Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Programarea si planificarea pregatirii in baschet

Programarea si planificarea pregatirii in baschet


Programarea si planificarea pregatirii in baschet

Planificarea este o activitate umana care consta in prevederea stiintifica a continutului, desfasurarii si finalizarii unei actiuni. La educatia fizica planificarea este o activitate cu grad ridicat de complexitate in sensul efortului pe care-l solicita cand se vrea eficienta. Este determinata de o multitudine de variabile, dintre care mentionam:

a)     perioada de timp pentru care se elaboreaza;

b)     gandirea (conceptia) de tip cibernetic care trebuie sa stea la baza elaborarii ei;

c)     natura componentelor modelului de educatie fizica.

La educatia fizica, natura componentelor modelului este extrem de diversa. Fiecare componenta se gaseste in documentele de planificare, intr-o pondere mai mare sau mai mica.

Exista componente care vizeaza calitatile motrice si deprinderile sau priceperile motrice, dar si componente care se adreseaza direct organismului uman (dezvoltarea fizica), sferei intelectual-psihice cu precadere (cunostintele teoretice de specialitate), capacitatii de organizare si capacitatii de practicare independenta a exercitiilor fizice.

Fiecare componenta isi are specificul sau privind legatura cu efortul fizic si cel psihic, decu particularitati de invatare sau dezvoltar Cea mai precisa metodologie de planificare o avem la calitatile motrice si la acele deprinderi motrice insusite pe cale algoritmica (probele atletice, majoritatea elementelor si procedeelor tehnice din gimnastica, jocuri sportive, etc.). Ceea ce difera de la un grup de subiecti la altul se refera la dozarea efortului.

Planificarea este un indicator principal si pentru aprecierea nivelului de conducere a activitatii respective. Daca planificarea este realizata la nivelul parametrilor stiintifici previzibili sunt toate conditiile create ca si realizarea efectiva, desfasurarea activitatii si conducerea ei sa fie stiintifice.

Cerintele generale necesare a fi respectate in planificarea activitatii de educatie fizica:

concordanta cu programa de specialitate;

concordanta cu particularitatile subiectilor;concordanta cu baza materiala;

concordanta cu optiunile subiectilor pentru unele forme de practicare a exercitiilor fizice." (Carstea   Gheorghe, Educatia fizica - teoria si bazele metodicii, Bucuresti, 1997).

În invatamantul  superior, activitatea de educatie fizica si sport se continua la un nivel superior procesul de pregatire din invatamantul preuniversitar, pe fondul unui potential biopsihomotric evoluat.

Pentru realizarea unei eficiente maxime a procesului de instruire, se realizeaza planificarea si programaea lectiilor cu studentii, in conformitate cu structura anului universitar.

În elaborarea planificarii rpegatirii se incepe cu o analiza calitativa care vizeaza stadiul de pregatire al acestora si capacitatea lor de efort. Analiza se efectueaza la sfarsitul anului si se bazeaza pe rezultatele la probele de control, evaluandu-se realist si obiectiv eficienta procesului de instruire su progresele realizate in urma activitatii deafasurate.

În cadrul planificarii se vor stabili obiectivele generale si specidice corespunzatoare scopurilor propuse.

Un prim obiectiv important in consituie imbunatatirea conditiei fizice si a starii de sanatate, aceasta realizandu-se prin participarea la orele de educatie fizica, prin volumul si calitatea mijloacelor folosite si in aceeasi masura, prin mldul in care sunt indeplinite celelalte obiective.

În ceea ce priveste dezvoltarea capacitatii motrice se impune dezvoltarea prioritara a calitatilor motrice perfectibile la varsta studentiei si anume, forta si rezistenta. Acest obiectiv se realizeaza prin marirea numarului de exercitii adresate fortei membrelor inferioare si superioare, a musculaturii abdomenului si spatelui, iar pentru dezvoltarea rezistentei sunt utilizate eforturile sustinute si dinamice, in cazul nostru, din jocul de baschet

În cadrul lectiilor monosport, acestea imbraca forma antrenamentului sportiv. Prin urmare, se stabilesc programele de pregatire pe componentele antrenamentului cu privire la calitatile motrice: pregatirea fizica in general, pregatirea tehnica, pregatirea tactica individuala si colectiva pentru atac si aparare, pregatirea teoretica si refacerea.

Avand in vedere particularitatile somatofunctionale, temele si mijloacele de actionare, dozarea, intensitatea efortului, precum si refacerea dupa efort se vor realiza in mod diferentiat.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.