Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Conformitatea actului administrativ cu scopul legii sau interesul public urmarit de lege

Conformitatea actului administrativ cu scopul legii sau interesul public urmarit de lege
Conformitatea actului administrativ cu scopul legii sau interesul public urmarit de lege

Actul administrativ trebuie sa fie emis in vederea realizarii interesului general sau a interesului public pe care il are in vedere legea .

In dectrina franceza s-a aratat ca scopul legii(interesul public)este un element care tine de legalitate , iar mijloacele pentru atingerea acetui scop sunt aspecte ce tin de oportunitate . Intradevar , verificarea conformitatii unui act administrativ cu interesul public urmarit de lege implica nu numai controlul elementelor ce privesc legalitatea actului administrativ ci si al elementelor ce tin de oportunitatea sa .

Oportunitatea reprezinta dreptul de apreciere al autoritatilor administrative publice sau puterea discetionara a acestora . Ea se refera la anumita libertate de care dispune administratia publica in activitatea de organizare si aplicare a executarii legi , urmarindu-se asigurarea concordantei intre normele juridica si necesitatile in continua transformare a societatii . Acest drept de apreciere al administratiei in alegerea solutiei cazului concret apare atunci cand ipoteza normei juridice complete lipseste sau este incompleta , fie cand ipoteza sau dispozitia ei cuprinde notiuni de genul : bunele moravuri , motive temeinice , ordinea si linistea publica . Spre exemplu , Codul familiei prevede ca pentru motive temeinice se poate incuvinta de catre consiliul jiudetean sau consiliul municipiului Bucuresti casatoria femeii are a implnit varsta de 15 ani .Oportunitatea da dreptul autoritatiilor administratie publice de a alege din doua sau mai multe alternative de solutionare a problemelor aparute cu ocazia executarii si organizarii executarii legii . Dintre criteriile de apreciere a oportunitatii actelor administrative mentionam : momentul in care se adopta actul administrativ , conditiile concrete in care urmeaza sa se aplice un asemenea act , scopul in care urmeaza sa fie emis .

Legalitatea si oportunitatea actelor administrative sunt controlate de organele emitente si cele ierarhic superioare , care pot dispune revocarea , si dupa caz , anularea actelor administrative ilegale si inoportune .

Au aparut in literatura de specialitate disputii privind importanta relatiei dintre legalitate-oportunitate in domeniul contenciosului administrativ , sau mai bine zis legalitatea , si inoportunitatea actului administrativ .

Ilegalitatea actului administrativ poate fi subiectiva sau obiectiva . Ilegalitatea actului este subiestiva atunci cand ea rezulta din vatamarea unui drept subiesctiv al unei persoane fizice sau juridice , prevazut prin lege sau in acte emise in baza legii , si este obiectiva cand provine din nerespectarea cadrului legal existent in materia in care se emite actul administrativ .

Administratia publica trebuie sa resprecte in activitatea pe care o desfasoara , atat dispozitiile legale ce reglementeaza eminterea actului administrativ din punct de vedere al continutului acestuia , cat si dispozitiile legale care ocrotesc drepturile subiective ale particularilor . Prin urmare , daca sunt incalcate dispozii legale din prima categorie , actul devine ilegal in mod obiectiv si poate fi anulat , conform legii 215/2001 , in istanta de contencios administrativ la solicitarea prefectului sau oricarei persoane interesate .In cazul in care actul emis de o autoritate administrativa competenta atinge un drept subiectiv al unei persoane fizice sau juridice , aceasta poate obtine anularea actului administrativ daca poate dovedi ca prin emiterea actului respectiv i s-a incalcat astfel de drepturi prevazute de lege .

Problema apare in ceea ce priveste competenta istantelor de contencios administrativ , daca ele pot verifica si oportunitaea unui act administrativ , sau numai legalitatea lui . Dacian Dragos ia si el in considerare cele doua curente amintite de Antonie Iorgovan . Astfel , "Scoala de la Bucurest" sustine ca instantele de contencios administrativ pot verifica atat legalitatea actelor administrative , cat si oportunitatea lor , sau mai bine spus inoportunitatea acestora . In opinia opusa acesteia , "Scoala de la Cluj" sustine ca actul administrativ este emis in exercitarea unei puteri de apreciere pe care o are o autoritate administrativa competenta , a unui drept de optiune a acesteia din mai multe obtiuni legale posibile . Prin urmare , actul nu poate fi anulat de instanta de contencios administrativ. Ca si exceptie , apare situatia in care legea prevede expres dreptul instantelor de contencios administrativ de a controla oportunitatea actului administrativ . De exemplu , in cazul plangerii impotriva unui proces-verbal de constatare si solutionare contraventionala , O.G.nr2/2001 prevede solutionarea acestei plangeri de catre instanta competenta .Acesta va verifica daca plangerea a fost introdusa la termen , audiaza pe cel care a facut-o si pe celelalte persoanea citate , daca acestia sau prezentat , administreaza orice alte probe prevazute de lege , necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal , si hotaraste asupra sanctiunii , despagubirilr stabilite , precum si asupra masurii confiscarii .Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

NOTIUNEA DE ADMINISTRATIE PUBLICA
Misiunea functionarului public in contextul integrarii europene
SISTEME ADMINISTRATIVE PUBLICE CENTRALE IN STATE CU MONARHIE CONSTITUTIONALA Unitate de analiza: Marea Britanie, Spania, Suedia, Belgia)
Teoria administratiei ca stiinta
DEFINITIE, TERMINOLOGIE, ACCEPTIUNI PENTRU DEFINIREA NOTIUNILOR: DREPT ADMINISTRATIV, ADMINISTRATIE, SISTEM ADMINISTRATIV
SISTEMUL INFORMATIONAL IN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
EVOLUTIA REGLEMENTARILOR PRIVIND ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA ADMINISTRATIEI PUBLICE IN ROMANIA
INTERCOMUNICAREA CU CETATENIITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu