Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » chimie
ARMA CHIMICA

ARMA CHIMICA




ARMA CHIMICA

Generalitati

Prin arma chimica se intelege arma care foloseste unele preparate chimice pentru nimicirea oamenilor (animalelor) si pentru contaminarea constructiilor arterelor de circulatie, surselor de apa, alimentelor, culturilor agricole, solului etc.

Preparatele chimice folosite in acest scop sunt cunoscute sub denumirea de SUBSTANTE TOXICE DE LUPTA (S.T.L.).

Acestea au posibilitatea ca in cantitati mici si in timp scurt, sa provoace organismului viu, vatamari grave, iar daca nu se iau masuri, sa produca chiar moartea.

S.T.L. pot fi intrebuintate si pot actiona sub forma de gaze sau vapori, in stare solida (pulberi) sau in stare lichida (picaturi).

S.T.L. pot patrunde in organism prin : aparatul respirator, odata cu inspirarea aerului contaminat, aparatul digestiv, odata cu ingerarea alimentelor sau apei contaminate, ori prin piele, atunci cand picaturile de S.T.L. cad pe diferite parti ale corpului descoperite sau chiar acoperite cu imbracaminte obisnuita.



Ca durata, unele S.T.L. isi pot pastra capacitatea de actiune mai mult timp, fiind considerate S.T.L. persistente, iar unele mai putin timp, pana la o jumatate de ora, fiind considerate S.T.L.

Persistenta S.T.L. este influentata de starea vremii si de natura terenului. Astfel, curentii de aer imprastie S.T.L. sub forma gazoasa sau de vapor, micsorandu-le eficacitatea; temperatura ridicata , le scurteaza persistenta, iar ploile spala terenul contaminat, uneori apa putand chiar dizolva sau neutraliza S.T.L. Pe sol pietros, S.T.L. sunt mai putin persistente decat pe sol afanat sau acoperit cu vegetatie. Albiile raurilor, vailor, santurilor, padurilor, locurile cu vegetatie inalta si densa etc., sunt locuri de acumulare a S.T.L., in stare de gaz sau de vapori. Acestea permit S.T.L. sa-si pastreze capacitatea de actiune pentru mai mult timp, chiar daca sunt trecatoare.

Mijloace de atac cu arma chimica

Arma chimica se poate folosi in orice anotimp al anului, atat ziua cat si noaptea. Iarna insa si pe timp friguros vor putea fi folosite numai acele S.T.L. care nu ingheata si care isi pot exercita actiunea toxica cu toata intensitatea.

In cazul unui atac cu arma chimica , substantele toxice de lupta se pot folosi sub forma de gaze sau vapori, sub forma de lichid sau in stare de aerosoli solizi (fumuri toxice).

In cazul unui atac cu arma chimica S.T.L. se intrebuinteaza cu ajutorul urmatoarelor mijloace:

rachete;

bombe chimice de aviatie;

proiectile chimice de artilerie si arme chimice de acuaciitor;

pulverizarea din aparate speciale montate pe avioane ;

dispozitive care contin, in compartimente separate, componentele unor S.T.L. Aceste componente, netoxice, se combina in momentul folosirii acestor dispozitive, creandu-se astfel substante toxice de lupta. Se realizeaza in acest mod munitia chimica binara (se obtin cele mai periculoase S.T.L. prin aceasta metoda).

Uneori in conditiile unui atac aerian cu arme obisnuite, pot fi lovite societati comerciale, regii autonome, filiale a industriei chimice, alimentare, etc., care au rezervoare cu produse chimice toxice pentru om (clor, amoniac, hidrogen sulfonat, dioxid de sulf, etc.). Distrugerea rezervoarelor si eliberarea substantelor ce le contin duc la crearea unor zone de contaminare chimica, care poate avea asupra oamenilor neprotejate efecte asemanatoare cu cele produse de un atac chimic (detaliile sunt prezentate la tema armelor obisnuite si incendiare.

2.Indicii de recunoastere a atacului cu arma chimica

Atacul cu S.T.L. il deosebim de alte tipuri de atacuri aeriene prin semnele exterioare provocate prin folosirea munitiei chimice astfel :

explozia munitiei chimice este insotita de un zgomot slab, infundat;

la locul exploziei apare un nor de fum sau ceata, care dispare pe timpul cat se deplaseaza pe directia vantului la sol;

din avioane se pot lansa casete din care se desprind si explodeaza un numar mare de bombe chimice mici ;

in urma avioanelor se formeaza un nor de culoare inchisa care dispare repede, iar pe teren cad picaturi de S.T.L.;

pe sol vegetatia este arsa si apar picaturi sau pete uleioase de culoare inchisa;

pe cladiri apar picaturile si petele uleioase de culoare inchisa;

in zona atacului apare un miros specific de substante chimice care produc imediat iritarea ochilor si aparatului respirator;

apar cadavre de pasari sau de animale mici.

Folosirea S.T.L. este confirmata insa de organele de specialitate de protectie civila.

Principalele substante toxice de lupta (S.T.L)

Sunt cunoscute mai multe S.T.L. Din aceasta cauza ele pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere si anume : fizic, fiziopatologie si dupa persistenta.

Clasificarea din punct de vedere fizic are la baza starea fizica (de agregare) a S.T.L. in conditii normale de temperatura.

Din acest punct de vedere, S.T.L. se impart in :

gazoase (Oxid de carbon, hidrogenul arseniat etc.);

lichide ( Vx, Sarinul, Iperita, Acidul cianhidric etc.);

solide (cloracetofenona, Adamsita, L.S.D..-25 etc.).

Clasificarea dupa persistenta, se bazeaza pe timpul cat dureaza pericolul S.T.L. asupra organismului uman.

Din acest punct de vedere, S.T.L. se impart in :

persistente (Vx, Iperita, Levizita, etc.);

semipersistente (Sarin, L.S.D.-25, arsinele, etc.);

trecatoare (cloracetofenona, clorcianul etc.).



Clasificare fiziopatologica, se bazeaza pe actiunea pe care S.T.L. o exercita asupra organismului uman.

Din acest punct de vedere S.T.L. se impart in :

a)     S.T.L. cu actiune generala care se impart in :

S.T.L. neuroparalitice (Vx, Sarin, Tabun, Soman).

S.T.L. psihochimice (L.S.D.-25, Mescalina, B-Z., Bufotenina,

Heroina)

S.T.L. hematice (hidrogen arseniat, Oxidul de carbon)

S.T.L. nervoase (Acid cianhidric, Clorcian).

b)     S.T.L. cu actiune vezicanta ( Iperita, Livizita, Azotiperita)

c)     S.T.L. cu actiune sufocanta (Fosgen, Difosgen).

d)     S.T.L. cu actiune iritanta care se impart in :

S.T.L. cu actiune iritanta care se impart in :

S.T.L. lacrimogene (Cloracetofenona, Cianura de brombenzil,

C.S).

S.T.L. stranutatoare (Difenil clorarsina, Difenil cianarsina,

Adamsita)

S.T.L. vomitive (Etilcarbozolul).

Descrierea principalelor S.T.L.

Intrucat se urmareste actiunea S.T.L. asupra organismului uman, descrierea S.T.L. se face din punct de vedere fiziopatologic.

a Substantele toxice de lupta cu actiune generala

1. Substantele toxice neuroparalitice

Substantele toxice neuroparalitice, din punct de vedere al toxicitatii lor asupra organismului uman, se situeaza in fruntea celorlalte S.T.L. cunoscute, aceasta pentru ca in contact cu organismul uman produc intr-un timp foarte scurt convulsii, paralizii si in multe cazuri chiar moartea.

Vx-ul este un lichid solubil, fierbe la 3oo grade C si are punctul de topire - 5o grade C. Are o toxicitate foarte mare, atat in stare lichida cat si sub forma de aerosoli. Este o substanta care hidrolizeaza greu cu apa, se absoarbe foarte repede prin piele si are o rezistenta marita la depozitare. Vx-ul are o persistenta mare, chiar si in timpul verii dureaza cateva saptamani.

Sarinul, este un lichid incolor, fierbe la 147,2 grade C si are punctul de topire la - 37 grade Celsius. Este solubil in apa si solventi organici.

Tabunul este un lichid cu miros de migdale, fierbe la 237 grade Celsius si are punctul de fierbere - 43 grade Celsius. In stare pura este inodor, produsul tehnic este colorat in rosu-brun, se dizolva greu cu apa, insa este solubil in solventii organici.

Deoarece S.T.L. neuroparalitice nu au miros suficient de distinct si intens, sunt fara gust si nu au actiune iritanta asupra mucoaselor nazale si oculare, ele nu pot fi detectate organoleptic (numai cu ajutorul simturilor noastre). De aceea pentru a ne da seama de prezenta lor in atmosfera se folosesc aparatele de cercetare chimica, care sunt capabile sa puna in evidenta cantitati infirme de S.T.L. neuroparalitice.

S.T.L. neuroparalitice pot patrunde in organismul uman neprotejat pe orice cale. Indiferent insa de modul de patrundere in organism, acestea provoaca intoxicatia acestuia. Principalele semne ale intoxicatiei sunt : mioza ( micsorarea pupilei oculare), tulburari de vedere, lacrimare, greutatea in respiratie, senzatia de oboseala, dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi. In intoxicatiile mai grave, apar contractiile si convulsiile musculare (asemanatoare cu cele din epilepsie), putand ajunge pana la paralizia intregii musculaturi, inclusiv a muschilor respiratori, in scurt timp producandu-se moartea.

Substantele toxice psihochimice

Substantele toxice psihochimice actioneaza asupra sistemului nervos central, psihic de tip schiziofrenic.

L.S.D.- 25 este o substanta solida sub forma de cristale albe, fara miros, solubila in acizi. Prin fierbere cu acizi sau baze in solutie apoasa se descompune.

B.Z. este o substanta solida sub forma de cristale incolore si fara miros. Este foarte putin solubil in apa , insa usor solubila in unii solventi organici.

MESCALINA este o substanta solida, cristalina , solubila insa in apa, alcool si benzen.

Intoxicatiile cu S.T.L. psihochimcie se produc pe cale respiratorie. Ele actioneaza asupra sistemului nervos producand importante tulburari respiratorii. Simptomele intoxicatiei constau in tulburari psihice ca : senzatia de plutire in aer, vorbirea incoerenta, perceptia vizuala deformata, chipuri monstruoase, halucinatii auditive, dezorientarea in timp si spatiu, agitatia pana la violenta sau invers indiferenta si apatie.



Substante toxice hematice

Substantele toxice hematice sunt compusi toxici care patrunzand in organism si produc o foame de oxigen a tesuturilor.

HIROGENUL ARSENIAT, este un gaz incolor cu un miros puternic de usturoi. Se dizolva slab in apa si ceva mai bine in solventi organici. Este o substanta instabila si se descompune usor in aer si oxigen. Patrunde in organism prin cale respiratorii si prin piele.

In intoxicatiile cu hidrogen arseniat apar dureri musculare, dureri de cap, senzatia de oboseala, ameteli, greturi. In zilele urmatoare se produce anemia ( scaderea numarului de globule rosii din sange) colorarea icterica (galbuie) a pielii si scaderea cantitatii de urina.

Substante toxice nervoase

Substantele toxice nervoase au actiune generala asupra organismului uman, producand insa si efecte locale asupra ochilor si aparatului respirator.

ACIDUL CIANHIDRIC, cand este pur se prezinta sub forma unui lichid volatil, cu miros puternic de migdale amare. Se dizolva bine in apa si solventi organici.

CLORCIANUL , este un lichid incolor, greu, foarte volatil, putin solubil in apa, solubil in solventi organici.

S.T.L. nervoase produc in organism o blocare a respiratiei celulare si o scadere a cantitatii de oxigen in tesuturi. Simptomele intoxicatiei grave constau in : ameteli, dureri de cap, greturi, varsaturi, ingreunarea si oprirea respiratiei. In forme foarte grave de intoxicatii produse de concentratii mari de toxic din aceasta grupa, moartea poate surveni instantaneu.

b. Substantele toxice cu actiune vezicuata

S.T.L. vezicuante actioneaza asupra pielii si mucoaselor ochilor si nasofaringiene producandu-le vezicatii si ulceratii. Pe langa efectul vezicant, ele provoaca aparitia unor fenomene de intoxicare generala.

IPERITA, este un lichid uleios, incolor, sau usor galbui, cu miros de mustar sau usturoi, iperita este mai putin solubila in apa, insa se dizolva usor in solventi organici si grasimi. Volatilitatea redusa, punctul de fierbere ridicat, densitate mare si consistenta apreciabila , imprima iperitei caracteristicile unei substante toxice persistente. Din aceasta cauza se poate contamina obiectele si terenul pe care s-a depus un timp indelungat. Iperita patrunde usor in lemn, beton, metal, cauciuc si in toate materialele poroase. Sub forma de picaturi, iperita patrunde in corpul uman prin piele, mucoasele oculare si respiratorii, iar sub forma de vapori sau ceata prin aparatul respirator.

Iperita alaturi de Vx, este o S.T.L. care poate fi intrebuintata cu mult succes pe campul de lupta, producand oamenilor neprotejati pierderi foarte importante.

LEVIZITA este un lichid incolor, mai greu ca apa, cu miros puternic de muscata. Produsul tehnic este un lichid brun inchis, cu densitate mai mare ca apa. Este putin solubila in apa, insa se dizolva bine in solventi organici si grasimi. Levizita patrunde in organism prin aceleasi cai ca si iperita.

AZOTIPERITA este un lichid uleios, incolor in stare pura si colorat in galben ca produs tehnic. Se dizolva usor in solventi organici, iar in contact cu apa hidrolizeaza foarte incet.

Azotiperita patrunde in organism prin aceleasi cai ca si iperita.

Actiunea S.T.L. vezicuante asupra organismului are o serie de particularitati care le deosebesc de celelalte S.T.L. Astfel, dupa contactul S.T.L. vezicuante cu tesaturile, tulburarile nu apar imediat, ci dupa o perioada mai mult sau mai putin indelungata, care depinde de concentratia toxicului, de durata de actiune a toxicului asupra organismului si de particularitatile tesutului.

Pe piele, in functie de concentratie, apar in ordine roseata (eritemul), basicile (vezicule) si apoi ulceratiile care se vindeca foarte greu.(Se distrug tesuturile pana la os). Leziunile cele mai grave se produc pe pielea si mucoasele organelor genitale si la sub brat. Asupra ochilor se produc inrosirea si umflarea ploapelor pana la acoperirea ochilor complet. Asupra aparatului respirator produc iritatie puternica cu senzatie de arsura la nas, gat si pe piele, insotita de tuse uscata, apoi purulenta.

In afara de simptomele locale, intoxicatiile cu S.T.L. vezicante sunt insotite si de simptome generale ca : greturi, varsaturi, dureri abdominale, senzatia de oboseala si contractii musculare pana la convulsii.

c) Substante toxice cu actiune sufocanta

Substantele toxice sufocante actioneaza asupra cailor respiratorii ale oamenilor si animalelor, producandu-le intr-o prima faza tulburari functionale ale caror efecte principale sunt sufocarea si apoi leziunile conduc la asfixiere. In afara de aceste efecte principale, unele S.T.L. sufocante au si actiune iritanta asupra ochilor si pielii.

FOSGENUL este un lichid incolor cu miros slab de fan stricat sau mere putrede si care fierbe la temperaturi de 8 grade Celsius. Vaporii fosgenului sunt mai grei decat aerul. Fosgenul este solubil in apa si foarte usor solubil in solventi organici.

DIFOSGENUL, este un lichid incolor cu un miros asemanator cu al fosgenului. Este putin solubil in apa, dar mai mult solubil in solventi organici.

S.T.L. sufocante patrund in organism prin caile respiratorii in cazul fosgenului si pe caile digestive odata cu apa si alimentele ingerate.

Intoxicatiile cu S.T.L. sufocante se manifesta prin tulburari care se succed in trei faze:

faza de sufocare care apare imediat si dispare la iesirea din zona gazata si aplicarea pe figura a mastii contra gazelor ;

faza de linistire aparenta, care dureaza 2-24 ore de la iesirea din zona gazata;

faza de asfixiere in care se produce edemul pulmonar toxic cu urmatoarele simptome: respiratia accelerata, tuse, puls accelerat, inegrirea pielii (cianoza).

e)     Substantele toxice cu actiune iritanta

Substantele toxice din aceasta categorie - lacrimogene, stranutatoare si vomitive - actioneaza asupra mucoaselor si asupra cailor respiratorii superioare, provocandu-le tulburari insotite de senzatii dureroase.

CLORACETOFENONA este o substanta solida, cristalina, cu un miros placut de maslin. Nu se dizolva in apa, dar se dizolva bine in solventi organici.

ADAMSITA este o substanta cristalina de culoare galbena in stare pura, iar produsul tehnic poate fi colorat in verde inchis sau brun. Este insolubila in apa si putin solubila in solventi organici.



"C.S." este o substanta solida sub forma de cristale albe. Are un miros aromatic si este greu solubil in apa si alcool.

S.T.L. iritante produc intoxicatii care se manifesta prin senzatia de usturime in nas si gat, greutate in respiratie si un stranut foarte violent. Pe piele produc leziuni asemanatoare cu cele produse de S.T.L. vezicante.

Caracteristicile raioanelor contaminate cu S.T.L.

Portiunea de teren cu tot ce se gaseste pe ea, constructii, utilaje, populatie, animale etc. si pe care s-a produs un atac cu arma chimica se numeste raion contaminat cu S.T.L.

Deoarece S.T.L. pot fi raspandite in cantitati mari in aer sau pe suprafete mari de teren, toti oamenii cuprinsi in raionul contaminat trebuie sa foloseasca masti contra gazelor, daca nu s-au adapostit intr-un adapost special cu instalatii de filtroventilatie.

Efectele produse de S.T.L. asupra oamenilor pot fi variate, in functie de S.T.L. folosita.

Asupra raionului contaminat cu S.T.L., o mare influenta o au conditiile meteorologice (temperatura, vantul, precipitatiile, nebulozitate, etc.) precum si natura S.T.L. Vantul puternic si violent imprastie repede aerul contaminat cu S.T.L. si mareste viteza de evaporare a S.T.L. de pe suprafetele contaminate. Cand vantul nu este puternic, aerul contaminat nu se raspandeste pe o suprafata mai mare si se pastreaza in zona respectiva unde au fost lansate si pe o perioada mai indelungata.

O influenta mare asupra miscarii aerului contaminat o are diferenta de temperatura de la sol si straturile superioare ale aerului. In zilele senine si insorite circulatia aerului are un sens, in timpul noptii solul se raceste si circulatia aerului este invers.

Precipitatiile (ploaia, zapada) nu sunt favorabile folosirii S.T.L. Ploile puternice spala S.T.L. de pe suprafata solului si a diferitelor obiecte si micsoreaza foarte mult gradul de contaminare.

Caracteristicile raionului contaminat cu S.T.L. depind in special de scopul in care se foloseste arma chimica.

Masurile de proptectie impotriva armei chimice

Protectia personalului cat si a bunurilor materiale de orice natura impotriva actiunii vatamatoare a S.T.L. consta in evitarea contactului direct cu acestea.

Aceasta se poate realiza prin izolarea in camera de locuit si adaposturi etanse, a caror atmosfera sa ramana nepoluata cu S.T.L. Adapostirea in spatii inchise ermetic ramane o masura de protectie absolut utila, dar nu poate rezolva singura problem a, mai cu seama pe cea a persoanelor care trebuie sa actioneze in terenul contaminat. In asemenea situatii, se recurge la imbracarea mijloacelor individuale de protectie, speciale sau simple, cu ajutorul carora se protejeaza corpul de un eventual contact nemijlocit cu S.T.L.

Mijloacele individuale de protectie de baza sunt : masca contra gazelor si completele de protectie ale pielii, primul mijloc protejeaza ochii, caile respiratorii superioare, iar cel de-al doilea capul, restul corpului si imbracamintea.

Acestor mijloace de protectie de baza li se alatura pachetul de decontaminare individual (P.D.I.) si trusa sanitara antichimica pentru decontaminarea partiala a personalului.

Tot in fondul mijloacelor individuale de protectie se mai pot gasi : aparatul izolant si masca izolanta, ca inlocuitori ai mastii contra gazelor, de preferat atunci cand se actioneaza cu S.T.L. necunoscute sau la concentratii mari ale acestora. Aceste aparate intra in dotarea, de regula, a formatiunilor de cercetare chimica de protectie civila.

In afara protectiei individuale sau colective prin adapostire a personalului, protectia impotriva armei chimice a oamenilor si animalelor mai are in vedere:

instiintarea si alarmarea populatiei despre iminenta unui atac chimic;

crearea unor rezerve de apa si alimente, ferite de contactul direct cu S.T.L. ;

ermetizarea locuintei;

protejarea unor bunuri prin adapostire, dispersare, acoperire;

cercetarea raioanelor lovite cu arma chimica pentru a stabili natura S.T.L. cat si concentratia lor in aer sau gradul de contaminare a terenului;

decontaminarea terenului, mijloacelor de transport, cladirilor, instalatiilor, personalului si animalelor etc.

Deoarece multe S.T.L. se caracterizeaza printr-o toxicitate mare si printr-o actiune toxica multilaterala si rapida, cu o perioada de latenta scurta, este absolut necesar ca la semnalizarea S.T.L. sa se imbrace , in cel mai scurt timp masca contra gazelor , pentru a putea proteja caile respiratorii , ochii si aparatul digestiv. De asemenea, se recomanda ca pe tot timpul atacului cu S.T.L. si dupa, sa nu se consume apa, alimente contaminate, sau banuite a fi contaminate, iar personalul aflat in adaposturi speciale cu filtroventilatie, sa ramana in acestea pana trece pericolul. Cei adapostiti in adaposturi simple, in subsoluri, transee care nu au instalatii de filtroventilatie, vor folosi imediat mastile contra gazelor si vor sta in acestea pana se da semnalul de parasire a acestora de catre organele locale de protectie civila.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.