Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Diviziunea mitotica si ciclul cromozomial

Diviziunea mitotica si ciclul cromozomial
DIVIZIUNEA MITOTICA SI CICLUL CROMOZOMIAL

Ø denumirea acestei diviziuni vine de la aspectul filamentos (grec. mitos=filament, fir) pe care-l prezinta nucleul celulei in timpul diviziunii. Are loc in tesuturile in plina crestere: tesutul embrionar, tesuturile meristematice ale plantelor , tesuturile epidermice si de regenerare.

Ø In esenta, mitoza este un process conservativ si consta in succesiunea unor evenimente care duc la aparitia, dintr-o celula somatica, care are numarul de cromozomi 2n, la 2 celule fiice cu acelasi numar de cromozomi 2n si aceeasi cantitate de material genetic.

Ø Fenomenele succesive care se deruleaza in timpul diviziunii mitotice se incadreaza intr-un ciclu celular mitotic care cuprinde urmatoarele faze: interfaza, profaza, metafaza, anafaza, telofaza.

Ø In interfaza are loc replicarea (dublarea) ADN , etapa replicativa, iar in celelalte faze se produce distributia acestuia in celulele fiice, etapa distributiva, mitoza propriu-zisa, gratie fusului de diviziune. Interfaza (interchineza) este definita ca fiind faza celulei dintre cele 2 diviziuni succesive. In interfaza, celula apare marita ca volum, nucleul se observa foarte clar, ca de altfel si nucleolii, iar cromatina prezinta un aspect difuz. De asemenea, in interfaza are loc replicarea organitelor citoplasmatice, precum: mitocondriile, plastidele, dictiozomii. Interfaza e impartita in 3 perioade:

u perioada presintetica (G1). In aceasta faza cantitatea de ADN din nucleu ramane constanta (2C); C = cromatide

u perioada de sinteza (S), in care se incepe sinteza(replicarea) ADN si se continua pana cand cantitatea acestuia se dubleaza (4C);u perioada postsintetica (G2) in care cantitatea de ADN ramane constanta (4C) pana la inceputul perioadei mitotice propriu-zise.

Ø Profaza - Cromatina se transforma in cromozomi. Cromozomii se evidentiaza ca niste filamente sinuoase. Ei continua sa se condenseze, devenind mai grosi si scurti si mai clar vizibili la microscop. Catre sfarsitul profazei, fiecare cromozom apare format din 2 cromatide unite prin centromer. Profaza se incheie cu dezintegrarea nucleului, disparitia membranei nucleare si formarea fusului de diviziune care va polariza celula.

Ø Metafaza - Cromozomii se ataseaza, prin centromerii lor de fibrele fusului de diviziune, in planul ecuatorial al acestuia, formand placa metafazica (placa ecuatoriala). La sfarsitul metafazei, se produce scindarea centromerului si separarea cromatidelor surori care vor deveni cromozomi independenti.

Ø Anafaza - migrarea cromozomilor monocromatidici fii catre polii celulei, facilitata de fibrele fusului de diviziune si de chinetocor, considerat ca un ,,motor" al cromozomilor.

Ø Telofaza - Fusul de diviziune se va dezorganiza. Cromozomii parcurg un proces invers, se despiralizeaza, iau aspectul unor filamente subtiri, apoi isi pierd individualitatea, transformandu-se intr-o masa de cromatina caracteristica interfazei. Are loc fenomenul de citochineza, ce implica impartirea exacta a constituentilor celulari, evident si ei divizati, in celule fiice, urmata apoi de aparitia, diferit la plante si animale, a peretelui celular despartitor à fragmoplastul.

CITOCHINEZA SI EVOLUTIA CELULELOR POSTMITOTICE. In celulele obisnuite, dupa diviziunea nucleului, urmeaza citochineza (citodiereza, plasmodiereza), adica diviziunea citoplasmei. Fenomenul se desfasoara sub control genetic si se realizeaza prin diferentierea unui perete celular care va imparti celula mama in 2 celule fiice.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

APARATUL DIGESTIV
DIMENSIUNEA CELULEI, CEA MAI MICA UNITATE A VIETII
ELEMENTE DE CITOFIZIOLOGIE VEGETALA - Fiziologia celulara
REGNUL PROTISTA - Bazele biologiei animale
SISTEMUL OSOS
Importanta zoologiei nevertebratelor
SISTEMUL NERVOS VEGETATIV
IZOLAREA SI IDENTIFICAREA GERMENILOR DIN GENUL LISTERIATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu