Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
APARATUL GENITAL FEMININ

APARATUL GENITAL FEMININ


APARATUL GENITAL FEMININ

= organele genitale feminine sunt reprezentate de: organele genitale interne (doua ovare, doua trompe uterine, uterul, vaginul) si organele genitale externe (vulva, glande anexe - glanda mamara).

Schema aparatului genital feminin

Organele genitale interne

Ovarul:

=este gonada feminina , la nivelul careia se formeaza si se matureaza gametul feminin - ovulul.

= are doua functii:

functia reproductiva- de producere a gametului feminin.

functia endocrina- de producere a hormonilor steroizi: hormoni estrogeni si progesteronul.

Hormonii estrogeni= determina cresterea si maturarea organelor sexuale si dezvoltarea caracterelor secundare feminine.

Hormonul progesteronul= pregateste uterul pentru implantare si sarcina.

Ovarul este un organ pelvin intraperitoneal, situat in fosa ovariana. Gametul feminin, ovocitul, este eliminat prin ovulatie la suprafata ovarului de unde este captat de infundibilul trompei uterine.

Structura ovarului la om

Ovarul este format din:

-medulara ovarului- situata in partea centrala a ovarului si este alcatuita din tesut conjunctiv, vase de sange si limfatice, nervi.

-corticala ovarului- inconjoara la periferie medulara, este formata dintr-un tesut conjunctiv in care se gasesc foliculii ovarieni.

La exteriorul corticalei exista un strat de tesut conjunctiv dens= tunica albugineea.

Dezvoltarea ovarului incepe, in primele luni de viata intrauterina. Celulele germinale primordiale se multiplica, apoi se inconjoara cu un strat de celule epiteliale si formeaza asa numitul folicul primordial. Un folicul primordial contine o singura celula germinala primordiala, care se va numi ovogonie si un singur strat de celule epiteliale numite celule foliculare. Ovogoniile incep sa creasca in volum si se transforma in ovocite primare, acestea intra in procesul de diviziune reductionala si cand ajung in profaza a- I- a a meiozei, in diploten intra in asa numita " faza de asteptare" situatie in care raman pana dupa pubertate.

La pubertate in fiecare luna, 1-2 foliculi primari intra in procese de crestere si maturare, astfel se instaleaza ciclul ovarian si uterin.

Ciclul ovarian= reprezinta modificarile morfo-structurale din corticala ovarului legate de evolutia foliculiilor ovarieni si de procesul de ovulatie. Durata medie a ciclului ovarian este de 28 de zile.

Ciclul uterin (menstrual)= prezinta paralel cu modificarile de la nivelul ovarului, modificari la nivelul mucoasei uterine.

Ciclul ovarian OVOGENEZA este procesul prin care ovarul in fiecare luna formeaza si elibereaza un ovul si de a secreta hormonii care favorizeaza fecundarea ovulului si pregatesc organismul feminin pentru starea de graviditate.

Ovogeneza consta dintr-o serie de transformari pe care le sufera celula germinativa (primordiala) pana la stadiul de ovul matur. Aceasta celula are un numar complet (diploid) de cromozomi. Ea se divide formand ovogonii, iar prin diviziunea mitotica a acestora rezulta ovocitele de ordin I.

In momentul ovulatiei se produce prima diviziune meiotica din care rezulta o celula mare ovocitul II si primul glob polar. Ovocitul II este expulzat in trompa uterina unde are loc o a doua diviziune mitotica, rezultand preovulul, care nu se mai divide si devine ovul, cu numar redus la jumatate de cromozomi,si al doilea glob polar.

Ovulul ajunge prin trompele uterine in uter , iar daca nu a fost fecundat este eliminat cu secretiile uterine.

Epiteliul folicular care a ramas in urma ovulatiei incepe sa prolifereze si formeaza corpul galben., care secreta progesteron si estrogen. Daca ovulul nu este fecundat, corpul galben, aproximativ a 24 - a zi a ciclului, incepe sa degenereze, se cicatrizeaza. Daca ovulul a fost fecundat, corpul galben persista, avand o activitate endocrina intensa.

Trompa uterina:

Este un organ tubar, pereche, este un duct care face legatura intre ovar si uter. Extremitatea dinspre ovar are forma de palnie, care are rolul de a capta si conduce spre uter ovulul fecundat.

Uterul:

Este un organ cavitar nepereche, situat median in pelvis, intre vezica si rect. Are forma de para turtita antero- posterior, orientata cu varful in jos, iar pe extremitatea sa inferioara se insera vaginul.

In perioada de fertilitate a femeii mucoasa uterina sufera, sub influenta hormonilor ovarieni, modificari ciclice care se desfasoara in cursul a 28 de zile (ciclul uterin= menstrual) si trec prin urmatoarele trei faze

☻faza menstruala= cu durata de 2- 3 zile in care stratul superficial al mucoasei uterine se elimina in vagin, impreuna cu o anumita hemoragie.

☻faza proliferativa= intre a 4 a si a 14 a zi, caracterizata prin proliferarea si ingrosarea mucoasei.

☻faza secretorie= care dureaza de la 15 a zi pana la noua menstruatie, in cazul in care nu a a avut loc fecundarea ovulului.

Vaginul:

Este un organ impar si median, este un conduct musculomebranos care se intinde intre uter si vulva. El reprezinta organul copulatiei la femeie. Mai serveste la trecerea flexului menstrual, a produselor de secretie ale uterului, cat si la expulzia fatului.

Organele genitale externe:

Vulva:

Este organul genital feminin extern formata din: proeminenta mediana, labile mari, labile mici, clitorisul si glandele accesorii ale vulvei.

Glandele mamare (mameloanele):

Sunt organe anexe, a caror dezvolare constituie unul dintre caracterele sexuale secundare ale femeii. Glanda mamara este de tip tubuloacinos, este alcatuita din lobii care se deschid, prin canale galactofore, la nivelul mamelonului. Prin aceste ducte lactifere se elibereaza laptele.

Politica de confidentialitate

creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.