti sa entuziasmezi echipa!

Problemele se rezolva in interiorul echipei sau in discutii in particular!

Si jucatorii de rezerva trebuie tratati cu aceeasi atentie si discurs, ca si cei din prima garnitura!

Echipa sa participe alaturi de tine la planificare si demonstratii de planuri!

Initiativele tale pot fi realizate cu ajutorul tuturor!

Asculta parerile fiecaruia, dar decizia este a ta1

Inainte de toate in domeniul tinerilor este intotdeauna important ca instructorulsa nu suprasolicite jucatorii. Succesul nu trebuie sa fie pe primul plan ci sa ceara in primul rand placerea de a juca.

Incapatanarea de a-i pune sa faca ture fara minge sau de a-i chinui cu conditia fizica sa dispara din metodele de antrenament ale instructorului pentru tineret.

Placerea de a juca si creativitatea tehnica se dezvolta numai in jocul cu mingea.

Cea mai buna baza pentru succesul muncii instructorului consta in relatiile cu copii si tineretul. Simpatia, sinceritatea si disciplina in aceasta activitate garanteaza o competenta conducere pedagogica si psihologica.

Un cuvant de lauda adus in timpul antrenamentului sau jocului aduce o mobilizare a jucatorului.

Atitudinea pozitiva a antrenorului asupra jocului se transmite si tinerilor incredintati; reclama relatii sociale intre ei fara de care nu se pot obtine progrese. In mod special, integrarea jucatorilor mai slabi cere sentimentul "de noi" in interior si in exterior.

O echipa este in mod special cazuta la pamant (cu moralul scazut) cand rezultatele se lasa asteptate. In acest caz, antrenorul este in mod special solicitat si trebuie pentru aceasta situatie sa dezvolte un simt personal, ca echipa sa-si recastige increderea. Critica redusa si cuvintele de incurajare, schimbari la antrenamente si activitatile comune duc la cresterea  usoara a dispozitiei si stabilesc o noua motivatie.

Managementul il poate ajuta foarte mult pe antrenor preluand o parte a planificarii organizatorice ducand la un raport optim. In domeniul profesionist managerul poate fi in mod regulat o veriga de legatura intre instructor si jucatori. In acest caz nu s-a considerat cazul ca jucatorul sa planga pe umarul managerului ci sa duca o discutie constructiva, pentru a elimina eventualele divergente si perturbari.

Managerul trebuie sa fie si in afara clubului la dispozitia jucatorului, pentru a-l ajuta la gasirea unei locuinte, atunci cand sosesc jucatori noi la club.

Ajutorul psihologic dat de manager poate consta si in faptul de a ajuta jucatorii tineri unde sa-ti plaseze veniturile, ca si faptul de a-i tine departe de jurnalisti si reporteri TV.

Jucatorii si instructorul pot fi sprijiniti psihologic de manager in situatii de criza, cand succesele intarzie sa apara si cauta discutii de clarificare a motivelor esecurilor. Aceste discutii pot fi cu sau fara antrenorul prezent, deoarece din experienta se stie ca spun mai multe cand antrenorul nu e de fata.

Posibilitatile si limitele protectiei psihologice trebuie cunoscute. Atata timp cat majoritatea instructorilor nu sunt in stare sa demonstreze un deficit de protectie psihologica, trebuie ca protectia psihologica sa se faca de o persoana calificata.

Toate formele posibile de tehnici de relaxare psihologica ca: hipnoza, antrenament de autosugestie, relaxare progresiva, terapie activa, autoreglare activa si altele, sa fie facuta doar cu ajutorul unui psiholog. Daca se fac mai multe proceduri deodata poate crea o suprasolicitare, si poate duce la frustrare, datorita anularii efectelor.

Este recomandat a se apela la un psiholog in activitate.

O organizare a protectiei sistematice garanteaza o protectie si consiliere in fotbal. Acest fel poate fi accesibil si in domeniul profesionist doar atunci cand specialistii ofera ajutor in procesul de invatamant si intrajutorare cu conditia de a fii acceptate.

Tine cont: "Chiar si cea mai buna consiliere psihologica nu da rezultate garantate"


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiScurta istorie a canotajului romanesc
Masuratorile si analiza corporala
Prognoza si viziune - fotbal
Protectia psihologica a jucatorului prin instructor si manager - fotbal
Tactica in joc - fotbal
Sistemul nervos central si efortul fizic
TERMINOLOGIA GIMNASTICII
Structurile clubului in domeniul amatorilor si profesionistilor - fotbalTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu