Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Persoana juridica

Persoana juridica


Persoana juridica

Pentru dreptul civil, persoana juridica este subiectul colectiv de drept, adica un colectiv de oameni care intrunind cerintele cerute de lege, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.

Persoanele juridice pot fi clasificate dupa mai multe criterii si anume:

1) Dupa forma dreptului de proprietate distingem:

- persoane juridice de stat: statul, organele de stat, institutiile de stat, regiile autonome etc.;

- persoane juridice private sau particulare: societati comerciale, societati agricole etc.;

- persoane juridice cooperatiste si obstesti: cooperativele, uniunile cooperatiste, partidele politice, fundatiile etc.;

- persoane juridice mixte cu participare romaneasca si straina;

2) Dupa nationalitatea lor persoanele juridice pot fi: romane si straine.



3) Dupa sediul lor distingem:cu sediul in Romania si cu sediul in strainatate.

4) Dupa corelatia dintre ele persoanele juridice se impart in principale si anexe.

5) Dupa regimul juridic aplicabil persoanele juridice se disting in:

- persoane juridice de drept public;

- persoane juridice de drept privat.

6) Dupa natura scopului lor persoanele juridice pot fi impartite in persoane juridice cu scop patrimonial si persoane juridice cu scop nepatrimonial.

Elementele constitutive ale persoanei juridice.

Potrivit art.26, lit.c din Decretul nr.31/1954 persoana juridica poate fi orice persoana care are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop in acord cu interesul obstesc.

Organizarea de sine statatoare este un element constitutiv care consta in alcatuirea ca un tot unitar ori structurarea, compartimentarea colectivului de oameni.

Patrimoniu propriu cerinta inscrisa in art.26, lit.e din Decretul nr.31/54 consta in totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale care au ca titular insasi persoana juridica.

Patrimoniul persoanei juridice trebuie sa fie distinct de patrimoniul persoanelor fizice ce alcatuiesc persoana juridica precum si fata de patrimoniul altor persoane fizice sau juridice.

Patrimoniul are o parte activa cuprinzand drepturile patrimoniale si o parte pasiva ce cuprinde obligatiile patrimoniale (contractuale si extracontractuale).

Scopul propriu este obiectul de activitate al subiectului colectiv de drept civil si justifica ratiunea de a exista a persoanei juridice

Scopul trebuie sa indeplineasca anumite cerinte:

- sa fie in acord cu interesul public;

- sa fie determinat.

Infiintarea persoanei juridice.

Infiintarea persoanei juridice este reglementata prin diverse acte normative in functie de natura persoanei juridice infiintate.

Persoana juridica se infiinteaza prin:

- Actul de dispozitie al organului competent al puterii sau administratiei de stat, lege, hotarare de Guvern, ordonanta de Guvern, hotarare a consiliului judetean sau local etc.;

- Actul de infiintare al celor care o constituie, recunoscut de organul puterii sau administratiei de stat competent sa verifice numai daca sunt intrunite cerintele legii pentru ca acea persoana juridica sa poata lua fiinta, de ex.contractul, statutul;

- Act de infiintare al celor care o constituie cu prealabila autorizare din partea organului puterii sau administratiei de stat,competent a aprecia oportunitatea infiintarii ei.

Momentul dobandirii personalitatii juridice

Potrivit art. 34 din Decretul nr.31/54 "persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care asigura scopul ei stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut".

Inceputul capacitatii de folosinta a persoanei juridice este marcat de data inregistrarii, data actului de dispozitie, data recunoasterii actului de infiintare, data autorizarii infiintarii, data indeplinirii altei cerinte prevazute de lege.

Persoana juridica potrivit art.35 din Decretul nr.31/1954 isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale. Actele juridice facute de organele persoanei juridice, in limitele puterilor ce le-au fost conferite sunt actele persoanei juridice insasi. De exemplu: pentru stat se prevede in Decretul nr.31/1954 ca el participa in raporturile juridice civile prin Ministerul Finantelor in afara de cazul in care legea stabileste anumite organe in acest scop"; in ce priveste Guvernul Romaniei, primul ministru reprezinta Guvernul in relatiile acestuia cu Parlamentul, Presedintele Romaniei etc.

Reorganizarea persoanei juridice este un proces de contopire sau de dizolvare in care sunt antrenate cel putin doua persoane juridice existente sau care iau astfel fiinta. Reorganizarea apare ca o necesitate economico-sociala datorita dinamicii vietii si necesitatii alinierii la noile coordonate economice si sociale in lupta pentru supravietuirea in economia de piata.

Desi nu exista o norma juridica de principiu care sa reglementeze organul care hotaraste reorganizarea, se considera ca in aceasta situatie se aplica principiul simetriei incheierii actelor juridice respectiv cine hotaraste infiintarea persoanei juridice hotaraste si reorganizarea acesteia. Cu toate acestea, intalnim prevederi legale care arata ca "fuziunea mai multor societati se hotaraste de fiecare societate" (Legea nr.31/90, art.174, alin.1,2).

Reorganizarea persoanei juridice se produce prin comasare, divizare sau dizolvare.

Comasarea se face prin absorbirea unei persoane juridice de catre o alta persoana juridica sau prin fuziunea mai multor persoane juridice pentru a alcatui o persoana juridica noua.

Divizarea se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei persoane juridice intre mai multe persoane juridice care exista sau care iau astfel nastere. Divizarea este totala si consta in impartirea patrimoniului unei persoane juridice care-si inceteaza existenta catre doua sau mai multe persoane juridice existente ori care iau astfel nastere. Divizarea partiala consta in desprinderea unei parti din patrimoniul unei persoane juridice care-si mentine fiinta si transmiterea acestei parti catre una sau mai multe persoane juridice care exista sau care se infiinteaza in acest fel.

Efectele reorganizarii se produc in functie de modul in care au luat fiinta persoanele juridice.

O persoana juridica inceteaza prin dizolvare care poate fi definita ca acel mod de incetare a persoanei juridice aplicabil in cazurile prevazute de lege si presupunand lichidarea.

Potrivit art.45 din Decretul nr.31/54 dizolvarea persoanei juridice intervine in urmatoarele cazuri:

- termenul pentru care au fost constituite s-a implinit;

- scopul a fost realizat ori nu mai poate fi indeplinit;

- scopul pe care il urmaresc sau mijloacele intrebuintate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii ori regulilor de convietuire sociala sau urmaresc alt scop decat cel declarat;

- numarul membrilor a scazut sub limita stabilita de lege, actul de infiintare sau statut.

Legea nr.31/90 prevede ca societatea comerciala se dizolva in urmatoarele cazuri:

- trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;

- imposibilitatea realizarii obiectului societatii;

- hotararea adunarii generale;

- falimentul;

- reducerea capitalului social;

- pentru societatea pe actiuni cand numarul actionarilor s-a redus sub 5 daca au trecut mai mult de 6 luni de la reducerea lui si n-a fost completat.

Dizolvarea societatii comerciale trebuie sa fie inscrisa in registrul comertului si publicat in Monitorul Oficial cu exceptia cazului de trecere a timpului stabilit pentru durata societatii.

Identificarea persoanei juridice

Prin identificarea persoanei juridice se intelege individualizarea acesteia in raporturile civile la care participa ca subiect colectiv de drept distinct.

Sunt atribute de identificare:

a) denumirea si sediul persoanei juridice. Denumirea consta in cuvantul sau grupul de cuvinte stabilite cu aceasta semnificatie, in conditiile legii. Referitor la sediu se intelege un anumit loc stabilit unde se afla persoana juridica.

b) nationalitatea consta in apartenenta la un anumit stat si prin aceasta la un sistem de drept national;

c) contul bancar al persoanei juridice se individualizeaza prin indicarea unei simbol cifric al sucursalei unde este deschis contul.

d) codul fiscal care se indica pe documentele societatii referitoare la vanzarea produselor, prestarea serviciilor precum si la plata obligatiilor catre bugetul de stat si catre terti.

e) firma si marca care individualizeaza in cadrul raporturilor juridice producatorii, executantii de lucrari, prestatii de servicii.

f) telefon,fax, telex constau in simboluri cifrice si contribuie la identificarea persoanei juridice.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.