Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » sport
Regulamentul competitiilor de fitness feminin

Regulamentul competitiilor de fitness feminin


REGULAMENTUL COMPETITIILOR DE FITNESS FEMININ

1. Categorii

Competitiile de Fitness feminin se vor desfasura atat la junioare cat si la senioare, pe 2 categorii de inaltime, dupa cum urmeaza:

clasa A - pana la si inclusiv 163 cm

clasa B - peste 163 cm

Concurentele din cadrul concursului de fitness trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:Sa fie legitimate la un club sportiv afiliat la FRCF.

Sa fie in forma fizica buna, sanatoase clinic si cu un fizic atletic.

Sa inmaneze un CD pe care sa fie inregistrata melodia care se va folosi la runda de program liber. CD-ul va trebui sa aiba notat numarul de concurs al concurentei si numarul melodiei pe care se va evolua

Tinuta de concurs.

Concurentele trebuie sa poarte un costum de baie compus din doua piese si pantofi cu toc in timpul rundei de evaluare, in timpul rundei in costum de baie si al rundei finale. Culoarea si modelul costumului de baie si ale pantofilor sunt la latitudinea concurentei cu exceptia regulilor prevazute mai jos. Concurentele se pot imbraca cum considera necesar, dar nu trebuie sa incalce regulile de mai jos:

a. Cluburile sportive si reprezentantii acestora trebuie sa se asigure ca sportivii cunosc temeinic regulile FRCF prezentate in detaliu mai jos.

b. In runda in costum de baie, slipul de tip bikini este strict interzis. Partea din spate a slipului trebuie sa acopere minimum jumatate din fese.

c. De-a lungul celor 4 sferturi de intoarceri, se va pastra forma slipului, ca acesta sa acopere in permanenta minimum jumatate din fese.

d. Costumul de baie va fi inspectat in culise inaintea iesirii pe scena a concurentelor. In cazul in care nu intruneste standardele FRCF/IFBB, concurenta are la dispozitie 5 minute pentru a se conforma acestora, in caz contrar fiind eliminata din concurs.

e. In runda programului liber, este strict interzisa purtarea bikinilor. Acestia nu pot fi purtati pe deasupra maioului de sport, a ciorapilor sau a colantilor. De asemenea, bikini nu pot fi purtati pe sub fusta sau alte accesorii de imbracaminte pentru a nu scoate in evidenta relieful feselor in timpul evolutiei din concurs.

f. Tinuta pentru programul liber va fi inspectata in culise inainte de iesirea pe scena a concurentei. In cazul in care nu intruneste standardele FRCF, concurenta are la dispozitie 5 minute pentru a se conforma acestora, in caz contrar fiind eliminata din concurs.

g. In timpul evolutiei pe scena, in cazul in care dupa indepartarea imbracamintii, se dovedeste ca sportiva poarta bikini, muzica va fi oprita, iar concurenta va fi descalificata imediat.

h. Aplicarea de pudra sclipitoare pe corp este strict interzisa.

i. Concurentele trebuie sa se asigure ca tinuta lor de concurs intruneste standardele FRCF.

j. Orice nelamuriri privind tinuta de concurs trebuie adusa la cunostinta arbitrului sef in faza de masurare si inregistrare.

3. Prezentarea de scena.

a. Concurentele nu au voie sa mestece guma sau bomboane pe scena.

b. Parul poate fi coafat, iar concurentele pot purta bijuterii.

c. Concurentele nu pot folosi elemente de recuzita sau decor in cadrul rundei de fitness, cu exceptia costumului purtat si a unor accesorii mici si usoare ce trebuie tinute sau duse in mana.

d. Concurentele nu au voie sa lase pe scena, in urma programului liber, elemente din costumul propriu.

e. Din motive de securitate, folosirea de ulei de corp este strict interzisa.

f. Runda de fitness poate fi executata desculta sau in pantofi sport.

g. Concurentele pot avea inscriptionari cu numele sponsorilor in runda programului liber, in limita maxima a 4x8 cm.

4. Preevaluarea competitiilor de fitness.

Runda preliminara de evaluare

In cazul in care sunt inscrisi mai mult de 15 sportivi la o categorie va avea loc o runda preliminara de evaluare. Sustinerea acestei runde ramane la decizia sefului Comisiei de Arbitri.

Runda preliminara de evaluare va avea loc dupa cum urmeaza:

1. Toate concurentele sunt chemate pe scena intr-un singur sir, in ordine numerica, imbracate in costum de baie compus din doua piese si pantofi cu toc.

2. Directorul de concurs le va dirija pe concurente pe parcursul rundei de intoarceri, de 4 ori intoarcere catre dreapta.

3. Daca numarul concurentilor la fiecare categorie este prea mare, seful comisiei poate imparti categoria intr-un numar egal de grupe.

4. In aceasta etapa arbitrii evalueaza fizicul de ansamblu al sportivelor din punct de vedere al liniei atletice, al proportiei si al tonusului pielii.

5. Folosindu-se formularul 1 (Eliminarea), daca sunt mai mult de 21 concurente intr-o categorie, arbitrul va trece un "X" in dreptul numerelor care corespund concurentelor pe care doresc sa le selecteze printre cele 15 semifinaliste. Daca intr-o categorie sunt intre 16 si 21 de concurente, arbitrul va marca un "X" in dreptul concurentelor care vor fi eliminate.

6. Folosindu-se formularul 2 (Foaia statistica de eliminare), statisticienii vor centraliza deciziile arbitrilor, adunand "X"-urile acordate de acestia concurentelor. Fie vor fi selectate primele 15 concurente, fie vor eliminate ultimele concurente, dupa numarul de concurente din categorie. La finele rundei eliminatorii, indiferent de procedura folosita, doar 15 concurente pot trece de faza de preevaluare in faza semifinalelor.

7. In cazul unui rezultat de egalitate intre sportivele aflate pe locul 15, acestea vor fi rechemate pe scena pentru o reevaluare constand din cele 4 sferturi de intoarceri.

5. Semifinalele

Runda 1 (se va puncta)


Runda in costum de baie doua piese se va desfasura astfel:

1. Cele 15 concurente vor fi aduse pe scena intr-un singur sir si in ordine numerica.

2. Directorul de concurs le va dirija pe sportive in timpul celor 4 sferturi de intoarceri, a intregului sir, apoi in grupe care nu depasesc numarul de cinci.

3. Fiecare arbitru va urmari toate comparatiile nu numai pe cele solicitate de un arbitru anume. Amanunte despre felul in care trebuie evaluat fizicul unei sportive in Anexa 1.

4. In aceasta runda, arbitrii vor puncta fizicul evaluand linia atletica, fermitatea, simetria, proportiile si aspectul fizic general, luand in calcul tonusul pielii, eleganta, precum si prezentarea generala.

5. Folosind formularul 3 (Notele arbitrilor - Runda in costum de baie), fiecare arbitru va departaja sportivele pe locuri de la 1 la 15, fara a plasa mai multe sportive pe acelasi loc.

6. Arbitrii pot folosi formularul 4 (Note personale ale arbitrilor) pentru a face propriile insemnari. Acest formular este considerat confidential si este considerat proprietatea arbitrului.

7. Arbitrii trebuie sa tina seama de faptul ca nu au de a face cu un concurs de culturism. Concurentele trebuie sa prezinte o anumita forma a muschilor, dar nu de dimensiunea, definirea sau vascularitatea celor din culturism. In caz contrar vor fi depunctate.

8. Statisticienii vor aduna formularele de tip 3 de la arbitrii si vor centraliza rezultatele acestora pe formularul 5 (foaia statistica de arbitraj) la runda in costum de baie. Apoi vor fi eliminate cele mai scazute si cele mai ridicate doua punctaje, vor fi adaugate cele cinci punctaje ramase; va fi trecut totalul in coloana "subscore", iar locul in coloana aferenta.

9. In cazul unui rezultat de egalitate in "subpunctajul" rundei in costum de baie, acesta va fi rezolvat prin metoda "plasarii relative". Clasamentele tuturor arbitrilor vor fi incluse in calculele pentru departajare. Sportiva cu un numar mai mare de plasari mai apropiate de varful clasamentului va fi declarata castigatoare a departajarii si va fi clasata pe un loc mai bun.

Runda 2 (va fi punctata)

Runda programului liber se va desfasura astfel:

1. Fiecare concurenta va fi chemata pe scena pentru a executa un program liber pe un fond muzical la alegere, a carei durata nu va depasi 90 sec.

2. Fiecare arbitru va evalua evolutia sportivei luind in calcul stilul, personalitatea, coordonarea si imaginea de ansamblu. Runda de program liber poate include figuri de dans, gimnastica, acrobatie, gimnastica aerobica sau alte demonstratii ale talentului sportiv. Nu exista figuri impuse. Arbitrii vor nota in mod special elementele de forta si flexibilitate, precum si figurile acrobatice. Este interzisa folosirea elementelor de recuzita.

Arbitrilor trebuie sa li se reaminteasca faptul ca in cadrul acestei runde este evaluat doar programul liber si nu fizicul sportivelor.

3. Folosind formularul 3 (Notele arbitrilor - Runda de rutina), fiecare arbitru va departaja sportivele pe locuri de la 1 la 15, fara a plasa mai multe sportive pe acelasi loc.

4. Arbitrii pot folosi formularul 4 (Note personale ale arbitrilor) pentru a face propriile insemnari.

5. Statisticienii vor aduna formularele de tip 3 de la arbitrii si vor centraliza rezultatele pe formularul 5 (foaia statistica de arbitraj) in dreptul rundei programului liber. Apoi vor fi eliminate cele mai scazute si cele mai ridicate doua punctaje, vor fi adaugate cele cinci punctaje ramase; va fi trecut totalul in coloana "subscore". Apoi va fi adunat "subpunctajul"de la runda in costum de baie la cel de la runda programului liber, obtinandu-se punctajul si locul din semifinale.

6. In cazul unui rezultat de egalitate in punctajul din semifinale, acesta va fi rezolvat prin metoda "plasarii relative" cu ajutorul punctajului obtinut in Runda 1. Clasamentele tuturor arbitrilor vor fi incluse in calculele pentru departajare. Sportiva cu un numar mai mare de plasari mai apropiate de varful clasamentului va fi declarata castigatoare a departajarii si va fi clasata pe un loc mai bun.

7. Primele 10 sportive clasate din semifinale vor accede in finale.

NOTA: In cazul in care nu se inscriu minim 10 sportive pe categorie, sau competitia se desfasoara intr-o singura zi, atunci se vor comasa semifinalele cu finalele, procedandu-se la Runda 1-costum de baie doua piese, (se puncteaza), Runda 2-program liber (se puncteaza), urmand Runda 3- costum de baie doua piese (se puncteaza), stabilindu-se clasamentul final.

Aceasta nota este valabila doar pentru competitiile interne, reprezentand o adaptare a Regulamentului Competitiilor de Fitness feminin IFBB.

6. Finalele competitiilor de fitness.

Runda 3

Finalele se vor desfasura astfel:

Faza 1:

1. Cele 10 finaliste vor fi invitate individual, in ordinea numerelor de concurs, sa-si prezinte programul liber, cu durata de max. 90 sec. Este interzisa folosirea recuzitelor, cu exceptia celor care fac parte din costumul ales. Programul liber nu se va puncta.

Faza 2:

1. Primele 6 finaliste, purtand costumul de baie din doua piese si pantofi cu toc, vor fi chemate pe scena intr-un singur sir, in ordinea numerelor de concurs.

2. Directorul de concurs va dirija sportivele pe parcursul celor 4 sferturi de intoarceri, pozitionand sirul de sportive central, in stanga si in dreapta scenei.

3. Directorul de concurs va inversa ordinea sportivelor, repetand cele 4 sferturi de intoarceri, pozitionand sirul de sportive central, in stanga si in dreapta scenei.

4. Aceasta faza se puncteaza.

5. Folosind formularul 6 (Note finale) arbitrii, apeland la aceleasi criterii de evaluare ca si in semifinale, vor departaja sportivele de la 1 la 6, fara sa pozitioneze doua sportive pe acelasi loc.

6. Statisticienii vor aduna formularul 6 de la arbitrii si vor transcrie locurile date de arbitrii pe formularul 5 (foaia statistica de arbitraj) in sectiunea intitulata "Runda finala". Apoi vor fi eliminate cele mai scazute si cele mai ridicate doua punctaje, vor fi adaugate cele cinci punctaje ramase; va fi trecut totalul in coloana "score".

7. Pentru stabilirea clasamentului final se vor aduna punctele obtinute in semifinale (Runda 1 plus Runda 2) cu cele obtinute in finale (Runda 3). Concurenta cu cele mai putine puncte va fi desemnata castigatoarea categoriei.

7. Concurs Open

1. Castigatoarele celor doua categorii vor fi chemate pe scena in ordinea numerelor de concurs, in costum de baie doua piese si vor efectua cele 4 sferturi de intoarceri, in centrul, in stanga si in dreapta scenei.

2. Folosind formularul 6 (Note finale) arbitrii vor departaja cele doua sportive. Statisticienii vor centraliza locurile date de arbitri pe formularul 5, vor fi eliminate cele mai scazute si cele mai ridicate doua punctaje si va desemna castigatoarea concursului Open.

Anexa 1

PROCEDEE DE EVALUARE IN CONCURSURILE DE FITNESS FEMININ

INTRODUCERE:

Trebuie sa reamintim arbitrilor ca arbitreaza o competitie feminina de FITNESS si nu una de CULTURISM. In cazul in care o concurenta incearca sa scoata in evidenta tipul de musculatura, definitia si vascularitatea musculara sau alte notiuni specifice culturismului, ele nu vor fi luate in calcul, sportiva fiind depunctata.

PREZENTAREA GENERALA:

Trebuie sa reamintim arbitrilor ca trebuie luate in considerare tinuta si prezenta scenica a concurentelor. Imaginea de ansamblu etalata trebuie sa dovedeasca siguranta si incredere in sine. Acest lucru este valabil pentru toate fazele competitiei.

In pozitia relaxata, concurentele trebuie sa etaleze o tinuta impozanta, bratele trebuie sa atarne lejer pe langa corp in asa fel incat sa fie scoasa in evidenta musculatura. O tinuta relaxata inseamna ca sportiva trebuie sa stea drept, sa priveasca in fata, cu umerii in spate si pieptul in afara, abdomenul tras, picioarele apropiate, bratele relaxate, atarnand liber pe langa corp.

Pe parcursul fiecarei intoarceri, se vor aplica urmatoarele reguli: tinuta trebuie sa fie relaxata, sportiva trebuie sa stea drept, capul si privirea sa fie in aceeasi directie cu corpul, calcaiele apropiate, talpile picioarelor departate in afara la un unghi de 30 grade, genunchii apropiati si neindoiti, abdomenul tras, pieptul in afara, cu umerii trasi in spate. Detalii suplimentare in Apendix.

RUNDA 1 - COSTUM DE BAIE DOUA PIESE

In aceasta runda, concurentele sunt chemate pe scena in ordine numerica, intr-un singur sir. Acestea sunt dirijate de catre Directorul de Concurs mai intai in grup compact, apoi in grupuri mai mici al caror numar nu trebuie sa depaseasca cinci sportive. Fiecare arbitru trebuie sa urmareasca toate figurile, nu numai pe cele solicitate de un anumit arbitru.

In timpul evaluarii arbitrul nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca evalueaza sportiva din toate punctele de vedere.

Arbitrul trebuie sa evalueze la inceput imaginea generala a fizicului sportivei. Aceasta evaluare trebuie sa inceapa de sus si sa continue in jos, luandu-se in calcul fizicul sportivei in intregime. Evaluarea, care debuteaza cu impresia generala a fizicului, trebuie sa ia in considerare aspectul parului si al fetei, aspectul atletic al musculaturii, prezentarea echilibrata si simetrica a fizicului, aspectul pielii si capacitatea sportivei de a se prezenta cu incredere, gratie si eleganta.

Fizicul trebuie evaluat d.p.d.v. al tonusului muscular general. Grupele de muschi trebuie sa fie frumos reliefate si sa nu prezinte urme de strat adipos. Fizicul nu trebuie sa aiba o dezvoltare musculara excesiva, dar nici nu trebuie ca aceasta sa lipseasca cu desavarsire; corpul nu trebuie sa prezinte striatii excesive sau o diferentiere clara intre dezvoltarea diferitelor grupe de muschi. Sportivele cu o musculatura excesiva sau lipsite total de aceasta vor fi depunctate. Evaluarea trebuie sa aiba in vedere fermitatea si aspectul pielii. Aspectul pielii trebuie sa fie neted si sanatos si nu trebuie sa prezinte urme de celulita. Aspectul fetei, al parului si machiajul trebuie sa completeze prezenta scenica a sportivei.

Evaluarea arbitrului trebuie sa aiba in vedere intreaga evolutia a sportivei, din momentul in care paseste pe scena pana in momentul in care o paraseste.

De asemenea arbitrii vor tine seama de urmatoarele criterii:

- fizic cu un tonus muscular vizibil, fara strat adipos, cu un aspect care degaja vigoare.

- se va puncta separarea musculara,dar nu se va puncta masa musculara,vascularizarea si striatiile vizibile.

- armonie, proportia intre segmente, intre grupele musculare.

- feminitate.

- aspect sanatos, zvelt.

- gratie,eleganta in miscari si in intoarceri.

- fata cu un machiaj placut, nu strident.

- corpul cu un machiaj care se apropie de culoarea naturala bronzata a pielii.

RUNDA 2, PROGRAMUL LIBER

In aceasta runda sportiva prezinta un program liber, pe un fond muzical, a carui durata nu poate depasi 90 sec..

Si in acest caz, arbitrul trebuie sa ia in calcul evolutia de ansamblu a sportivei, din momentul in care acesta paseste pe scena pana cand o paraseste. Trebuie reamintit arbitrilor ca evalueaza exercitiul de fitness si nu fizicul sportivei. Arbitrul trebuie sa aiba in vedere creativitatea si coregrafia exercitiului efectuat intr-un ritm alert.

Desi elementele impuse nu sunt o cerinta, programul liber trebuie sa includa urmatoarele elemente:

1. Elemente de forta - de exemplu, pozitia cu picioarele departate, mentinerea piciorului in extensie si/sau flotari intr-o mana (elementele de gimnastica precum roata, rasturnare prin stand pe maini, sfoara, etc. nu sunt considerate elemente de forta). Arbitrii vor lua in considerare numarul elementelor de forta, gradul lor de dificultate si gradul de creativitate al acestora.

2. Elemente de flexibilitate - cum ar fi ridicari sau lovituri inalte de picior, sfoara, sfoara laterala. Arbitrii vor lua in considerare numarul elementelor de flexibilitate, gradul lor de dificultate si gradul de creativitate al acestora.

3. Viteza sau tempo-ul evolutiei scoate in evidenta conditia fizica, increderea in sine si gradul de rezistenta. De exemplu, daca doua programme libere contin acelasi tip si numar de elemente de forta si flexibilitate, exercitiul efectuat intr-un ritm mai alert este mai dificil de dus la bun sfarsit in conditiile in care elementele sunt executate corect.

Si in acest caz, arbitrul trebuie sa aibe in vedere evolutia de ansamblu si nu numai totalul elementelor individuale. Personalitatea, carisma, prezenta scenica si farmecul concurentelor trebuie sa joace un rol foarte important in stabilirea locului final.

RUNDA 3, FINALELE

1. In aceasta runda cele 10 finaliste isi vor prezenta programul liber, pe fondul muzical ales, cu durata maxima de 90 sec. Aceasta parte a rundei nu se arbitreaza.

2. Apoi, primele 6 finaliste urca pe scena in ordinea numerelor de concurs, in costum de baie in doua piese, cu pantofi cu toc, executand cele 4 intoarceri. Aceasta parte a rundei se arbitreaza.

3. Aceasta runda este evaluata ca Runda 1 - Costum de baie doua piese.

APENDIX  - DESCRIEREA CELOR 4 SFERTURI DE INTOARCERI

Cele 4 pozitii si intoarceri se efectueaza dupa cum urmeaza:

UN SFERT DE INTOARCERE LA DREAPTA (cu stanga la arbitri).

Postura dreapta si relaxata, capul si privirea in aceeasi directie ca si corpul, calcaiele apropiate, talpile picioarelor departate in afara, la un unghi de 30 de grade, genunchii apropiati si neindoiti, abdomenul tras, pieptul in afara, umerii trasi in spate, mana stanga relaxata si usor inapoi fata de linia mediana a corpului, cotul usor indoit, degetele alaturate, palma in directia corpului, usor arcuita in interior, mana dreapta relaxata si usor inainte fata de linia mediana a corpului, cotul usor indoit, degetele alaturate, palma catre corp, usor arcuita in interior. Pozitia bratelor va face trunchiul superior sa se rasuceasca usor catre stanga, cu umarul stang coborat si cel drept ridicat. Aceasta pozitie a umerilor nu trebuie sa fie exagerata, ci presupune o postura relaxata. Contractia muschilor este strict interzisa. Concurentele care nu adopta pozitia corecta vor primi un avertisment, dupa care, in cazul necorectarii abaterii, vor fi depunctate.

UN SFERT DE INTOARCERE LA DREAPTA (cu spatele la arbitri)

Postura dreapta si relaxata, capul si privirea in aceeasi directie ca si corpul, calcaiele apropiate, talpile picioarelor departate in afara, la un unghi de 30 de grade, genunchii apropiati si neindoiti, abdomenul tras, pieptul in afara, umerii trasi in spate, ambele brate de-a lungul liniei centrale a corpului, relaxate, coatele usor indoite, degetele alaturate, palmele catre corp, usor arcuite catre interior, varfurile degetelor atingand usor coapsele. Aceasta pozitie a umerilor nu trebuie sa fie exagerata, ci presupune o postura relaxata. Contractia muschilor este strict interzisa. Concurentele care nu adopta pozitia corecta vor primi un avertisment, dupa care, in cazul necorectarii abaterii, vor fi depunctate.

UN SFERT DE INTOARCERE LA DREAPTA (cu dreapta la arbitri)

Postura dreapta si relaxata, capul si privirea in aceeasi directie ca si corpul, calcaiele apropiate, talpile picioarelor departate in afara, la un unghi de 30 de grade, genunchii apropiati si neindoiti, abdomenul tras, pieptul in afara, umerii trasi in spate, mana dreapta relaxata si usor inapoi fata de linia mediana a corpului, cotul usor indoit, degetele alaturate, palma in directia corpului, usor arcuita in interior, mana stanga relaxata si usor inainte fata de linia mediana a corpului, cotul usor indoit, degetele alaturate, palma catre corp, usor arcuita in interior. Pozitia bratelor va face trunchiul superior sa se rasuceasca usor catre dreapta, cu umarul drept coborat si cel stang ridicat. Aceasta pozitie a umerilor nu trebuie sa fie exagerata, ci presupune o postura relaxata. Contractia muschilor este strict interzisa. Concurentele care nu adopta pozitia corecta vor primi un avertisment, dupa care, in cazul necorectarii abaterii, vor fi depunctate.

UN SFERT DE INTOARCERE LA DREAPTA (cu fata la arbitri)

Postura dreapta si relaxata, capul si privirea in aceeasi directie ca si corpul, calcaiele apropiate, talpile picioarelor departate in afara, la un unghi de 30 de grade, genunchii apropiati si neindoiti, abdomenul tras, pieptul in afara, umerii trasi in spate, ambele brate de-a lungul liniei centrale a corpului, relaxate, coatele usor indoite, degetele alaturate, palmele catre corp, usor arcuite catre interior, varfurile degetelor atingand usor coapsele. Aceasta pozitie a umerilor nu trebuie sa fie exagerata, ci presupune o postura relaxata. Contractia muschilor este strict interzisa. Concurentele care nu adopta pozitia corecta vor primi un avertisment, dupa care, in cazul necorectarii abaterii, vor fi depunctate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.