Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Compozitia ionica a plasmei si cea a lichidului interstitial

Compozitia ionica a plasmei si cea a lichidului interstitial


Compozitia ionica a plasmei si cea a lichidului interstitial.

Deoarece plasma si lichidul interstitial sunt separate de membrana foarte permeabila a capilarelor, compozitiile lor sunt similare. Diferenta cea mai importanta dintre aceste doua compartimente este concentratia mare de proteine din plasma: membrana capilarelor au permeabilitate scazuta pentru proteinele plasmatice si doar cantitati mici patrund in spatiul interstitial.

Datorita efectului Donnan, concentratia ionilor pozitivi (cationii) este putin mai mare (cu aproximativ 2%) in plasma decat in lichidul interstitial. Proteinele plasmatice au o sarcina neta negativa, si astfel, tind sa lege cationi, precum sodiu si potasiu, mentinand astfel cantitati suplimentare din acesti cationi in plasma, alaturi de proteinele plasmatice. Pe de alta parte, ionii negativi (anionii) tind sa aiba o concentratie cu putin mai mare in lichidul interstitial decat in plasma, deoarece proteinele plasmatice cu sarcina negativa resping anionii. Din motive practice, concentratia ionilor din lichidul interstitial este considerata a fi egala cu concentratia ionilor din plasma.Referitor la diagrama anterioara, se poate observa ca lichidul extracelular contine cantitati mari de sodiu si ioni de clor, cantitati relativ mari de bicarbonat, dar cantitati mici de potasiu, calciu, magneziu si fostat. Compozitia lichidului extracelular este reglata de numeroase mecanisme, in special de rinichi.

Constituenti importanti ai lichidului intracelular

Lichidul intracelular este separat de lichidul extracelular de membrana celulara, care este extrem de permeabila pentru apa, dar nu si pentru majoritatea electrolitilor din organism.

In contrast cu lichidul extracelular, lichidul intracelular contine mici cantitati de sodiu si ioni de clor si aproape deloc ioni de calciu. In schimb, contine cantitati mari de potasiu si fosfat impreuna cu cantitati moderate de magneziu si ioni sulfat, toate acestea avans concentratii scazute in lichidul extracelular. De asemenea, celulele contin de 4 ori mai multe proteine decat plasma.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.