Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Tactica in joc - fotbal

Tactica in joc - fotbal


Tactica in joc - fotbal

Comportamentul tactic si fotbalul atractiv, un contrast la prima vedere ? Nu neaparat, ca sa poti juca cu succes trebuie sa se imbine tactica si creativitatea pentru avantajul echipei si a antrenorului.

Scolarizarea tactica nu se termina la antrenament ci incepe deja imediat dupa joc. Un citat cunoscut al lui Herbergspune: "dupa joc este inainte de joc".

Antrenorului ii revine sarcina de a le transmite jucatorilor elementele de baza, de a se comporta tactic si strategic nu numai in timpul jocului ci si inainte si dupa joc. Aceasta nu incepe inainte de discutiile despre meciul urmator ci incepe dupa fluierul fina, in vestiar. Aici incepe faza importanta tactica si psihologica unei noi orientari ca din greselile facute sa se traga invatamintele adecvate. Comportamentul instructorului dupa terminarea jocului se numara printre cele mai importante momente de a erealiza o ingrijire optima a echipei.

Rezultatul jocului actioneaza asupra instructorului si a echipei nemijlocit in exteriorizarea sentimentelor, emotiilor si a pornirilor agresive. Critica zgomotoasa si exteriorizarea nemultumirilor sunt observat nu rareori prin amaraciune, vinovatie si apatie dupa o infrangere.

Cu totul alta este situatia dupa o victorie: eliberare, mare bucurie (satisfactie), sentimente de fericire si scandari puternice chiar sub dus, duc la o multumire totala la toti cei implicati.Aici trebuie instructorul sa demonstrze ca este un bun psiholog, ca sa stapaneasca optimal situatie. Instructorul ca singurul neutru in asociatie trebuie ca dupa joc sa ia o atitudine neutra, sa-si stapaneasca propriile emotii si sa nu amplifice manifestarile exteriorizate.

Pentru ca aceasta nu este intotdeauna posibil el dispune de propria experienta. Dupa cum o cer imprejurarile momentului, comportamentului echipei dupa victorie sau infrangere depinde in mare masura de asteptarile in echipa, de la antrenor si ceilalti. Un rezultat asteptat sau neasteptat influenteaza atmosfera dupa joc.

Daca echipa si instructporul au asteptat un rezultat pozitiv, bucuria pentru victorie se tine in limite. Aici abia mai trebuie instructorul sa intevina in starea sufletesca s jucatorilor si poate imediat dupa meci sa anceapa cu pregatirea psihologica pebtru urmaatorul adversar.

Greseli, care sunt spuse chiar de jucatori ar trebui antrenorul sa le lase necomentate pana isi face es o analiza a jocului. Actiuni pozitive ale jocului ar trebui spuse de istructori fara exepresii emotionale. Ele actioneaza asupra fiecaruia ca laude si ca o confirmare si intaresc in acelasi timp sentimente de "noi" in echipa. Daca se ajunge la un rezultat neasteptat pentru instructor si echipa domina de obicei o atmosfera de infrangere si dezamagire de ambele parti. Aici este ceruta puterea si personalitatea antrenorului.

Deja la iesirea de pe teren trebuie sa actioneze linistitor instructorul asupra jucatorilor. Dezamagirea personala insa asupra infrangerii sau egalului nu ar trebui ascunsa de jucatori.

Invinuiri personale asupra unora dintre jucatori sau parti ale echipei nu ar trebui exprimate de instructor imediat dupa finalul meciului, si chiar in interviuri sa se exprime doar obiectiv asupra rezultatului.

Abia dupa ce au fost sub dus jucatorii, in functie de starea emotionala se poate vorbi despre anumite faze ale jocului. Si aici este valabila propozitie: "mai putin inseamna mai mult!".

O alta masura utila impotriva deceptiei si dezamagirii dupa joc, este asa numita faza de "cool down", pentru a-si reveni nu numai fizic ci si mental. Plecarea inlatura anumite substante inutile in corp si scade totodata agresiunile si emotiile acumulate din joc.

Analiza propriuzisa a jocului la profesionisti ar trebui facua in ziua urmatoare imediat dupa antrenamentul de regenerare intr-o scurta sedinta. La amatori ar trebui folosita prima zi de antrenament ca o discutie deoarece dupa ultima zi de antrenement a saptamanii urmeaza de obicei dicutia asupra urmatorului joc.

Cu ajutorul unor pase statice sau chiar cu parti ale jocului de la filmarile de televiziune isi face antrenorul analiza detaliata. Multi antrenori sau chiar coantrenori isi fac notite chiar in timpul jocului pentru a putea interpreta mai bine secventele diferite ale jocului.

Contributii si remarci critice ale jucatorilor cu privire la joc pot fi acceptate de catre instructor si chiar discutate in timpul sedintelor. Dupa critica echiepei ar trebui criticat diecare jucator in parte, pentru asi afla si aprecia mai bine greselile si punctele forte. Sedinta ar trebui sa ceara atata atentie si concentrare dar si o atmosfera lejera. Desigur se intampla ca instructorul dupa o discutie asupra jocului, dupa mai multe infrangeri sa vorbeasca "pe sleau" cu jucatorii.

Experientele au aratat insa ca majoritatea jucatorilor actioneaza retinuti in asemenea situasii si nu se exteriorizeaza in prezenta instructorului sau a coantrenorului. De multe ori sunt prezentate prezentate problemele in afara, presei care actioneaza ca un multimplicator si face rau echipei si antrenorului.

Axioma: Cine da "lucrarile interne" spre exterior trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate !

Reusite neasteptate dau echipei si instructorului nu uai un sentiment imens de fericire ci servesc si ca o motivatie suplimetara petntru jocurile urmaatoare. Aici ar trebui sa actioneze instructorul temperat pentru a aduce jucatorii din nou pe pamant.

Acest impuls al motivatiei ar trebui sa tina pana la primul antrenament, pentru a face jucatorii sa vina din nou cu bucurie si angajament la antrenament. In antrenament vor fi reluate lucrurile pozitiove din ultimul joc in timp ce greselile vor fi inlaturate prin forme de joc si corectii ulterioare.

Nu rareori se intampla dupa perioade indelungate de succese ca echipa sau chiar unii jucatori sa nu mai aprecieze reasistic puterea jocului in echipa. Aceasta tendinta trebuie sa o recunoasca antrenorul din timp pentru a regla echipa spre telurile initiale.

Jucatorilor suplimentari ar trebui sa lise dea sprijin psihologic prin afectiune corespunzatoare din partea antrenorului pentru a le da sentimentul ca sunt o parte importanta in cadrul echipei. Ca motivatie suplimentara asupra lor poate actiona implementare lor in timpul antrenamentului de joc in echipa castigatoare a jocului trecut. In acest fel mareste instructorul ambiiia jucatorilor de rezerva iar pe de alta parte creaza un climat de concurenta pentru jucatorii de baza.

In cursul saptamanii le face cunoscuti jucatorilor noii lor adversari, aminteste avantajele si dezavantajele si pregateste jucatorii sistematic prin instructaj tintit asupra urmatorului joc.

O analiza exacta a antrenamentului fiecarui jucator este la fel de necesara, precum o ingrijire concentrata a jucatorilor mai slabi sau raniti. Ambitia prosteasca, dupa o ranire, a reveni prea devreme in echipa, trebuie interzisa de antrenor prin discutii pregatitoare. Cu mult simt ar trebui reconstruit psihicul jucatorului accidentat prin marturii sincere.

Si aici poate provoca adevarate minuni in comportamentul jucatorilor recunoasterea prin lauda. Dar si in acest caz nu trebuie sa-l opreasca pe instructor sa-l atace la onoare, daca performantele in timpul antrenamentului nu corespund asteptarilor sale. Felul si modul instructorului de a-si exprima opiniile este hotarator asupra actiunilor jucatorilor.

Niciodata sa nu insulte instructorul un jucator prin injuraturi caci nimic nu este mai periculos pentru instructor decat un jucator incruntat. Vine momentul cand jucatorul se va razbuna in acelasi fel.

Observatie: "critica sa fie dur exprimata pentru situatii dar cinstita fata de persoane".

In domeniul profesionistilor este un cantonament vinerea iar pentru jocuri in deplasare, calatoria pana la locul jocului la ordinea zilei. La jocuri internationale in schimb, trebuie sa ajunga cluburile din timp pentru a se acomoda cu locul.

Un antrenament de incheiere inainte pranzului si o discutie scurta urmeaza cu jucatorii. De obicei isi informeaza antrenorul jucatorii in cursul saptamanii trecute asupra angajamentului sau neangajamentului sau in joc. Se poate intampla ca un antrenor sa dea cunoscuta componenta echipei sale abia in ziua jocului cu scurt timp inainte inceperii, deoarece trebuie sa astepte OK-ul din partea sectorului medical.

In ziua jocului se regaseste echipa cu cel putin una doua ore inaintea inceperii jocului in cabine pentru a se lasa masata, bandajata sau injectata. O jumatate de ora inaintea inceperii jocului se afla intreaga echipa pe teren pentru incalzire. Aici are antrenorul posibilitatea de a vorbi cu fiecare jucator in porte de a le face cunoscute inca o data pozitia lor in joc si ai pregati mental.

Cu putin inainte sa pofteasca arbitrul jucatoriii in tere, ii pregateste antrenorul inca o data pe jucatori asupra telului comun. Felul de vorbire si gestica antrenorului pot fi interpretate ca un impuls de motivatie asupra jucatorilor.

Cercul de actiune al antrenorului dupa inceperea jucului este restrans prin asa impusa "coaching zone", incat nu-i mai ramane ocazia decat foarte rar de a lua contact cu jucatorii. In domeniul inferior si mijlociu al amatorilor nu este restrans instructorul in aceasta masura si poate prin gestica sau strigaturi sa comunice cu jucatorii.

Abia la jumatate meciului vorbeste instructorul din nou direct cu jucatorii sai si incearca sa inlature greselile. Critica manevrelor intervine dupa o scurta inviorare, obiectiv si cu angajament. Lauda si imbarbatarea actioneaza si aici ca un impuls de motivatie. Toti jucatorii de rezerva se afla in pauza pe teren si se pregatesc pentru o eventuala interventie. Coantrenorul informeaza jucatorii de rezerva asupra pozitiei si rolului lor.

Deoarece fiecare instructor are temperament diferit si alte trasaturi de caracter, actioneaza instructajul emotional diferit asupra jucatorilor. Antrenori precum Schafer, Daum, Berger, Lorant, pentru a numi doar unii, actioneaza foarte emotional la marginea terenului. Cunoastem insa si tipi mai linistiti precum: Hityfeld, Skibbe, Pagelsdorf, care actioneaza foarte rar emotional si de aceea par mai "cool". Tensiunea interioara se dizolva la ei abia dupa joc.

Nu exista insa nici o reteta prescrisa pentru stilul de comportament al antrenorului la marginea terenului. Fiecare trebuie sa incerce prin naturaletea lui sa actioneze pozitiv asupra echipei sale. Numai succesul sau nereusita ii dau dreptate sau nedreptate.

Din cele de mai sus devine repede clar ca influenta directa asupra jocului este limitata, cu toate acestea antrenorul este in stare sa exercite influenta tactica prin schimbari in cadrul echipei.


Sarcina principala a antrenorului dupa inceperea jocului este de a face rapid o analizap tactica a tehnicii jocului adversarului pentru a putea reactiona corespunzator.Aici se face o comparatie intre tacticile de joc ale adversarului deja cunoscute si situatia actuala a jocului.

Comparatia ar trebui sa duca la schimbari in comportamentul jocului in defensiva,ofensiva si mijloc.

Cea mai buna modalitate de a schimba echipa si tactica,se ofera la pauza dintre reprize. Prin schimbari in cadrul echipei antrenorul schimba comportamentul propriu al jocului,motiveaza echipa mental,pentru a putea impune efectiv jocul propriu in a doua repriza.

Antrenorul isi pregateste echipa prin comentarii scurte si eficiente, prin corecturi, pentru a doua repriza.O ultima inviorare la iesirea din cabine actioneaza ca un intaritor.

Ce modalitati are antrenorul de a schimba o tactica in mijlocul jocului ? Chiar si la echipe deosebite instruite in spatiul national sau international nu le reuseste totdeauna sa renunte la tactica necesara pentru tactica favorita.Experienta a aratat : a inceput jocul , este foarte greu sa te eliberezi din situatia critica si sa impui propriile feluri de joc.

Dupa exemplul diferitelor sisteme de defensiva se va arata cum se poate alcatui comportarea tactica variabila .Persistenta intr-o forma de baza in domeniul defensivei ar trebui schimbata intr-o atitudine flexibila. Pe diferite exemple trebuie incercat sa se caute modalitati diferite de rezolvare a echipei defensive. Sistemul de atac rezulta din mecanismele defensive practicate.O echipa pozitionata defensiv nu va sacrifica fara motiv comportamentul de atac in favoarea atitudinii defensive.

Pe baza situatiilor de joc construite ar trebui explicate tacticile de aparare si atac.

Situatii de joc: adversarul joaca cu un varf de atac

Echipa adversa joaca doar cu varf de atac rezulta urmatoarele modalitati: varful de atac este acoperit de un jucator din defensiva , in timp ce celalalt jucator om la om isi acopera jucatorul care pe partea sa intra in varful de atac.

Schema 33

Echipa adversa joaca cu doua varfuri,isi ia fiecare din cei doi jucatori ai defensivei varful de pe partea sa in jocul om la om.Schimba cele doua varfuri des, atunci se preiau reciproc.

Schema 34

Variante

Ambii jucatori om la om,nu slabesc marcajul la atacanti ci raman strans de atacantii marcati.

Dezavantaj

Culoare de fuga lungi si nesiguranta in propria aparare.

Avantaj

Sarcini usoare de joc pentru jucatorii om la om indicate pentru echipe de elevi si tineret.

Situatie de Joc : adversarul joaca pe toata preioada de joc cu doua varfuri constante

Adversarul joaca cu doua varfuri coinstante asa ca apararea echipei poate sa joace cu doi jucatori om la om si cu un om in plus (libero).

Liberoul inchide in situatii critice spatiile libere actionand ca al treilea om la acoperire.

Variante

Liberoul joaca in aceeasi linie cu cei doi oameni de acoperire.

Dezavantaje

Linia de aparare poate usor depasita de jucatorii puternici.

Avantaj

Echipa in aparare construieste des cu o buna intelegere,capcane .Liberoul se cupleaza rapid in propria constructie a jocului.

Schema 35

Situatii de joc: adversarul joaca cu trei varfuri

Adversarul joaca cu trei varfuri,asa ca cei trei aparatori pot sa joace direct om la om.Cele trei varfuri sunt luate in primire la schimbarea locului.

Dezavantaj

Sunt necesare o atentie si o concentrare mare.

Avantaj

Culoare scurte de fuga,economie de efort.

Schema 36

Variante

Liberoul joaca in spatele celor trei jucatori om la om.Un mijlocas actioneaza ca cel de al patrulea om de acoperire.

Dezavantaj

Marcajul celor trei varfuri rezulta culoare lungi de alergare si se poate ajunge in aparare la dezorganizare.

Avantaj

Liberoul are posibilitatea sa acopere spatiile, de exemplu sa obtina o situatie de aparare de 2:1.

Schema 37

Situatie de joc: adversarul joaca cu trei varfuri

Apararea este organizata intr-un lant de patru care joaca in linie.

Actioneaza in linia de patru , inseamna ca toata apararea trebuie sa se deplaseze pe directia mingii.Aceasta cere o buna colaborare si comunicare vizuala,corespunzator organizata de omul liber,din lantul de patru.Daca mai vine un al patrulea atacant acesta va fi acoperit corespunzator de cel de al patrulea om.

Dezavantaj

O mare risipa si o buna colaborare in echipa sunt necesare.

Avantaj

Jocul la limita offside-ului poate sa fie foarte eficace la o buna organizare.

Schema 38

Concluzie

Toti mijlocasii trebuie sa se implice in alte formatii de baza pentru a sprijini apararea , pentru a micsora spatiile pe o parte si pe alta parte la castigarea mingii sa introduca imediat o combinatie de atac surprinzator.

Pentru informarea tactica in timpul jocului a fiecarui jucator, exita trei posibilitati de comunicare intre instructor ti jucator:

chemare,semn cu mana sau gesticulatie, ii pot da jucatorului informatii importante despre schimbarile tactice ce se au in vedere.

In mod deosebit,semnele cu mana si gesticulatiile sunt in domeniul profesionistilor recunoscute daca au fost dinainte discutate cu jucatorii.

Chemarea la marginea terenului este cea mai indicata in domeniul amatorilor pentru ca aici din cauza numarului de spectatori nu pot probleme acustice mari.

Un comportament tactic indemanatic se poate exprima prin faptul daca echipa sa scoata capital din situatiile standard.Creativitatii in executia de aruncari , cornere, aruncari libere in joc nu-i sunt date limite.In cadrul antrenamentului exersate si imbunatatite continuu devin executate surprinzator un mijloc tactic ideal.La unele exemple trebuie aratat antrenorului cum poate actiona tactic,istet si creativ.

O scurta sortare a aclamatiilor si interpretarea lor

Impingere

a impinge spre partea cu mingea

Retragere

deplasarea inapoi spre propriul careu sau suparfata de pedeapsa

Inchidere

ingustarea spatiilor succesiv prin alergare sau prin cresterea numaului de jucatori intr-un spatiu bine delimitat.

Asigurarea

cand liberoul se cupleaza la constructia jocului trebuie ca un mijlocas sa-i ia locul.

Marcaj

marcajul strans al adversarului , cautarea contactului corporal

Marcajul strans

atacarea adversarului in propria jumatate de pedeapsa

Presing

atacarea adversarului in propria jumatate

Aranjarea

atacul asupra posesorului de balon

Coltul lung al portii

un jucator ocupa coltul lung al portii la lovitura de colt

Coltul scurt al portii

un jucator ocupa coltul scurt portii la lovitura de colt

Inchiderea

inchiderea spatiului adversarului.Inchiderea zidului la lovitura libera.

Inaintarea

comanda liniei apararii pentru iesirea la offside sau schimbarea tacticii de la aparare la atac de exemplu lantul de patru tasnete inainte dupa obtinerea balonului.

Aruncarea de la tusa

Aruncarile lungi si inalte de pe tusa in suprafata de pedeapsa sunt pentru apararea adversa greu de anticipat.

Schema 39

Aruncarile scurte de pe tusa pe prima bara,prelungite cu capul duc la posibilitati neasteptate de finalizare.

Schema 40

Varianta 1

Sut (aruncari scurte) pe prima bara prin incercarea de a induce in eroare prin propriul coechipier (trecerea mingii) irita adversarul din defensiva si portarul.

Varianta 2

Sut scurt spre prima bara cu joc inapoi spre cel care suteaza , care loveste din flanc sau suteaza direct pe poarta.

Schema 41

Corner

Minge scurta din colt spre prima bara cu prelungirea unei mingi cu capul .

Schema 42

Minge scurta din colt cu inaintare si sut spre poarta sau flanc.

Schema 43

Variante

Ca inainte ,insa cu dribling pana la linia exterioara a portii si pasa inapoi.

Schema 44

Minge lunga de colt pana la limita liniei de pedeapsa /  linia exterioaa a portii cu pasa inapoi / sau munge de cap si sut pe poarta.

Schema 45

Varianta

Minge lunga de colt in spatele liniei limita de pedeapsa cu preluarea directa , dribling sau pasa dubla.

Schema 46

Sfat

La toate variantele de corner echipa atacanta trebuie sa siba grija ca toti jucatorii care contribuie la mingea de colt sa fie bine impartiti in spatiul din spate.

Schema.47

Aruncare libera indirecta

Aruncarea libera indirecta permite o varietate de variante tactice in executie dar si echipa defensiva are bune posibilitati pentru a se pregati asupra situatiei de aruncare libera(constituirea zidului,acoperire atenta a spatiului,acoperirea consecventa om la om).

Aruncare libera din mijloc inaintea spatiului de pedeapsa cu trei executanti.Doi coechipieri stau in stanga executantului care da impresia executiei spre jucatorul din dreapta sa,dar da coechipierului din stanga mingea cu intrerupere , care ar trebui sa suteze direct in poarta.

Schema 48

Varianta 1

Aranjare ca mai inainte, jucatorul din mijloc suteaza scurt spre coechipireul din dreapta sa, care stopeaza mingea cu talpa so  lasa acolo pentru ececutant care va suta apoi pe poarta.

Schema 49

Varianta 2

Executare ca mai inainte, mingea se da printre picioarele din mijloc spre cel din stanga care suteaza apoi spre poarta.

Schema 50

Varianta 3

Trei jucatori stau pe mijloc inaintea spatiului de pedeapsa.Jucatorul din mijloc insinueaza sutul spre cel din stanga sa , acesta insa suteaza spre un al patrulea jucator care sta pe coltul spatiului de pedeapsa.Acesta suteaza spre poarta.

Schema 51

Varianta 4

Executie ca inainte, doar ca al patrulea jucator dribleaza mingea pana la careul de pedeapsa si suteaza pe poarta.

Varianta 5

Executie ca la varianta 4 doar ca jucatorul dribleaza pana la linia exterioara portii si loveste din flanc mingea in spatele defensivei adverse.

Lovituri libere din stanga sau din dreapta careului de pedeapsa pot fi executate cu forma asemanatoare.

Lovituri libere directe vor fi executate de un executant "dreptaci" din partea stanga,iar lovituri libere din partea dreapta vor fi executate de un "stangaci".Aici esete important ca mingile sa fie executate puternic si cu efect.

Sfat

La lovituri libere directe la mai mult de 35 metri departare de poarta nu ar trebui formata pozitia de zid, pentru ca portarul sa poata aprecia mai bine mingea.

Executia din cercul din mijloc la inceputul jocului dupa un gol sau dupa pauza este oportuna pentru un efect surprinzator la adversar.

Mingea se arunca ca o pasa lunga spre un coechipier care sta pe partea dreapta sau stanga langa linia laterala care poate trece peste defensiva si poate pasa mingea de la linia exterioara portii spre spatele defensivei.

Executia reusita este de un jucator perfect din punct de vedere tehnic, care este in stare sa loveasca mingea cu flancul.

Schema 52

Concluzie

Antrenamentul repetat al situatiilor standard este o componenta puternica a planului de antrenament a fiecarei echipe in domeniul superior de joc. La executie ar trebui incercat in functie de posibilitati sa fie implicati aceeasi jucatori pentru a garanta continuitate si perfectiune in plus fata de situatiile standard mai detine instructorul modalitati de actiona tactic asupra jocului.

In cazul ramanerii in urma cu putin inaintea finalului de joc el ordona portarului sa vina si el in fata in cazul situatiilor standard.

In cazul in care propria echipa conduce poate castiga timp facand schimbari suplimentare in echipa.

In cazul in care propria echipa conduce dar exista o presiune puternica din partea adversarului schimba inul dintre atacanti cu un jucatro din defensiva.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.