Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Evaluarea amenintarilor in managementul biodiversitatii

Evaluarea amenintarilor in managementul biodiversitatii


Evaluarea amenintarilor in managementul biodiversitatii

Seminar Managementul Biodiversitatii

Studiu de caz (simulare)

adaptat dupa:

Madhu Rao, Arlyne Johnson, Nora Bynum

Center for Biodiversity and Conservation of the American Museum of Natural History

Obiectivele seminarului  • Elaborarea unui Model conceptual pentru amenintarile pentru Parcul National Khakaborazi, din Myanmar, pe baza unei descrieri a Parcului (a se vedea mai jos) si identifcarea obiectivelor si actiunilor pentru reducerea acelor amenintari (Nivelul 1 de cunoastere);
  • Realizarea unei Evaluari a reducerii amenintarilor, pentru a evalua succesul proiectului (Nivelul 2 de cunoastere);
  • Elaborarea unui Program de monitorizare (pe termen lung) pentru proiect (Nivelul 3 de cunoastere).

A. Tema

Sunteti Consilierul stiintific al unui proiect de cooperare ce implica Ministerul padurilor din Myanmar, Uniunea Sindicatelor din Mynamar si o Organizatie internationala non-guvernamentala (NGO) denumita Societatea pentru Conservarea Naturii.

a)      Situatia

Parcul National Khakaborazi a fost infiintat in 1998 si se intinde pe 3.812 km2 fiind cea de-a doua arie proitejata ca intindere din Myanmar.

Limita de Nord-Vest a Parcului este granita cu China. Datorita existentei unei mari bogatii de specii si a endemismelor, zona protejata a fost recunoscuta ca hotspot pentru conservarea biodiversitatii (Myers et al., 2000) si ca o ecoregiune terestra (Wikramanayake et al., 2002).

Regiunea reprezinta una din putinele locuri din zona Indo-Pacifica unde exista potential pentru actiuni proactive pentru protejarea speciilor amenintate care sunt in declin sau au devenit foarte rare in tarile invecinate.

Parcul consta in principal in suprafete intinse de paduri subtropicale dar si din portiuni mici de paduri de zona temperata si paduri de conifere.

Regiunea contine riurile principale ale bazinului acvatic cel mai important din tara, Ayeyarwady, care dreneaza zone agricole intinse si sustine productia extensiva de orez in aceasta tara cu o economie predominant agrara.

O banda de padure cu o suprafata de 690 km2 se se intinde in sudul Parcului si demarcata de riul Nam-Tamai a fost propusa ca zona tampon.

In Parc se afla 13 sate cu o populatie totala de 2.000 locuitori iar in zona tampon se afla 36 sate cu o populatie de aproximativ 8.400.

Majoritatea populatiei se concentreaza in 5 sate: Makhungam, Pannandin, Gushin, Tazundam, si Tasuhtu. Locuitorii apartin la doua grupuri etnice: Lisus si Rawans.

Locuitorii satelor au diverse ocupatii, inclusiv cultura legumelor, cresterea animalelor, vanatoarea pentru subzistenta, comertul cu miere si plante medicinale din flora spontana.

Satenii recolteaza lemn pentru cherestea si alte produse ale padurii pentr uz personal si pentru vanzare pe pietele locale.

Populatia Lisus traieste de pe urma vanatorii, organizand lungi expeditii in acest sens, tot timpul anului.

Populatia Rawans vaneaza mai mult in timpul lunilor de iarna (Noiembrie- Martie), perioada care coincide cu lucrarile de sezon pentru culturile agricole.

Se suspecteaza ca vanatoarea pentru comercializare a condus la extinctia unor mamifere cum ar fi elefantul (Elephas maximus), tigrul (Panthera tigris), rinocerul (Dicerorhinus sumatrensis) si gaurul (Bos gaurus).

b)      Proiectul

Proiectul este finantat de un ONG international de mediu, important si de catre o fundatie filantropica.

Proiectul este planificat sa dureze 5 ani.

Personalul de baza al acestui proiect cuprinde:

Directorul Executiv al ONG-ului;

Directorul Parcului;

Un Agronom;

Un Ecolog;

Un specialist in mestesugurile locale.

Scopul proiectului este de a conserva padurea si viata salbatica din Parcul National Khakaborazi, care este recunoscut pe plan international pentru flora si fauna sa salbatice sau endemice.

Cele mai importante amenintari pentru rezervatie sunt vanatoarea pentru comert, distrugerea habitatelor prin culturi agricole, o propunere de concesionare pentru minerit si supra-exploatarea produselor agricole.

Vanatoarea pentru comert este una dintre cele cateva surse de numerar pentru unii dintre locuitorii satelor, care adesea vand produse ale vietii slabatice in schimbul unor produse de stricta necesitate sau pentru numerar.

Totusi, multe dintre speciile locale care sunt vanate intens au inceput sa fie extincte din cauza comertului transfronitera la granita de noird a rezervatiei si cei cativa loclnici care sunt dependenti de sursa de protiena din vanat au inceput sa obtina din ce in ce mai greu vanatul ce le este necesar.

Comerciantii trec in mod curent granita de nord a rezervatiei si obtin o mare parte din venit, mult mai mare decat cea ce le revine vanatorilor locali.

Proiectul trebuie sa actioneze eficient im combaterea acestui fenomen larg rsapindit.

c)      Tendinte

Obtinerea de teren agricol prin defrisare este o cale comoda pentru localnicii lipsiti de pamant de a-si castiga existenta, si datorita accesibilitatii terenului plat din zona de tampon si din nucleul central al ariei aceste actiuni acu condus la degradarea palcurilor de padure si exista inforamtii ca problema deine din ce in ce mai grava ca urmare a cresterii populatiei.

Minsterul Resurselor Naturale intentioneaza sa concesioneze pe 20 de ani unei companii miniere internationala o zona miniera in chiar inima Parcului.

Daca se aproba concesiunea, Ministerul Padurilor va fi fortat sa restranga limitele rezervatiei , reducand semnificativ zona de stricta protectie a Parcului. Multi factori interesati, intre care si satenii, sunt impotriva concesiunii miniere.

Supraexploatarea produselor padurii altele deact lemnul apare in principal in zona tampon si pe o raza de 10 km in jurul satelor. De spune ca numarul de locuitori care mai desfasoara astfel de activitati (de culegere, de exploatare a produselor padurii, altele decat lemnul) este din ce in ce mai scazut, tocmai datorita scaderii resurselor pe care acestia le exploataeaza

Lipsa de constientizare a in ce priveste legile ce guverneaza viata salbatica si padurea, ocazii insuficiente pentru a beneficia de alte surse de venituri, lipsa unor strategii de amenajare a teritoriului si politici inadecvate de dezvoltare scocio-economica au influentat negativ conservarea resurselor naturale din Parcul National Khakaborazi.

B. Instructiuni pentru Studenti

Nivelul 1

Obiectiv: Elaborarea unui model conceptual pentru Parcul National Khakaborazi cu identificarea obiectivelor pentru reducerea amenintarilor

Un model conceptual inseamna o modalitate grafica de a ilustra si de a gestiona si monitoriza proiecte de conservare.

Modelul este utilizat penrtu sprijinirea identificarii amenintarilor asupra biodiversitatii si a actiunilor necesare pentru reducerea acestor amenintari.

Un astfel de model are trei componente principale:

Tinta de conservare (in ce priveste biodiversitatea).

Legaturile (lanturile) cauzale dintre amenintarile directe si indirecte asupra tintelor de conservare. Amenintarile Directe sunt acei factori care afecteaza nemijlocit siutatia tintei de coservare sau chiar provoaca o eliminare fizica a acesteia, si includ fragmetnarea habitatelor, speciile invazive, poluarea, supraexploatarea. Amenintarile indirecte sunt definite drept acei factori care conduc la aparitia amenintarilor directe (ex. saracia populatiei locale)

O descriere a actiunilor de conservare (obiective si activitati) pe care proiectul le intreprinde pentru combaterea amenintarilor.

Folosind datele furnizate la Tema, elaborati un model conceptual in care sa identificati:

tintele de conservare

amenintarile directe si indirecte

obiective si activitati pentru reducerea amenintarilor.

In elaborarea obiectivelor proiectului, evaluati dace obiectivele pe care vi le propuneti indeplinesc urmatoarele criterii:

Orientat spre impact. Reprezinta schimbarile dorite ale factorilor si/sau conditiilor ce definesc o amenintare.

Masurabili. Se definesc in legatura cu o scara de masura (numere, procente, fractii.

Definit in timp. Se pot atinge intr-o perioada de timp data.

Specifici. Definiti clar, astfel incat oricine din proiect sa aiba o intelegere similara a obiectivului.

Practici (fezabili). Posibil de atins in conditiile reale ale proeictului.

O activitate trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: 

Relationata. Direct legata de atingerea unui obiectiv.

Concentrata (bine delimitata). Defineste sarcini specifice.

Fezabila. Posibil de indeplinit in conditiile constringerilor de resurse

Corespunzatoare. Acceptabila si respecatnd normele specifice ale locului proiectului (culturale, sociale etc.)

Poate fi destul de dificil sa decizi daca avem de -a face cu o activitate sau cu un obiectiv, sau chiar cu nici una dintre acestea.

Un exemplu de astfel de exercitiu este redat in continuare.

Exemplu (Obiectv? Activitate? Nici una, nici alta?)

Obiectiv, Activitate, Nici una nici alta (O/A/N)

Explicatie

1. Promovarea bunastarii si sanatatii publice a comunitatii din zona inconjuratoare a Parcului National Khakaborazi

O

2. Reducerea vanatorii ilegale pana la 30% in 2 ani.

O


3. Timp de 3 ani, sprijinirea Departamentului Parcurilor in eforturile sale de a pune in aplicare reglementarile de vanatoare in Parcul National Khakaborazi

A

4. Pana la sfarsitul proiectului, cresterea venitului familial al gospodariilor ce traiesc de pe urma exploatarii produselor ne-forestiere ale padurii cu cel putin 20%

I

(1) TINTELE DE CONSERVARE

Tinta

Explicatie

(2) AMENINTARILE

Amenintare

Directa/ Indirecta (D/I)

Tinta de conservare vizata de amenintare

(3) - a. OBIECTIVELE

Orientat spre impact. Reprezinta schimbarile dorite ale factorilor si/sau conditiilor ce definesc o amenintare.

Masurabili. Se definesc in legatura cu o scara de masura (numere, procente, fractii).

Definit in timp. Se pot atinge intr-o perioada de timp data.

Specifici. Definiti clar, astfel incat oricine din proiect sa aiba o intelegere similara a obiectivului.

Practici (fezabili). Posibil de atins in conditiile reale ale proiectului.

DA/NU

Obiectiv

Amenintare vizata

Orientat spre impact?

Masurabil?

Definit in timp?

Specific?

Practic (fezabil)?

MAXIM 4-5 OBIECTIVE!

- b. ACTIVITATILE

Relationata. Direct legata de atingerea unui obiectiv.

Concentrata (bine delimitata). Defineste sarcini specifice.

Fezabila. Posibil de indeplinit in conditiile constringerilor de resurse

Corespunzatoare. Acceptabila si respecatnd normele specifice ale locului proiectului (culturale, sociale etc.)

DA/NU

Obiectiv

Activitate

Relationata

Concentrata

Fezabila

Corespunza-toare

POT FI SI MAI MULTE ACTVITATI LEGATE DE ACELASI OBIECTIV (dar de preferinta nu mai mult de 3 activitati per obiectiv)

'Copyright 2005, by the authors of the material, with license for use granted to the Center for Biodiversity and Conservation of the American Museum of Natural History. All rights reserved.' Autoarea a adaptat si completat materialul amintit.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.