Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
ACTIVITATEA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE

ACTIVITATEA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE


ACTIVITATEA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE

Doctrina europeana actuala s-a modificat ca si conceptie, "in sensul ca puterea executiva este redusa la seful statului si Guvern, sub conducerea acestuia desfasurandu-si activitatea administratia publica".

Literatura de specialitate, dupa regimul juridic aplicabil identifica doua mari categorii de forme concrete de activitate a organelor administratiei publice, respectiv: forme carora li se aplica un regim administrativ de putere (exclusiv sau alaturi de alt regim juridic) si forme carora nu li se aplica un regim administrativ de putere.

2. In ceea ce ne priveste, consideram ca activitatea administratiei, ca orice tip de
activitate umana, se poate exprima prin doua forme: prin acte si prin fapte.

acte prin care administratia se comporta ca orice subiect de drept, in relatie
cu alte subiecte de drept,
si acestea reprezinta actele juridice supuse dreptului comun,
contracte civile, acte emise in regim de drept comun;

Deci, actele administrative sunt actele prin care administratia se manifesta ca purtatoare a autoritatii publice.

Actele de putere publica, la fel ca si cele realizate in regim de drept comun, se clasifica la randul lor, in functie de modul de exprimare a vointei autoritatii administratiei publice emitente, astfel incat vom identifica doua mari categorii de acte:

acte unilaterale, care includ atat actele administrative, cat si actele de drept comun (in sensul larg al termenului), primele realizand puterea publica, celelalte nu;

acte bi sau multilaterale, care includ: contractele administrative; contractele de drept comun pe care le realizeaza administratia si care nasc pentru ea drepturi si obligatii la fel ca pentru orice subiect de drept. Acestea, cum le arata si titulatura, sunt supuse dreptului comun.

Actele juridice ale administratiei publice reprezinta manifestarile de vointa ale acesteia, savarsite in scopul de a aduce o schimbare in ordinea juridica existenta pana in momentul acelei manifestari.

. Pentru aceste considerente, apreciem ca faptele materiale ale administratiei publice si operatiunile administrative ale acesteia pot fi clasificate in functie de mai multe criterii:

1) Dupa regimul juridic in care se realizeaza, intalnim:operatiuni de putere (operatiunile tehnico administrative si cele prin care se realizeaza servicii publice);

operatiuni care nu se realizeaza intr-un regim juridic de putere (in general cele productive);

2) Dupa consecintele pe care le produc, putem distinge:

fapte, operatiuni producatoare de efecte juridice;

producatoare de efecte de alta natura, care au si o relevanta juridica.

Suntem de parere ca, in ciuda faptului ca "aceste operatiuni nu constituie elemente ale vointei juridice, ale dreptului, ele prezinta totusi un interes juridic.

3) Dupa scopul lor, putem distinge:

fapte si operatiuni prin care se realizeaza in mod direct misiunile administratiei publice, si acestea sunt, in general, cele de prestare a serviciilor publice, sau cele legate de emiterea sau punerea in executare a unor acte administrative;

fapte si operatiuni prin care se mijloceste realizarea obiectivelor administratiei publice, care au semnificatia unor "operatiuni de birou" sau de "administratie interna", operatiunile tehnico-administrative si actele cu caracter politic.

fapte materiale de productie, care sunt prestate de toate categoriile de organe administrative.

Trebuie mentionat faptul ca, din punct de vedere al ponderii, acestea reprezinta o parte considerabila din activitatea administratiei. Administratia inseamna mai mult fapte si operatiuni si mai putin acte juridice.

In concluzie, putem spune ca "datorita competentei sale materiale si teritoriale foarte variate si in realizarea prerogativelor conferite de Constitutie si legi, administratia publica realizeaza o intreaga gama de fapte materiale, o varietate infinita de operatiuni materiale".

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.