Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Scurta istorie a canotajului romanesc

Scurta istorie a canotajului romanesc


Scurta istorie a canotajului romanesc

MOTTO:

".ne arata ce am fost ,de unde am venit si,ca regula de trei simpla,trebuie sa ne descopere si numarul necunoscut ,ce vrem sa fim."

Mihail Kogalniceanu

"L'histoire!Rien sans elle n'est comprehensible ni explicable"Pierre de Fredy ,baron de Coubertin

Diferite surse istorice sustin faptul ca practicarea intrecerilor in sporturile nautice in Romania a debutat in secolul trecut, cand anual ,la inceputul toamnei,se organizau la initiativa viceconsulului englez, Regatele de la Sulina ,aflate sub patronajul Comisiei Europene a Dunarii (1856 ).

Regatele se desfasurau intre barci si baleniere cu 2,4 sau 6 rame pe distante de 1000m si 2500m.

In cronica acelor vremuri gasim stirea ca in anul 1864, tineri studenti din Timisoara, intorsi de la studii din strainatate, au infiintat,prima asociatie de canotaj ,numind-o metaforic "Societatea de luntrisoare "careia i se va adauga AS Regata,ambele impulsionand practicarea canotajului pe canalul Bega ( "Enciclopedia educatiei fizice si sportului din Romania " ).

In anul 1879 ia fiinta Societatea de Gimnastica din Arad, care in 1880 isi extinde activitatea prin infiintarea sectiei de canotaj. Tot la Arad, in acelasi an ia fiinta Clubul Muresul iar in anul 1909 se infiinteaza clubul Regata Arad .In 1894,reprezentantii AS Muresul se vor situa pe locul al doilea la regata internationala de la Szeged.

Ca la orice inceput, greutatile au fost mari. Ambarcatiunile rudimentare pe care le aveau in dotare erau adapostite intr-un sopron de lemn pe malul canalului Bega. Mai tarziu, in anii 1910 -  1912, se va construi un pavilion.

Evident,inceputurile canotajului in Romania se afla in Banat.Cealalta cale prin care canotajul patrunde in spatiul sportiv al Romaniei este cea urmata de militarii garnizoanelor de la Sulina si Constanta .Anual la inceputul toamnei se vor organiza "Regatele de la Sulina".

La infiintarea FSSR in 1912,se constata ca in componenta acestui for sportiv exista si o comisie de canotaj,care din lipsa de activitate se va desfiinta in 1914.

"Enciclopedia educatiei fizice si sportului din Romania " consemneaza faptul ca actul de nastere al canotajului academic (denumire impusa ,probabil ,pentru ca il practicau cu fervoare universitatile occidentale ,indeosebi cele englezesti ) il putem situa ,oficial ,dupa primul razboi mondial.

Primul razboi mondial intrerupe pentru mai multi ani activitatea de canotaj dar dupa anul 1918, activitatea de se reia cu mai mare vitalitate.

In anul 1921 asociatiile Muresul Arad si Regata Timisoara reincep activitatea. Tot atunci la Timisoara se infiinteaza noi sectii: Asociatia sportiva Inainte si Stiinta

Primul Campionat National de canotaj in organizarea Asociatiei sportive Muresul s-a tinut la Arad in anul 1923. In acelasi an, tot acolo se naste Clubul Sportiv Hellas care, in 1926, isi dezvolta activitatea prin infiintarea sectiei de canotaj feminin.

In anul 1925 se infiinteaza la Arad, Comisia de Sporturi Nautice ca membra a Societatilor Sportive din Romania. Aceasta depune in anul 1927, cererea de afiliere la Federatia Internationala de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aproba afilierea Federatiei Societatilor Sportive din Romania ca membru extraordinar al F.I.S.A.

Ca o dovada in plus ca Aradul reprezenta centrul activitatilor nautice din tara ,aici se va infiinta Federatia Romana de Canotaj (1931 ),care se va muta ,ca persoana juridica ,de la 1 octombrie 1937 la Bucuresti,reorganizata:Federatia Romana de Sporturi Nautice.

Revista "Sporturi nautice"a carei aparitie in anul 1939 sub egida Federatiei Romane de Sporturi Nautice ( revista aflata la Biblioteca Academiei Romane ) a coincis cu desfasurarea Campionatelor nationale de sporturi nautice la data de 05 iunie 1938 pe lacul Floreasca ,subliniaza faptul ca " intaiul Presedinte al acestei Federatii a fost domnul comandor adjutant Fundateanu Preda ,om de inalta conceptie, idealist ,entuziast ,care a pus in slujba nouei organizatiuni toate resursele sufletului sau distins si o neobosita activitate.Luptand cu toate piedicile ,invingand toate adversitatile ,facand cunoscute tuturor autoritatilor binefacerile sportului nautic ,in special pentru tineret ,d-sa a reusit in decurs de 2 ani sa puna baze solide tinerei organizari a sportului nautic " .

Din aceasta sursa aflam ca : "inca din 1912,cu ocazia discutiunei pentru creiarea parcului de la Baneasa ,Secretarul General al Asociatiilor sportive din Romania din acea vreme A.S.R.Principele Carol,ceruse primariei Bucuresti sa tina seama in lucrarile sale si de zona libera necesara amenajarii terenurilor de pe malul lacurilor bucurestene ,pentru desvoltarea si practicarea sporturilor nautice "; in 1935 se organizeaza cu ajutorul municipiului Bucuresti primul campionat national de canotaj pe lacul Snagov la care au luat parte toate cluburile din Ardeal , unde proba de "skiff de 1 seniori "a fost castigata de sportivul Francisc Cerhati ( primul campion ,la prima editie a campionatului national de la Arad,din 1923 ), cu timpul de "7m 41 sec ",iar in proba de "skiff de 4+1 doamne "a ocupat locul I clubul Regata cu timpul "4m 07 sec ".

In cativa ani, pana la declansarea celui de al doilea razboi mondial in Bucuresti iau fiinta cluburile: Dor de duca, Nautica, Astra Romaniei, BNR, Yacht, Club Bucuresti, Aviatia de Marina, Distributia, CFR, Ford - Romana, AMA, Academia Comerciala s.a. Activitati nautice apar si la Satu Mare, Turnu Severin, Lugoj, Braila.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, activitatea de canotaj se intrerupe. Dupa razboi in anul 1945 activitatea se reia prin organizarea anuala a Campionatului National, Arad - 1945, Galati - 1946,  Orsova - 1947, Constanta - 1948 iar din anul 1949 se stabilizeaza la Snagov.Iau fiinta cluburile si sectiile de canotaj: CS Universitatea Bucuresti si Timisoara - 1948 Dinamo Bucuresti, Progresul Timisoara - 1949, CCA Bucuresti, Stiinta Timisoara - 1950. Tot din anul 1950 incep sa apara scolile sportive de elevi si noi sectii de canotaj la Bucuresti, Constanta, Targu Mures, Bacau, Piatra Neamt, Onesti, Orsova, Deva, Mangalia. Se infiinteaza sectiile de canotaj SSE Timisoara - 1951, AS Vointa Timisoara - 1952, CSS Banatul Timisoara - 1956, CSS Bucuresti-1957, s.a.

Multe din cluburile si sectiile de canotaj care s-au creat de-a lungul timpului, datorita conditiilor financiare ori materiale precare, au intrerupt activitatea ori s-au desfiintat. Activitatea de canotaj a continuat in 8 sectii la Bucuresti, 4 la Timisoara , Piatra Neamt si Constanta, 2 la Calarasi si cate una la Botosani,Buftea, Deva, Falticeni, Iasi, Orsova, Suceava si Tg. Mures .

Prima participare romaneasca la o competitie oficiala internationala este semnalata in anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad cu schiful de 4+1 al Clubului Regata Timisoara . Apoi in 1933 Campionatul European de la Budapesta, Romania este reprezentata in doua probe masculine 4 + si doua vasle ( loc 7 ). Romania a fost prezenta pentru prima data la Jocurile Olimpice cu o proba de canotaj la editia Helsinki - 1952 ( 8 +1 baieti ).

Prima medalie de aur a fost cucerita la Campionatul European de la Gand in anul 1955 de canotorii romani Stefan Pongracz, Anton Senceac, Stefan Somogyi, Radu Nicolae in proba masculina de 4 rame ( antrenor Francisc Cserhati ), iar in anul 1962 la Campionatul European de la Grunau, sportivele Ana Tamas, Emilia Rigard, Florica Ghiuzelea, Lia Bulugioiu, + Borisov Stefania in proba de 4+ ( antrenor Bulugioiu Ioan ), obtin prima medalie de aur.

La Campionatele Mondiale, prima medalie de aur este realizata in 1970 la St. Chatharines - Canada de echipajul masculin de 2+ Stefan Tudor, Petre Ceapura + Ladislau Lowrensky,( antrenor Dumitru Popa ), iar fetele obtin prima medalie de aur in proba de 2 - la editia din anul 1974 de la Lucerna, Cornelia Neacsuu, Marilena Ghita, ( antrenor Stelian Petrov ).

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice este cucerita la editia Moscova - 1980 in proba de simplu fete de Sanda Toma, ( antrenor principal Victor Moceani ), iar la editia Los Angeles - 1984 echipajul de 2- Petru Iosub, Valer Toma, ( antrenor Dan Toma ) obtine prima medalie de aur la masculin.

Un remarcabil succes s-a realizat la CM din 1985 de la Hazewinkel (Belgia ),unde sportivele noastre au urcat pe podiumul de premiere la toate cele 7 probe.

Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984 ),Seul (1988 ),Barcelona (1992 ),Atlanta (1996 ),vor intregi salba de medalii olimpice a canotajului romanesc.

La editia Jocurilor Olimpice de la Sydney - 2000, echipajele feminine de 2x c.u., 2- si 8 +, au devenit campioane olimpice. Prin cele trei medalii de aur cucerite, ele au situat Romania pe locul intai in fruntea clasamentului natiunilor participante, echipa de canotaj a Romaniei fiind singura din toate tarile participante care a realizat trei medalii de aur.

Jocurile Olimpice ,desfasurate in 2004 la Atena au intrat in istorie, - o istorie cu pagini aurite pentru canotajul romanesc.      Elisabeta Lipa ,pentru a 6-a oara participanta la J.O.,debutul fiind consemnat la editia din 1984,de la Los Angeles,a fost desemnata pentru a doua oara consecutiv ,purtator de drapel.         "Regina'canotajului este ,indiscutabil,proba de 8+1.La startul cursei feminine ,echipaje unul si unul ,cu valori autentice ,intre care cel al Romaniei,venea aureolat cu victoriile de la Atlanta-1996 si Sydney-2000,o barca cu canotoare una si una:Rodica Florea,Viorica Susanu,Aurica Barascu,Ioana Papuc,Liliana Gafencu,Elisabeta Lipa,Georgeta Damian,Doina Ignat si Elena Georgescu.Ele au urcat pe un piedestal de aur,primind medaliile de la dl. Juan Antonio Samaranch,care,la finalul festivitatii,le-a spus:'Va felicit pentru succesele obtinute ,participarea aici ,la Atena ,a fost extraordinara'.      

Echipajul de 2-(Andrunache Georgeta-Susanu Viorica),a fost impresionant in evolutia lui pe apele lacului Schinias unde nu au lasat nici o speranta adversarelor.Viorica Susanu,si-a ales model,curajul lui Neil Armstrong, iar Georgeta Andrunache,calauzita de personalitatea Nadiei Comanici ,au fost medaliate cu aur atat in proba de 8+1 cat si  in 2+.Optimismul si forta lor au insufletit echipa opt-ului si l-a condus la victorie.Schiful 'usor'de 2+ al sportivelor Constanta Burcica-Angela Alupei,au cucerit a treia medalie de aur a probei dupa cele din 1996 si 2000.          
Performanta canotajului romanesc la J.O.de la Atena-2004,a fost :trei medalii de aur si un loc 5(2x format din Camelia Mihalcea si Simona Strimbeschi),fantastica performanta ce a clasat Romania pentru a 2-a oara pe locul 1 in canotajul mondial.

Canotajul romanesc a aniversat in anul 2005,80 de ani de la infiintarea Federatiei Romane. Un drum care, iata, a fost presarat pana acum cu numeroase succese, victorii care au facut faima sportului romanesc, un drum de ape care dispune de toate premisele sa fie traversat si pe mai departe de barcile noastre de aur. Ca sa amintim cativa dintre sportivii care au adus aur canotajului romanesc ,mentionam la fete campioanele mondiale si olimpice :Sanda Toma,Valeria Racila si Elisabeta Lipa in proba de 1x,Rodica Arba-Elena Horvat si Doina Ignat-Georgeta Andrunache la 2-,Viorica Susanu-Ioana Olteanu-Veronica Cochela-Magdalena Dumitrache-Liliana Gafencu-Georgeta Andrunache-Elisabeta Lipa-Doina Ignat+Elena Georgescu in 8+1  ;la baieti: Stefan Tudor-Petre Ceapura+Ladislau Lovrenshi in 2+,Petre Iosub-Valer Toma in 2-,Viorel Talapan-Iulica Ruican-Dimitrie Popescu-Neculai Taga+Dumitru Raducanu la 4+.  

Evident,meritul esential revine antrenorilor si specialistilor ,care au facut selectia si au conceput pregatirea acestor ilustri sportivi: Fr.Cserhati, Paul Barcani, Sergiu Zelinschi, Victor Mociani, Ion Boicu, Horia Constantinescu, Ioan Dospinescu, D.Toma, A.David, N.Gioga, M.Roman si multi alti antrenori de lot sau cluburi care au slefuit generatii la rand.

Aceste rezultate remarcabile exprima valoarea scolii romanesti de canotaj de la Snagov si de la cluburile Dinamo,,Steaua,Olimpia Bucuresti,Clubul Nautic Universitar Bucuresti,Vointa Bucuresti si Timisoara,UT Arad etc.

Suita de mari performante s-a datorat si actului de organizare ,conducere si decizie al federatiei de resort.Secretarii generali de federatie dupa 1950 au fost: N.Grigore, A.Balan,Gh.Giurcaneanu,D.Popper , D.Lancranjan,M.Ispas ,M.Boia .

Federatia s-a reorganizat in conformitate cu prevederile Legii educatiei fizice si sportului nr 69din 28 aprilie 2000.Adunarea generala din 16 noiembrie 2001 a adoptat noul Statut si a ales Consiliul federal,ca organ de conducere al federatiei,compus din :Dan Popper-Presedinte,Ioan Dospinescu _vicepresedinte si 12 membri.

In anul 2006 gasim urmatoarea conducerea in Federatia Romana de Canotaj : dr.Ioan Dospinescu-presedinte,Sandu Pop-secretar general,George Boroi-vicepresedinte,Elisabeta Lipa-vicepresedinte.

Sinteza palmaresului canotajului nostru in marile competitii pentru seniori, tineret, juniori, masculin si feminin, insumeaza un buchet de medalii pe care l-ar dori multe federatii sau natiuni participante la marile intreceri internationale sau mondiale.

PALMARESUL CANOTAJULUI ROMANESC DE LA PRIMA

PARTICIPARE OLIMPICA

ANUL

LOCALITATEA

M/F

EUROPENE

MONDIALE

OLIMPICE

  E M O

Au

Ag

Br

Au

Ag

Br

Au

Ag

Br

Pe ciclu Olimpic

Helsinki

M

Copenhaga

M+F

Amsterdam

M+F

Gand

M

Snagov

F

Bled

M+F

Melbourne

M

Duisburg

M+F

Posnan

M+F

Macon

M+F

Londra

F

Roma

M

Praga

M+F

Grunau

F


Lucerna

M

Copenhaga

M

Moscova

F

Amsterdam

M+F

Tokyo

M

Duisburg

M+F

Bled

M

Amsterdam

F

Vichy

M+F

Grunau

F

Mexic

M

Klagefurt

M+F

St.Catdarines

M

Tata

F

Copenhaga

M+F

Brandergburg

F

Munchen

M

Moscova

M+F

Lucerna

M+F

Nottingham

M+F

Montreal

M+F

Amsterdam

M+F

Karapiro

M+F

Bled

M+F

Moscova

M+F

Munchen

M+F

Lucerna

M+F

Duisburg

M+F

Los Angeles

M+F

Hatzevinkl

M+F

Nottingham

M+F

Copenhaga

M+F

Milano

M+F

Seul

M+F

Bled

M+F

Tasmania

M+F

Viena

M+F

Barcelona

M+F

Racice

M+F

Indianapolis

M+F

Tampere

M+F

Stratdclyd

M+F

Atlanta

M+F

Aiguebelett

M+F

Koln

M+F

St.Catdarines

M+F

Zagreb

M+F

Sydney

M+F

Lucerna

M+F

Sevilla

M+F

Milano

M+F

Atena

M+F

Gifu

F

Eton

F

Munchen

F

Beijing

F

1

1

3

2

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.