Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » biologie
Enzime celulozolitice

Enzime celulozolitice
Enzime celulozolitice

Reziduurile agricole (paie, coceni), subprodusele industriei alimentare (taitei de sfecla de zahar sau pulpe de fructe), furajele, lemnele, constituie o sursa insuficient valorificata de glucoze fermentescibile.

Pentru hidroliza deseurilor celulozolitice se utilizeaza procedee enzimatice sau chimice, dar cele din urma sunt putin agreate datorita efectului coroziv. Hidroliza enzimelor este preferata specificitatii enzimelor fata de un anumit substrat si conditiilor blande in care enzimele se manifesta.

Se folosesc enzime microbiene celulozolitice produse de diferite tulpini de microorganisme care produc hidroliza partiala sau totala a celulozei.

Microorganismele producatoare de celulaze: bacteriile si fungii. Bacteriile celulozolitice include specii aerobe de genul Pseudomonas, facultativ anaerobe din genul Cellulomonas si anaerobe din genul Clastridium.

Hidroliza enzimatica a celulelor utilizand preparate celulozolitice de origine microbiologica

Celuloza este componenta principala a peretilor celulari. Se gaseste adesea in plante sub forma de fibre. Fibra vegetala din punct de vedere chimic contine trei componente principale: celuloza, hemicelulozele si ligninele.

Hemicelulozele sunt poliglucide neomogene cu grad de polimerizare mai mic decat celuloza si mai usor hidrolizabili decat acestea. Componentii principali sunt xiloza, arabinoza, glucoza.

Ligninele sunt polimeri tridimensionali de origine fenolica. Legatura dintre monomeri nu hidrolizeaza enzima. Produsele de degradare ai ligninelor nu fermenteaza.

Celuloza din fibra vegetala nu este direct accesibila enzimelor celulozolitice datorita compunerii ei. Pentru eliberarea celulozei se fac pretratari ale masei vegetale cu vapori de acizi sau baze sub presiune.

Sistemul enzimatic celulozolitic care hidrolizeaza celuloza este compus din:exoglucanaze - ataca molecula de celuloza la capete, eliberand rest de celobiaza;

endoglucanaze - opereaza in interior in mod aleatoriu;

celobiazele - hidrolizeaza celobiaza dar si celotriaza si celotetraza, cu formare de glucide.

Aceste enzime sunt glicoproteine cu variatii mari ale componentelor glucidice.

Productia de enzime celulozolitice

Microorganisme: majoritatea proedeelor studiate utilizeaza enzime produse in fermentatie submersa de catre ciuperca Trichoderma reesei. Este o ascomiceta care excreta in cantitati mari, ca alte fungi si bacterii, amestecuri de enzime care permite hidroliza celulozelor amorfe cat si a celor cristaline.

Medii de cultura: sinteza de celulaze, pe lactoza ca singura sursa de carbon si energie. Mediul mai trebuie sa contina saruri minerale uzuale, vitamine (necesarul este furnizat de drojdie) sau extract de plante. Eliminarea de enzime in mediul de reactie este facilitata de prezenta agentilor tensioactivi. De exemplu pentru a obtine celuloze dintr-o tulpina ameliorata de Trichoderma reesei se foloseste un mediu de cultura care contine 6% lactoza alimentata continuu, 0,5% pasta de hartie, aeratie, temperatura de 27C in primele 40 de ore, apoi 25C; pH-ul lasat liber in primele 20 ore, apoi este reglat la pH=5. Cresterea mucegaiului induce o acidificare a mediului care este mentinut apoi prin aditie de NH3 care serveste ca sursa de azot mineral. Durata intregii operatii este de 140 ore.

In industria alimentara celulazele sunt folosite pentru a facilita filtrarea diferitelor suspensii bogate in fibre celulozice manipulate in aceasta industrie. In industria textila sunt utilizate pentru tratarea tesaturilor de bumbac, in special pentru inmuierea fibrelor.

In furajul animalelor aditia de celulaze in furaje amelioreaza digestibilitatea fractiunilor celulozice, permitand astfel reducerea consumului de amidon si a excretiei de celuloza nedigerata.

Hemicelulazele se utilizeaza in industria panificatiei, datorita calitatii lor de expandare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

CAVITATILE TORACICA SI ABDOMINALA
DIMENSIUNEA CELULEI, CEA MAI MICA UNITATE A VIETII
CAVITATEA ABDOMINALA SI PERITONEALA
Fiziologia aparatului digestiv
Principalii aminoacizi naturali
APARATUL DIGESTIV LA PASARI
Limfocitele T helper 17
ROLUL GLICOCALIXULUITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu