Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
AXELE SI PLANURILE DE ORIENTARE IN ORGANISMUL UMAN

AXELE SI PLANURILE DE ORIENTARE IN ORGANISMUL UMAN


AXELE SI PLANURILE DE ORIENTARE IN ORGANISMUL UMAN

Pentru precizarea pozitiei segmentelor care alcatuiesc corpul omenesc se folosesc,ca elemente de orientare, axe si planuri (fig. 1).

Corpul omenesc este alcatuit dupa principiul simetriei bilaterale,fiind un corp tridimensional,cu trei axe si trei planuri.

Axele corespund dimensiunilor spatului si se intretaie in unghi drept.

Axul longitudinal,axul lungimii corpului,este vertical la om si are doi poli : superior (cranial) si inferior (caudal).El pleaca din crestetul capului si merge pana la nivelul spatiului delimitat de suprafata talpilor.

Axul sagital sau anteroposterior este axul grosimii corpului.Are un pol anterior si altul posterior.

Axul transversal corespunde latimii corpului.Este orizontal si are un pol stang si altul drept.

Planurile.Prin cate doua din axele amintite trece cate un plan al corpului.

Planul sagital trece prin axul longitudinal si sagital.Planul care trece prin mijlocul corpului (median), impartindu-l in doua jumatati simetrice, se numeste plan medio-sagital.Planul medio-sagital este planul simetriei bilaterale.

Planul frontal merge paralel cu fruntea si trece prin axul longitudinal sic el transversal.El imparte corpul intr-o parte anterioara (ventrala) si alta posterioara (dorsala).

Planul transversal sau orizontal trece prin axul sagital si transversal.El imparte corpul intr-o parte superioara (craniala) si o parte inferioara (caudala).Planul transversal este numit planul metameriei corpului.Aceste axe si planuri se folosesc si pentru precizarea pozitiei elementelor componente la nivelul fiecarui organ.

Nomenclatura anatomica.

Cand vorbim de membrele corpului, se folosesc termenii proximal, pentru formatiunile mai apropiate de centuri, si distal, pentru cele mai indepartate.La mana se foloseste termenul volar sau palmar, pentru formatiunile palmei , iar la picior, termenii plantar pentru formatiunile din talpa piciorului si dorsal, pentru formatiunile superioare ale labei piciorului.Superficial si profund sunt termini care arata gradul de apropiere fata de suprafata corpului.

 

 

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.