Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
INSECTELE DIN ENTOMOFAUNA ROMANIEI

INSECTELE DIN ENTOMOFAUNA ROMANIEI


INSECTELE DIN ENTOMOFAUNA ROMANIEI

Prin pozitia sa geografica, situata la raspantia drumurilor de migratie a elementelor faunistice asiatice spre Europa Centrala si datorita reliefului sau atat de variat, Romania este un teritoriu bogat in apecii de insecte si foarte important din punct de vedere zoogeografic. In componenta faunei sale se intalnesc elemente cu origini diferite. Aceasta diversitate a entomofaunei Romaniei reprezinta un fenomen deosebit de interesant din punct de vedere stiintific, bogatia in specii a acestor locuri devenind cunoscuta inca de la mijlocul secolului XIX. Bogatia entomofaunei Romaniei rezulta si din marele numar de specii ce au fost semnalate, circa 32.000 specii, in majoritate specifice climatului zonei temperate. In Muzeu fauna Romaniei este expusa la etaj, separat de fauna mondiala. In sala insectelor sunt prezentate in ordine sistematica reprezentanti din 16 ordine de insecte din cele 31 cunoscute in fauna tarii.

Ord. ODONATA (libelulele) ale caror larve sunt acvatice si pradatoare. Adultii sunt intalniti in toste regiunile tarii vanand insecte printre care si specii daunatoare. In Romania pana in prezent sunt cunoscute 67 specii.

Ord. ORTHOPTERA (cosasii, greierii, lacustele, coropisnitele) reprezentantii sai se intalnesc in fanete umede cat si in locurile aride, de la nivelul marii pana pe culmile lantului carpatic. Majoritatea sunt fitofage, fiind socotite printre insectele daunatoare. In tara se cunosc 173 specii.

Ord. DERMAPTERA (urechelnitele)este reprezentat prin 9 specii. Sunt insecte nocturne,care ziua stau ascunse sub pietre sau sub scoarta copacilor.

Ord. BLATTARIA (libarcile)in tara este reprezentat prin 10 specii, foarte putin agreate.

Ord. MANTODEA (calugaritele)stau nemiscate pe ierburi si tufe insorite de pe care vaneaza insectele cu care se hranesc. Sunt insecte rapitoare cu prima pereche de picioare transformata in cleste de apucat. Se cunosc in tara 3 specii.Ord. MEGALOPTERA cuprinde doua specii cu larve acvatice.

Ord. MECOPTERA (panorpele) caracterizat prin prelungirea capului in forma de rostru; in tara este reprezentat prin 13 specii.

Ord. RAPHIDIOPTERA cuprinde insecte cu capul alungit inapoi, iar partea anterioara a toracelui prelungita inainte ceea ce ii confera un aspect deosebit. Aripile membranoase au cate o pterostigma mare, traiesc pe ramurile si frunzele arborilor mai ales pe stejar.

Ord. NEUROPTERA cuprinde 110 specii intre care unele de cativa mm anvergura, in tara se cunosc 17 specii.

Ord.TRICHOPTERA (carabetii) este reprezentat prin insecte ce se aseamana cu fluturii, au aripi membranoase , uneori frumos colorate. Sunt cunoscute mai ales dupa larvele lor ce se dezvolta in apele curgatoare sau statatoare, adesea in mare numar traind in casute ca niste mansoane, construite din fire de nisip, la noi se cunosc 283 specii.

Ord. HOMOPTERA (cicorile, cicadele) este rerezentat in fauna Romaniei prin 990 specii socotite daunatoare  deoarece se hranesc sugand seva de plante.

Ord. HETEROPTERA (plosnitele) este cunoscut la noi in tara in peste 800 specii au aparatul bucal adaptat la intepat si supt. Unele traiesc pe plantele spontane si in culturi agricole, altele in apa sau la suprafata apei,altele in locuinte sau pe corpul animalelor.

Ord. DIPTERA (tantarii, taunii, mustele)in fauna tari este prezent in peste 5.000 specii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.