Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Fuziunea membrane ovocitara- spermatozoid

Fuziunea membrane ovocitara- spermatozoid


Fuziunea membrane ovocitara- spermatozoid

Odata cu patrunderea nucleului spermatozoidului in ovocitul secundar , membrane spermatozoidului fuzioneaza cu cea a ovocitului , punct cu punct, spatiu cu spatiu, astfel incat se creaza un spatiu prin care capul spermatozoidului si o parte din coada (piesa intermediara), patrund in citoplasma ovocitara.

In afara acesteia ramane citoplasma spermatozoidului.

Noul ansamblu cellular ,face sa aiba loc 2 procese metabolice:

1- reactie corticala si zonala= este reprezentata de emiterea de catre membrana ovocitara a unor substante care o fac impermeabila pentru alti spermatozoizi.Zona pelucida isi altereaza structura, constituind doar o veritabila bariera in fata spermatozoizilor.

2- modificarea biochimica de la nivelul ovocitului secundar care permit terminarea celei de-a 2-a diviziuni meiotice si eliberarea celui de-al 2-lea globul polar.

In paralel, cei 2 pronuclei ( masculine si feminin) se apropie unul de altul si printr-un proces de lizare a nucleolemei(lema-membrana) isi contopesc materialul cromozomial.

Concomitent piesa intermediara este lizata de enzyme proteolitice si fiecare pronucleu isi face sinteza replicativa de AND.

Cromozomii ca numar se dubleaza si se aseaza pe filamentele fusului de diviziune intr-o dispozitie de cromozomi perechi.

Prin segmentarea longitudinala a acestor cromozomi, se obtine materialul genetic necesar viitoarelor 2 nuclee ale celor 2 celule ce vor constitui zigotul uman.

PRINCIPALELE REZULTATE ALE FERTILIZARII:

-refacerea garniturii diploide de cromozomi(46.!!!OBS:din 2 nuclei cu 23 cromozomi, zigotul are 2 celule cu cate 46 cromozomi) ai fiecarei cellule care apartine zigotului.

-stabilirea sexului cromozomial (Y-masculin, X-feminin).

-initierea procesului de CLIVARE ( diviziunea celor 2 celule ale zigotului)

CLIVAREA este DIHOTOMICA.

!!!OBS: Fara fertilizatie, ovocitul secundar se transforma in ovul si degenereaza in 24 de ore de la ovulatie, eliminandu-se prin menstruatie.

CLIVAJUL

Numarul celulelor produsului de conceptie creste, iar celulelor acestora se numesc blastomere.

Numarul celulelor blastomere creste, ele pierzand din citoplasma, dare le se micsoreaza , nucleii ramanand la fel.Aici produsul de conceptie seamana cu o mura = MORULA,acest stadiu fiind atins la 72 de ore de la fecundatie.

In paralel cu procesul de diviziune, produsul de conceptie se deplaseaza dinspre treimea laterala a trompei uterine, catre portiunea ismica a acesteia, adica la intrarea in uter.

La finalul celor 3 zile, celulele din morula sufera prima diferentiere:

 • Cele exterioare pierd multa citoplasma , si sunt cellule mici = MACROMERE si ele constituie primordial trofoblastului (blast= celula tanara capabila sa se divizioneze; trofo= a hrani)
 • Celulele centrale pierd mai putina citoplasma  si poarta numele de macromere, ele devenind cellule EMBRIOBLASTICE, din care se va forma embrionul , apoi FATUL.

-FORMAREA BLASTOCISTULUI-

La finalul celor 3 zile, din stadiul de morula , produsul de conceptie intra in stadiul de blastula. Aici este momentul in care produsul de conceptie intra in cavitatea uterina.

In cavitatea uterine,printer celulele modificate ale zonei pelucida, patrunde lichid care se acumuleaza in zona centrala a produsului de conceptie, formand cavitatea lichidiana= cavitatea blastocistului.

Masa celulara a embrioblastelor este impinsa la unul dintre polii embrioblastului. Cavitatea blastocistului este delimitate de cellule trofoblastice,care sub presiunea lichidului blastocistic se aplatizeaza. Celulele trofoblastice de la nivelul embrioblastului devin cellule piramidale sau cellule columnale.

In ziua 6-7, trofoblastul din dreptul embrioblastului penetreaa endometrul uterin modificat, isi face loc printre aceste cellule si patrunde in stroma conjunctiva(stroma=substrat), lizeaza si deschide vasele sangvine ale endometrului matern.

In acelasi timp, mucoasa uterine modificata de progesterone, stimuleaza secretia de enzyme proteolitice, de catre trofoblastul embrionar, astfel incat penetratia devine din ce in ce mai adanca, astfel incat produsul de conceptie este rezultatul interactiunii dintre mucoasa uterine si trofoblast.

CONCLUZIE: La finalul primei saptamani a vietii interuterine, produsul de conceptie sub forma de blastocist este implantat la nivelul fundului uterului, pe fata anterioara sau posterioasa a cavitatii uterului.

UTERUL IN TIMPUL IMPLANTARII.

- MODIFICARI ALE MUCOASEI UTERINE IN NIDATIE SI NON-NIDATIE

Peretele uterin are 3 straturi, de la interior spre exterior:

endometru(mucoasa uterina)

miometru(cel mai gros)

perimetru- tesut conjunctiv fibros si care partial( superioara din peretele anterior, +fundul cavitatii uterine, + tot peretele posterior) este acoperit de peritoneul cavitatii pelvine.

In timpul implantarii, mucoasa uterine se gaseste in stadiul .Aici atat arterele cat si glandele mucoasei uterine sunt sinoase(ca un sarpe).Glandele secreta un lichid ce se acumuleaza in mucoasa uterina.

In faza progesteronica a ciclului uterin, endometrului uterin ii recunoastem 3 straturi:

un strat superficial = compact

un strat intermediar = spongios

un strat profound = bazal

Odata produsul de conceptie implantat, arterele din tesut conjunctiv al stromei se dilata , se edematiaza, hranind mucoasa uterine modificata.

Daca ovocitul nu este fertilizat, arterele si venulele umplute cu celulele sangvine sunt penetrate de catre aceste cellule sangvine care migreaza masiv in spatiile din afara veselor , astfel incat in faza menstruala sangele se elimina odata cu surplusul de mucoasa uterine care contine straturile compact si spongios ale endometrului.

Din stratul bazal se reface endometrul uterin in urmatorul ciclu menstrual.

!!!OBS:Sangele menstrual nu se coaguleaza pentru ca nu are trombocite care sunt fragmente de celula ce nu parasesc vasele sangvine.

TIPURI DE SARCINA EXTRAUTERINA

Localizarea actotica a produsului de conceptie:

 1. Poate fi gasit pe membrane de acoperire/ invelis al ovarului= sarcina ovariana
 2. In cavitatea abdominala, pe unul dintre organelle tubului digestiv
  1. mezenter
  2. ansa intestinala (ansa ileala)
  3. cec
  4. apendice
 3. Se opreste in trompa uterine = sarcina tubara
 4. Strabate trompa, dar se cantoneaza in ISM, iar sarcina = sarcina ismica
 5. Ajunge in cavitatea uterine , dar are o implantare joasa,spre colul uterin

!!!OBS: in primele 4 situatii, viabilitatea produsului de conceptie se limiteaza la perioada embrionara ( deoarece nu se formeaza placenta).

2 in ultima situatie, placenta se dezvolta si se numeste placenta braevia, constituind urgente chirurgicale pentru nasteri prin cezariana.

A DOUA SAPTAMANA DE VIATA UTERINA

DISCUL EMBRIONAR BILAMINAR

ZIUA 8 DE DEZVOLTARE. La inceputul saptamanii 2, blastocistul este implantat partial in stroma endometriala.

In zona vecina embrioblastului, trofoblastul se dezvolta foarte mult si se diferentiaza in 2 straturi:

 • Un strat intern, in care celulele se divid foarte rapid (au multe mitoze) si se numeste citotrofoblast.
 • Un strat extern, in care enzimele celulare sunt foarte intense (proteolitice), erodeaza endometrul si membranele celulelor trofoblastice , creandu-se o structura de tip SINCITIAL( polinucleara) = SINCITIOTROFOBLAST.

Celulele masei celulare interioare (embrioblastul) se diferentiaza la randul sau in 2 straturi:

 • Un strat de cellule cuboidale (mici) spre cavitatea uterine , constituind hipoblastul (strat endodermal)
 • Un strat de cellule inalte care constituie epiblastul sau stratul ectodermal.

La sfarsitul zilei 8 apare la nivelul ectodermului (epiblast) o mica cavitate care cu timpul se largeste si se interpune intre acest ectoblast si citotrofoblast.Aceasta cavitate se numeste cavitate amniotica.

Prin proliferare celulara continua(mitoza) si prin cresterea cantitatii de lichid amniotic din acea cavitate , celulele epiblastice/ ectodermale care delimiteaza aceasta cavitate se aplatizeaza si se transforma in amnioblaste , delimitand cavitatea.

In paralel, glandele mucoasei uterine secreta din ce in ce mai mult mucus, si acesta devine edematioasa si intens vascularizata.

ZIUA 9 DE DEZVOLTARE: Blastocistul este implantat mai profound in stroma conjunctiva, iar epiteliul mucoasei uterine se reface iar la locul de implantare se formeaza un cheag de fibrina.

Trofoblastul ( cito + sincitio) se dezvolta cu precadere la polul embrionar, unde in sincitiotrofoblast apar niste lacune(vacuole), care se vor pune in contact cu vasele sangvine dilatate din stroma mucoasei uterine. De aceea in ziua 9, trofoblastul=STADIUL LACUNAR.

La polul abembrionar, trofoblastul are cellule turtite si din citotrofoblast se diferentiaza un strat de cellule turtite care constituie membrane exocelonica a lui HEUSEL care delimiteaza o cavitate EXOCELOMICA , denumita si sac VITELIN primitiv ce se interpune intre embrioblast si citotrofoblastul abembrionar.

Politica de confidentialitate

creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.