Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Emiterea actului administrativ de organul competent si in limitele competentei sale

Emiterea actului administrativ de organul competent si in limitele competentei sale


Emiterea actului administrativ de organul competent si in limitele competentei sale

Actul administrativ trebuie sa fie emis cu respectarea atat competentei sale materiale, cat si a competentei teritoriale a orrganului eminent.

Competenta organelor administratie publice se caracterizeaza prin anumite trasaturi caracteristice si anume:a) caracter legal, b: caracter obligatoriu si de regula, c) caracter permanent.

a)     Competenta are un caracter legal. Aceasta trasatura se refera la faptul ca fiecare organ al administratiei publice este inzestrat cu o anumita competentaq determinata de lege. In princiupiu, acest lucru inseamna ca o autoritate a administratie publice nu poate sa-si transmita competenta sa stabilita de lege unui alt organ al administratiei publice.

In practica administrativa, poate aparea situatia in care unii titulari de atrbutii, din diferite motive, sunt impiedicati sa-si exercite atributiile. O alta astfel de situatie este ceea in care acesti titulari sunt supraaglomerati cu diferitele sarcini , ceea ce duce la ingreunarea sau chiar impiedicarea activitatii de organizare a executarii legii.Pentru a se putea evita aceste doua sitiatii , prin lege s-au creat anumite modalitati pentru a asigura continuitatea activitatii de organizare a exercitarii legii si anume:

Delegarea de atributii se refera la situatia unor functionari publici de decizie care pot incredinta anumite atributii altor functionari , de obicei de rang inferior lor. Ca de exemplu, conform art. 70 din Legea 65/ 2001 primarul poate delega exercitarea unora din atributiile sale viceprimarului, secretarului sau altor functionari din serviciile consiliului local.

Inlouirea unora dintre functionari apare in situatia in care unii din functionarii publici, din diferite motive, nu pot sa-si exercite atributiile. In unele cazuri, legea prevede cine este inlocuitorul de drept penrtu postul respectiv, in altele desemnarea inlocuitorului ramane la latitudinea functionarului de decizie.

b)     Competenta are un caracter obligatoriu. Acest lucru reiese din faptul ca atributiile stabilite prin lege organelor administratiei publice trebuie indeplinite conform prescriptiilor legilor. Exercitarea acestor atributii nu este facultativa, ci obligatorie.

Daca organul administratiei publice care emite un act administrativ este lipsit de competenta, actul este este ilegal iar, ilegalitatea datorata competentei , nu poate fi acoperita prin confirmare. Singura posibilitate este ca organul competent sa adopte un act cu un anumit continut similar, act care va produce efecte din momentul emiterii sale.

a)     Competenta de regula, are un caracter permanent , in sensul ca se exercita in mod continuu si anume, autoritatea administratiei publicecompetetnta sa emita un act administrativ oro de cate ori se ivesc conditiile prevazute de lege.

Administratia publica dispune insa, in anumite limite, de un drept de apreciere privind modul, mijloacele si momentul indeplinirii acestor atrbutii pentru ca actele sale sa fie oportune si de maxima eficienta. Dreptul de apreciere al administariei publice este insa un drept limitat, intrucat nu poate contraveni scopului legii. In caz contrar, dreptul de apreciere se transforma in abuz de putere din partea administartiei publice numit si "exces de putere".

Competenta organeleor administratiei publice locale poate fi impartita in trei mari tipuri: competenta materiala, competenta temporala si competenta teritoriala.

Competenta materiala se refera la domeniul de activitate in care autoritatea publica activeaza. Vom incadra astfel competenta Ministerului FinantelorPublice la competenta finante publice, impozite si taxe sau Consiliul Local al unei localitati la impozite si taxe locale. Astfel , prin actele emise de aceste doua instituti publice nu se vor putea produce efecte juridice ce depasesc sfera de competenta aminitita.

Competenta temporala reprezinta competenta unui organ administratiei publice de a emite un act administrativ la un moment dat. Aceasta competenta se rezuma la emiterea unui actin limita perioadei in acre organul administrativ are, conform legii, acest drept. Astfel un act nu poate fi emis prematur de o autoritate publica aleasa in functie de genul unui primar inainte ca aceasa sa fie investita cu putere publica. De asemenea, nu va mai putea emite acte administrative, ulterior domeniului in care pierde cu investirea cu puerea publica.

Competenta teritoriala se refera la aria geografica in care un organ administrativ activeaza, campul geografic al actiunii acestuia. Efectele actelor emise nu vor putea depasii aria competentei organului respectiv. Astfel Guvernul Romaniei are o competenta nationala, actele emise producand efecte pe tot teritoriul tarii, pe cand Consiliul Local al municipiului Cluj are competenta locala, in sensul ca efectele juridice ale actelor emise nu se vor manifesta in afara localitatii Cluj.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.