Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Filogenia aparatului digestiv

Filogenia aparatului digestiv


Filogenia aparatului digestiv

In scara zoologica, aparatul digestiv prezinta o diversitate de forme, in functie de morfologia diferitelor vietuitoare si ca urmare a influentei conditiilor de mediu.

La nevertebratele inferioare (protozoare, celenterate), functia digestiva este indeplinita de protoplasma.

La nevertebratele superioare (viermi, moluste, echinoderme, artropode, etc.), apare un aparat specializat pentru functia digestiva. Datorita modului de viata diferit, ca si a conditiilor de mediu variate, aparatul digestiv al nevertebratelor superioare prezinta o diversitate de forme si structuri.La vertebrate, pe masura ce structura organismului se complica, organele aparatului digestiv se diferentiaza si se dezvolta in aceeasi masura.

La pesti, aparatul digestiv este foarte simplu constituit, pentru ca la vertebratele mai superioare (batracieni, reptile, pasari) sa apara o serie de organe mai perfectionate, legate de procesul de evolutie al organismelor catre formele superioare.

Maximum de dezvoltare si perfectionare a aparatului digestiv se intalneste la mamiferele superioare si la om, ca urmare a evolutiei acestor organisme si a corelatiei ce exista intre dezvoltarea diferitelor aparate si sisteme, ca si a influentei hotaratoare a conditiilor de mediu.

In ceea ce priveste influenta conditiilor de mediu asupra dezvoltarii organelor digestive, amintim exemplul dezvoltarii dintilor si a compartimentelor gastrice la bovine.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.