Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Obiectul anatomiei - notiuni generale

Obiectul anatomiei - notiuni generale


OBIECTUL ANATOMIEI - NOTIUNI GENERALE

ANATOMIA (gr. Ana = prin, temein = a taia) omului este stiinta biologica care studiaza structura macroscopica, topografia organelor si a sistemelor, precum si legaturile si relatiile dintre acestea in cadrul organismului ca un tot unitar.

Principiile de baza in studiul anatomiei omului:

      Principiul unitatii dintre structura si functie - conform caruia forma si structura organelor sunt strans legate de functiile acestora.

      Principiul ,,organismul - un tot unitar". Partile organismului se afla in stransa legatura organica si se influenteaza reciproc. Organismul reprezinta un tot unitar care nu poate fi redus la suma partilor sale componente.

      Principiul unitatii dintre organism si conditiile sale de existenta. Organismul si mediul sau formeaza o unitatea indisolubila. Organismul se adapteaza permanent la conditiile schimbatoare de mediu, orice schimbare a acestuia producand modificari mai mult sau mai putin pronuntate in structura si functiile organismului.

Metode de cercetare a organismului uman

      Disectia pe cadavre - permite studierea topografiei organelor si a legaturilor anatomice dintre ele.      Observatia macroscopica - cu ochiul liber - a formei, culorii dimensiunii si a reliefului extern al organelor.

      Metode de laborator (biochimice) prin care se cerceteaza compozitia chimica a tesuturilor.

      Explorarea corpului uman cu ajutorul razelor Roentgen si a rezonantei magnetice nucleare (RMN).

Observatii clinice facute pe bolnavi.

      Metode antropologice - studiaza variabilitatea biologica a omului in corelatie cu conditionarea sa naturala si social-culturala.

FIZIOLOGIA - se ocupa cu studiul functiilor diferitelor structuri anatomice si cu mecanismul de reglare a functiilor si de integrare a lor.

IGIENA OMULUI este ramura medicinei care elaboreaza normele de aparare a sanatatii oamenilor si formele de aplicare a acestor norme pe baza studierii interdependentei si interactiunii dintre om si mediul inconjurator, a conditiilor de trai, precum si a relatiilor sociale si de productie.

Igiena reprezinta ansamblul de reguli si de masuri practice pe care omul trebuie sa le respecte pentru a-si pastra sanatatea, deoarece asa cum spunea Martial: ,,nu-i totuna sa traiesti, ci sa traiesti sanatos".

Regulile igienice au rol in pastrarea sanatatii corpului si a ,,mintii" pentru dezvoltarea armonioasa a fiintei umane, pentru lupta impotriva conditiilor nefavorabile de munca si viata.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.