Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Marturia mincinoasa

Marturia mincinoasa


MARTURIA MINCINOASA

Fapta martorului care, intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat. Textul de lege se aplica si expertului sau interpretului.

A. obiectul judiciar special al infractiunii este format din relatiile sociale ce privesc buna infaptuire a justitiei, obiectiv greu sau uneori, chiar imposibil de realizat fara o comportare onesta a pers. care participa in calitate de martori, experti sau interpreti intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza care, potrivit legii presupune audierea de martori ori folosirea de interpreti sau experti. Marturia mincinoasa presupune si un obiect juridic secundar deoarece prin savarsirea ei se pun in pericol ori se vatama si alte valori sociale ce privesc pers., drepturile si interesele acesteia.

B. Subiectii infractiunii.

a) Subiectul activ al infractiunii este calificat - persoana care are calitatea de martor, expert sau interpret. Participatia penala este posibila in toate formele sale, mai putin coautoratul in cazul martorilor si interpretilor care participa la proces in nume propriu, actele lor avand caracter strict individual, personal.

b) Subiectul pasiv principal statul care, prin autoritatile sale specializate, infaptuieste justitia iar ca subiect pasiv secundar pers. fizica sau juridica parte in proces, ale caror interese sunt periclitate sau vatamate efectiv ca urmare a marturiei mincinoase. Nu sunt prev. conditii speciale privitoare la timpul si locul savarsirii infractiunii.

A. Latura obiectiva include in continutul sau ca element material o manifestare de natura a induce in eroare organele judiciare. Manifestarea menita a induce in eroare imbraca fie forma unei actiuni, caz in care martorul expertul sau interpretul face afirmatii mincinoase, fie in forma unei inactiuni, care in cazul respectiv are aptitudinea de a influenta solutia ce urmeaza a fi data in cauza respectiva.



b) Legea nu conditioneaza existenta infractiunii de producere unui rezultat, fapta are caracter socialmente periculos, prin starea de pericol care o creeaza pt. infaptuirea justitiei, deoarece s-ar putea ajunge la pronuntarea unei solutii netemeinice si nelegale.

c) Raportul de cauzalitate nu trebuie dovedit, el rezulta din insasi materialitatea faptei comisa in conditiile prev. in norma de incriminare.

B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie in cazul marturiei mincinoase este intentia directa sau eventuala. Intentia trebuie dovedita.

A. Forme. actele de pregatire si tentativa, desi posibile in cazul  marturiei mincinoase, nu au relevanta penala, art. 260 incrimineaza marturia mincinoasa doar in forma consumata. Infractiunea se consuma in momentul in care martorul in care martorul semneaza declaratia dupa ce audierea s-a terminat.

B. Modalitati. Are o modalitate tipica prev. in art. 260 alin. 1 si o modalitate asimilata ce are in vedere inducerea in eroare a organelor judiciare de catre expert sau interpret prev. in art. 260 alin. 4.

C. Sanctiuni. Inchis. de la 1 la 5 ani. Marturia mincinoasa nu se pedepseste daca in cauzele penale, mai inainte de a se produce arestarea inculpatului ori in toate cauzele, mai inainte de a se fi dat o solutie, ca urmare a marturiei mincinoase, martorul isi retrage marturia.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.