Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
Notiunea de "autoritati ale administratiei publice"

Notiunea de "autoritati ale administratiei publice"


Notiunea de "autoritati ale administratiei publice"

Aceasta notiune fundamentala pentru teoria administratiei publice este consacrata de Constitutia Romaniei in Titlul II consacrat drepturolor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor in care, la art. 26 se precizeaza ca autoritatile publice respecta si ocrotesc aceste drepturi.

De asemenea, Titlul III, consacrat organizarii de stat, poarta chiar denumirea de Autoritati publice.

In aceasta sectiune sunt enumerate atat institutii cu caracter pur politic, cum este Parlamentul, cat si institutii politico-administrative cum sunt Presedintele Romaniei si Guvernul, dar si institutii cu caracter exclusiv administrativ cum sunt organele centrale de specialitate ale administratiei publice. Tot in categoria autoritatilor publice sunt incluse si instantele judecatoresti; Ministerul Public; Consiliul Superior al Magistraturii, care fac parte din alte sisteme decat cel al administratiei.In sfirsit in Constitutie sunt precizate o serie de autoritati publice cu caracter autonom , cum sunt Avocatul Poporului, Curtea de Conturi si Curtea Constitutionala.

Fata de aceasta reglementare constitutionala se poate trage concluzia ca notiunea de autoritate publica este folosita in doua acceptiuni:

- un sens larg, conform caruia autoritatea publica este o institutie politica, un functionar

public, sau un agent care are prerogative de putere publica, indiferent daca acest drept este prevazut sau nu in Constitutie,

- un sens mai restrans, potrivit caruia autoritatile publice sunt doar institutiile prin care se

exercita functiile statului.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.