Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Pirateria

Pirateria


PIRATERIA

Pirateria este incriminata intr-o varianta tip si 2 agravante. Pirateria, varianta tip, consta in jefuirea prin acte de violenta savarsite in scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave impotriva pers. sau bunurilor care se gasesc pe acea nava ori impotriva altor nave, daca navele se afla in marea libera sau intr-un loc care nu este supus jurisdictiei nici unui stat. Variantele agravante se realizeaza atunci cand pirateria a avut vreuna din urmarile aratate in art. 182 c.p. ori cand a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei.

A. Obiectul.

a) obiectul juridic special este complex; il constituie, in principal relatiile sociale de ordin patrimonial, iar secundar, din relatiile sociale privitoare la integritatea fizica a pers.

b) obiectul material al infractiunii este insasi nava, iar pe de alta parte, bunurile aflate pe nava jefuita precum si pers. asupra carora s-a desfasurat activitatea infractionala.

B) Subiectii infractiunii.

a) Subiect activ. Poate fi price pers. care face parte din echipajul unei nave sau se gaseste ca pasager pe nava. Sunt subiecti activi atat cei ce executa actiunea de jaf cat si cei care realizeaza violentele

b) Subiectii pasiv. Sunt persoanele ale caror interese patrimoniale au fost vatamate prin comiterea jafului, adica posesorii bunurilor rapite, cat si pers. asupra carora s-a efectuat actiunea adiacenta, actele de violenta. Infractiunea de piraterie este conditionata de locul savarsirii si anume marea libera sau in apele unei regiuni de pe glob nesupuse jurisdictiei unei tari deoarece daca se comite in cursul marii teritoriale fapta va constitui talharie.

A. Latura obiectiva.

a) Elementul material. Este alcatuit din 2 actiuni cumulative, una principala (jefuirea) si alta secundara (actele de violenta).

b) Urmarea imediata si legatura de cauzalitate. La infractiune de piraterie urmarea consta ca si la infractiune de furt, in trecerea bunului din stapanirea de fapt a posesorului sau detentorului in cea a faptuitorului.

c) In actiunea incriminata si rezultatul produs trebuie sa existe o legatura de cauzalitate atat sub aspectul actiunii principale cat si a celei adiacente.



B. latura subiectiva. Elementul subiectiv consta in intentia faptuitorului de a executa actiunea principala de jefuire si cea adiacenta de recurgere la actele de violenta. In ce priveste actiunea adiacenta legea cere ca actele de violenta sa fie comise in scopul realizarii actiunii principale de jefuire, altfel daca violentele au fost comise din alte motive nelegate de sustragere va exista o infractiune de furt comis pe o nava si nu piraterie. Exista si o a doua cerinta si anume aceea ca actiunea de jefuire sa se efectueze in scopuri personale, in profitul acelora care savarsesc acea actiune.

A. Forme. Infractiunea de piraterie se poate comite ca si talharia in oricare din formele posibile, acte pregatitoare, tentativa, fapt consumat ori epuizat.

a) actele pregatitoare desi posibile nu sunt incriminate.

b) Tentativa, posibila sub forma cele intrerupte ori relativ improprie este incriminata.

c) Consumarea. Infractiunea de piraterie se comite in forma consumata in cazul in care actiunea de jefuire s-a comis in intregul sau prin folosirea violentei si s-au ridicat bunurile care au format obiectul acestor actiuni de pe nava in care se aflau.

d) Epuizarea. Fapta de piraterie se poate prelungi in timp, fie prin actiune de luare a bunurilor prin mai multe acte similare repetate la diferite intervale de timp, fie prin amplificarea unor urmari specifice actiunii adiacente.

B. Modalitati. Fapta este incriminata sub o modalitate normativa simpla (art. 212 alin. 1)si sub 3 modalitati agravante (art. 212 alin. 2 si 3)

C. Sanctiuni. Pirateria, forma simpla sau tip - inchisoare de la 3 la 18 ani.  Prima modalitate inchisoarea de la 5 la 20 ani, iar cand pirateria a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei (art. 211 alin. 3 c.p.) pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi. In cazul in care s-au folosit anumite instrumente sau dispozitive in savarsirea infractiunii acestea vor fi supuse confiscarii speciale.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.