Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
DIVIZIUNEA MEIOTICA

DIVIZIUNEA MEIOTICA


DIVIZIUNEA MEIOTICA

Diviziunea meiotica seamana cu diviziunea mitotica, trecand prin cele 4 faze de diviziune(prometanatelo).Singura deosebire este ca profaza este FFF LUNGA.

Exemplu: la femei dureaza ani de zile, iar la barbate 64-68 zile.

La femei aceasta profaza incepe la varsta de 3 luni de viatza intrauterine, si procesul de diviziune se desfasoara pana la a 6-a luna de viata intrauterine, dupa care incepe un stadium de asteptare (stadium de CVINCENTZA) care dureaza pana la pubertate.

La barbate atat profaza de diviziune cat si stadiul de cvincentza de desfasoara la pubertate.



Concluzia 1: datorita stadiului de asteptare foarte lung, la femeimalformatiile congenitale care rezulta in urma tulburarilor genetice cromozomiale ale ovocitului secundar sunt mult mai frecvente decat cele care rezulta in urma patologiei afectiunilor spermatocitului secundar.

Concluzia 2: la femei, datorita faptului ca doar 1 celula se matureaza lunar. Riscul de malformatie creste foarte mult cu cat creste varsta la care celula respective s-a maturat.Riscul malformativ creste exponential dupa 30 de ani.

PROFAZA DIVIZIUNII MEIOTICE

Are 5 subfaze:

  1. leptotenica
  2. zigotenica
  3. pachitenica
  4. diplotenica
  5. diakinezis

1. SUBFAZA LEPTOTENICA- nucleul celulei este foarte mare intrucat creste sinteza de ADN , astfel incat acesta sufera procesul de replicare /duplicare si cromatina de la stadiul de 1 fir/ lantz unic, ajunge sa se fragmenteza in cromatide care se cupleaza doua cate doua dand aspectul de cromatide in buchet.

Cromozomii in acest stadium sunt foarte lungi , spiralati si au cate 2 cromatide fiecare, iar fiecare dintre cele 2 cromatide are o molecula de ADN.Tot aici , cromatidele sunt fixate , in timp ce la sfarsitul acestei subfaze ele se desprind de membrane nucleara , devenind libere, legate 2 cate 2.

2.SUBFAZA ZIGOTENICA-aici are loc procesul de conjugare/unire punct cu punct a cate 2 perechi de cromatide omologe.Rezultatul este ca are loc conjugarea a cate 4 cromatide incluse in cate 2 lanturi unite intre ele.

3.SUBFAZA PACHITENICA-este o subfaza scurta.Cromozomii imperecheatzi, stransi , uniti intre ei si spiralati sufera n process de modificare morfologica: cromozomii omologi bivalenti ,foarte lungi la inceput se scurteaza si se ingroasa.Fiecare pereche de cromozomi are 4 cromatide si o astfel de pereche poarta numele de TETRADA CROMOZOMIALA.

!!!OBS: Numarul tetradelor = numarul haploid de cromozomi

!!!OBS: Formarea acestor tetrade este specifica meiozei.

!!!OBS: In final din fiecare din cei 4 membrii ai tetradei, dupa a 2-a faza a diviziunii meiotice va rezulta cate un gamet , adica 4 gameti haploizi, dar care vor fi distribuiti la cele 2 celule fiice.

4.SUBFAZA DIPLOTENICA-aici continua procesul de separare a tetradleor (cromozomi bivalenti) pe toata lungimea lor cu exceptia zonei centrale ,unde cele 4 tetrade raman unite in asa numitul KINETOCOR(centromer).

!!!OBS: Din stadiul diplotenic incepe stadiul de asteptare.Daca in acest stadium diplotenic nu are loc dezlipirea completa a tetradelor, cu exceptia zonei centrale , si daca raman punti de legaturi intre tetrade acestea vor determina malformatii congenitale.De aceea la femei riscul este foarte mare.

5.SUBFAZA DIAKINESIS:- separarea cromozomilor omologi aproape completa si e subfaza in care din centrul cellular al celulei incepe sa se organizeze fusul de diviziune.

METAFAZA DIVIZIUNII MEIOTICE

Centromerii cromozomilor din profaza se fixeaza pe filamentele fusurilor de diviziune pe plan ecuatorial cu o tendinta centrifuga, adica de indepartare de zona centrala celulara si apropiere de cei 2 centromeri celulari(extremitatile fusului de diviziune).Astfel ca dintr-o tetrada anterioara vor rezulta cromozomi care au doar 2 cromatide care se organizeaza in diade.In metafaza diviziunii meiotice cromozomii se numesc DIADICI.

ANAFAZA DIVIZIUNII MEIOTICE

Continua deplasarea cromozomilori diadici de-a lungul fusului de diviziune, astfel incat spre fiecare pol al fusului de diviziune se va deplasa un numar egal si haploid.

TELOFAZA DIVIZIUNII MEIOTICE

Se termina diviziunea reductionala prin:

1.ruperea totala a filamentelor fusurilor de diviziune

2.separarea/ ruperea citoplasmei

3.ruperea membranei celulare si refacerea acesteia la nivelul celor 2 celule rezultate:

a. dintr-un spermatocit primar cu 44 + XY cromozomi rezulta 2 spermatociti secundari , unul cu 22+X iar altul cu 22+Y

b. dintr-un ovocit primar cu 44+XX cromozomi rezulta un ovocit primar cu 22+X cromozomi si primul globul polar cu 22+X, cu urmatoarea mentiune:

- toata citoplasma ovocitului primar revine ovocitului secundar

- primul globul polar rezultat devine o celula afunctionala.

ASTFEL S-A INCHEIAT FAZA MEIOTICA, REDUCTIONALA A DIVIZIUINII MEIOTICE.

DIVIZIUNEA ECUATORIALA,EGALA,MITOTICA HOMOTIPICA A MEIOZEI

Aici nu are loc replicarea ADN-ului .Este foarte rapida si seamana cu o diviziune ecavtionala homotipica clasica cu deosebirea ca in urma acesteia , celulele care rezulta au o garnitura tot haploida ca si celulele SUSHA (mama):

  1. La barbati- din fiecare spermatocit secundar haploid rezulta cate 2 spermatide , 2 avand 22+X si 2 cu 22+Y.

Spermatidele ,celulele rotundo-ovalare sufera procese morfologice FARA DIVIZIUNE, transformandu-se in celule flagellate = spermatozoizii/spermii.Proces= spermiogeneza.

  1. La femei- primul globul polar se elimina.Ovocitul secundar 22+X, DACA NU ESTE FECUNDAT, se divide homotipic in ovul 22+X si al 2-lea globul polar, care se elimina.

In urma diviziunii meiotice, de-a lungul celor 2 faze rezulta celule complementare din punct de vedere cromozomial, haploide ,care doar prin fecundatie pot reface garniture cromozomiala specifica speciei.

In afara fecundatiei, gametii (celulele sexuale) nu-si indeplinesc rolul si INVOLUEAZA in tractul genital feminin.

SPERMATOGENEZA

Spermatogeneza incepe la pubertate.Pana la pubertate in testicul sunt cordoane celulare pline cu celule palide mari, inconjurate de celule nutritive(SERTOLLI) care le hranesc.

La pubertate sub influenta testosteronului secretat sub actiunea hormonilor gonadotropi ai adenohipofizei (TSH,LH), determina tunelizarea , sau crearea de lumen (spatiu) in cordoanele testiculare.Acestea cresc in lungime , devin spiralate si tunelizate , devin tubii seminiferi contorti.

Concomitent cu procesul de tunelizare , incepe procesul de maturare celulara si din celule germinative primordiale situate in peretii tubilor seminiferi prin multiple diviziuni mitotice (homotipice) rezulta spermatogonii A.Acestea tot prin mitoze rezulta spermatogonii B, care tot prin mitoze rezulta spermatocite primare.

Dupa replicarea ADN-ului , ele incep profaza diviziunii meiotice(maturatie) care dureaza aproximativ 16 zile , la care se adauga perioada de asteptare (cvincentza) ,adica in total 64-68 zile. Urmeaza META>ANA>TELO, ducand la spermatocite secundare (haploide), care divizate tot mitotic dau nastere la spermatide(spermatidii), tot haploide.

Spermatidele se continua cu spermiogeneza care duce la formarea spermatozoizilor (spermiilor) si consta in cele 4 procese:

1.Formarea acrozomului-structura bogata in enzyme proteolitice care acopera tot nucleul(capul) (proteo=a distruge).

2.Condensarea nucleului.

3.Formarea gatului(colului), a piesei intermediare si a cozii spermatozoidului.

4.Pierderea majoritatii citoplasmei.

Spermiogeneza dureaza 61 de zile si rezultatul = spermatozoizi haploizi care pot fecunda (22+X si 22+Y jumate).

Ei se gasesc in lumenul tubilor seminiferi contorti .De aici se deplaseaza in canalul epididimar, situate pe fata anteroposterioara a fiecarui testicul.Acest canal are 6-8 metri in epididim.Acest canal= locul de stocare spermatozoizilor intre 2 ejaculatii.In ejaculatie spermatozoizii sunt eliminate in canalul deferent canalul ejaculator uretra prostatica uretra membranoasa uretra spongioasa exterior.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.