Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » biologie
Peptide

Peptide


Peptide

Legatura peptidica se formeaza printr-o reactie de condensare dintre doi aminoacizi, acelasi sau diferit, unul utilizand in reactie gruparea carboxilica iar celalalt gruparea aminica. Legatura peptidica nu este altceva decat o denumire data legaturii amidice din compusii naturali. Deoarece pot aparea reactii de policondesare in astfel de biomolecule, numarul aminoacizilor cuprinsi in aceste molecule pot varia de la doi pana la un numar foarte mare. Aceste biomacromolecule sunt cunoscute sub numele de proteine, in fapt polipeptide cu un grad mare al diversitatii lungimii lor.

Cea mai simpla peptida, dipeptida, contine o singura legatura peptidica rezultata, asa cum se mentiona anterior, printr-o reactie de condensare a doua molecule de aminoacid:Daca numarul de molecule de aminoacizi care participa la reactii de policondensare nu este mare, peptidele respective se definesc drept oligopeptide, dar daca acest numar depaseste valoarea de 20, aceste combinatii sunt definite drept peptide.

Se observa ca, in general, o molecula de peptida are la un capat o grupare aminica, iar la celalalt o grupare carboxilica, inceputul unei peptide fiind considerat capatul care contine gruparea aminica. Datorita versabilitatii functiilor lor chimice, aminoacizii se pot lega intr-o legatura peptidica fie prin gruparea carboxil fie prin gruparea amino. Drept consecinta este numarul mare de posibilitati de aranjare a termenilor unei peptide, numar care devine tot mai mare cu cat numarul de aminoacizi continuti este mai mare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.