Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Care sunt drepturile omului?

Care sunt drepturile omului?


Care sunt drepturile omului?

Drepturile omului sunt drepturi innascute, aceleasi pentru toti oamenii lumii. Toti oamenii au dobandit dreptul sa se bucure de ele prin calitatea lor de fiinta umana, indiferent de apartenenta etnica, religioasa sau de sex.

Drepturile omului vizeaza multe domenii distincte ale convietuirii umane. De aceea este important sa le impartim in mai multe categorii:

▲ Drepturi ale persoanei

Prima categorie include asa numitele drepturi ale persoanei. Din aceasta categorie fac parte drepturi care asigura indivizilor protectia in fata abuzurilor care ii pot leza demnitatea umana. Oamenii dispun astfel de dreptul la viata, un drept care constituie conditia de baza pentru toate celelalte drepturi, si dreptul la libera dezvoltare a personalitatii. Ce efecte au aceste drepturi ale persoanei asupra vietii noastre putem observa lesne: de exemplu, in secolul XX mai era permisa pedeapsa corporala, chiar si in tarile democratice. Cu doar cateva decenii mai inainte era considerat normal ca un profesor sa isi pedepseasca elevii, prin aplicarea de lovituri corporale! Drepturile persoanei constituie nucleul drepturilor omului, ele se regasesc in toate documentele si cataloagele privitoare la drepturile omului.

▲ Drepturi politice si civile

Drepturile politice si cele civile sau cetatenesti constituie cea de-a doua categorie de drepturi. Aceste drepturi au rolul de a garanta participarea neingradita a tuturor oamenilor la viata politica din cadrul unei comunitati, fara ca acestia sa se teama ca pot fi pedepsiti. Dreptul la libera exprimare si libertatea presei joaca un rol deosebit de important in acest punct, pentru ca la acest nivel sunt reflectate atitudinile oamenilor cu privire la conducerea unui stat si gradul in care sunt satisfacuti de activitatile acesteia. Daca aceste atitudini sunt cenzurate, conducerea unei tari nu mai poate pretinde ca reprezinta in mod democratic cetatenii.

▲ Drepturi socio-economice

O alta categorie este cea a drepturilor socio-economice. Pe de-o parte, acestea garanteaza faptul ca toti oamenii dispun de un minimum de supravietuire. In plus, ele sustin dreptul la educatie al tuturor indivizilor. Daca pornim de la ipoteza ca pentru a trai o viata demna este nevoie de mult mai mult decat de asigurarea unei hrane minime, atunci este necesar ca fiecare sa beneficieze si de o baza educationala care sa ii permita sa atinga un anumit ideal.▲ Drepturile de generatia a treia

Asa numitele drepturi de generatia a treia au fost adaugate de abia de scurta vreme. Ele sunt expresia vie a faptului ca drepturile omului nu sunt elemente imobile, acestea aflandu-se intr-o permanenta dezvoltare si schimbare. Aceasta a patra categorie de drepturi reflecta in plus faptul ca apar mereu noi probleme care pericliteaza dreptul oamenilor la viata si care ar trebui intampinate cu introducerea unor noi drepturi in catalogul drepturilor omului.

In afara de drepturile de dezvoltare, care au rolul de a diminua prapastia dintre cei bogati si cei saraci, printre aceste drepturi de generatia a treia se numara si drepturile care privesc mediul inconjurator. Aceste drepturi au rolul de a garanta ca mediul natural al omului nu este afectat sau chiar distrus in  intregime. De la summitul de la Rio de Janeiro din 1992, drepturi precum dreptul omului la un mediu intact - mai ales in ceea ce priveste generatiile urmatoare - au devenit din ce in ce mai importante. Putem observa asadar ca drepturile omului nu au fost stabilite o data pentru totdeauna, ci ca ele sunt suficient de flexibile pentru a putea reactiona la noi provocari ca de exemplu problemele globale ale mediului.www. Oado. ro

www.oado . ro

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.