Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
APARATUL DIGESTIV LA PASARI

APARATUL DIGESTIV LA PASARI
Aparatul digestiv la pasari

Aparatul digestiv la pasari, este asemanator ca mod de alcatuire si organizare cu al mamiferelor, fata de care prezinta unele caracteristici legate de modul de viata si hrana al pasarilor.

Cavitatea bucala Cavum oris) , nu are dinti si buze, care sunt inlocuite de doua valve cornoase, mulate pe oasele maxilare si mandibula care formeaza ciocul. Valvele sunt scurte, ascutite, puternice; cea superioara este recurbata la galinacee si turtita dorso-ventral, la palmipede. Plafonul cavitatii, are numai palatul dur, fisurat pe linia mediana, prezentand deschiderea coanelor. Valul palatin, este inlocuit cu cateva papile cornificate reduse. Orificiul buco-faringian nu este net delimitat. Limba (Lingue), are mobilitate redusa, avand entoglosul foarte lung, iar mucoasa este cornificata si bogata in papile filiforme.

Glandele salivare, sunt reduse si raspandite in toti peretii cavitatii. Parotida, se afla sub arcada zigomatica, iar canalul sau se deschide caudal de comisurile valvelor.

Faringele (Pharynx), nu este delimitat de cavitatea bucala. Pe plafonul sau, caudal de choane, se afla deschiderile conductelor faringo-timpanice, iar pe planseu, deschiderea laringiana.

Esofagul (Esophagus), este in continuarea faringelui fara o limita de demarcatie. Cranial de intrarea in cavitatea toracica, prezinta o dilatatie denumita gusa, care are aspect sacciform, la galinacee si fusiform, la palmipede. La porumbel, este bilobata si in perioada de hranire a puilor sufera o hipertrofie la ambele sexe.

Stomacul (Ventriculus s. Gaster). Este bicameral existand un stomac glandular (proventricul) si unul muscular (ventricul). Cel glandular, este fusiform, prezentand o comunicare cu esofagul si alta cu stomacul muscular. Pe suprafata mucoasei sale se vad papile in varful carora se deschid glandele stomacale. Epiteliul ei secreta mucus. Glandele stomacale sunt dispuse superficial si in profunzimea mucoasei; cele superficiale secreta mucus, iar cele profunde, sucul gastric. Submucoasa este redusa.

Stomacul muscular, are forma lenticulara, fiind dispus caudal de primul, dar care este legat printr-o portiune numita zona intermediara. Mucoasa sa, este acoperita de o cuticula rezistenta ce protejeaza epiteliul in timpul contractiei. Ea este secretata de glandele aflate in corionul sau. Musculatura, este formata din muschi netezi foarte puternici. Stomacul muscular, se continua cu duodenul la nivelul unui orificiu dispus la dreapta.

Intestinul subtire (Intestinum tenue). Cuprinde aceleasi trei portiuni ca si la mamifere.La pasari, intreg intestinul are un calibru constant, relativ uniform, iar peretii sai sunt netezi.

Duodenul, are forma literei ''U'' curbura sa ajungand la arterele iliace, iar intre ramurile sale se afla pancreasul.

Jejunul, este plasat intre cei doi saci aerieni abdominali si suspendat la plafonul abdominal printr-un mezenter lung. La jumatatea lungimii sale, prezinta, pe marea curbura tuberculul Meckel, rest al pediculului veziculei ombilicale.

Ileonul, este scurt si plasat intre cele doua cecuri.

Intestinul gros (Intestinum crassum), cuprinde doua cecuri, colonul si rectul.

Cecumurile, se termina in ''fund de sac''.

Colonul, reprezinta portiunea de deschidere a cecumurilor.

Rectul, este in continuarea colonului pana la cloaca.

Cloaca, este un spatiu comun cailor digestive, genitale si urinare, cuprinzand trei portiuni coprodeum (cranial) in care se deschide rectul, delimitata caudal de o cuta mucoasa; urodeum (mijloc), in care se deschid cele doua uretere si  proctodeum (caudal), in care se deschid caile genitale. Pe plafonul proctodeumului se deschide bursa lui Fabricius-organ limfoepitelial cu rol de imunogeneza. La mascul, pe planseul sau se afla penisul.

Anusul, este dat de deschiderea caudala a cloacei.

Ficatul (Hepars), este asezat in spatele inimii, in planul sagital. Este format din doi lobi - stang si drept. Lobul drept, este mai mare si prezinta, pe fata mediala, vezicula biliara; cu exceptia porumbelului si a bibilicii la care lipseste. Canalul cistic se deschide la extremitatea terminala a ansei a doua duodenala. Mai multe canale provenite de la ambii lobi formeaza canalul coledoc care se deschide in duoden la acelasi nivel cu precedentul.

Pancreasul (Pancreas). Este dispus intre cele doua anse duodenale, fiind format dintr-o portiune dorsala si una ventrala. Portiunea exocrina este formata din acini si un sistem de canale care vor forma cate doua canale colectoare pentru fiecare portiune, ce se deschid la terminarea duodenului.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiMEMBRANA CELULARA - ACTIVITAȚI FIZIOLOGICE ȘI IMPORTANTA IN TRANSPORTUL IONILOR ȘI AL MOLECULELOR MICI
SISTEMUL NERVOS CENTRAL
REGIUNI ANATOMICE
Numarul, formele si dimensiunile celulelor eucariote
DIVIZIUNEA MEIOTICA
Ovogeneza
Tesutul epitelial
SISTEMUL OSOSTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu