Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » chimie
Oxizi si hidroxizi

Oxizi si hidroxiziOxizi si hidroxizi

Dintre cationii frecventi in rocile silicatice, doar cativa (Si4+, Al3+, Fe3+, Ti4+) formeaza oxizi sau/si hidroxizi stabili in urma proceselor de alterare chimica. Dintre hidroxizii de Al, doar gibbsitul si böhmitul se intalnesc frecvent ca produse de alterare ale solurilor levigate din zonele tropicale. Structura reticulara diferita a celor doua minerale[1] determina comportamentul diferit in conditii de alterare chimica: böhmitul este deosebit de rezistent la atacul alcaliilor si acizilor, pe cand gibbsitul este aproape complet solubil la pH peste 10 si sub 4.

Al(OH)3 + 3H+ Al3+ + 3H2O (disolutia gibbsitului)

Spre deosebile de aluminiu, fierul nu apare ca trihidrat, ci mai degraba formeaza doi monohidrati si mai multi oxizi, care, cu exceptia magnetitului, sunt produse secundare, reziduale, frecvente provenite din transformarea chimica a rocilor. Astfel, goethitul, cel mai frecvent dintre cei doi monohidrati, este analog cu diasporul, iar lepidocrocitul, celalalt monohidrat, este analog cu böhmitul. Dintre oxizii de fier, mai frecventi sunt magnetitul si hematitul. Magnetitul, cu toate ca poate ramane ca granule detritice in roci sedimentare, in general este instabil (contine atat fier bivalent, cat si trivalent si astfel este vulnerabil atat la procesele de oxidare, cat si la cele de reducere). Oxidarea va conduce la formarea de hematit sau maghemit, pe cand procesele de reducere vor determina aparitia unor compusi mobili de tipul bicarbonatilor. Cu toata aceasta „vulnerabilitate“, magnetitul este deosebit de abundent in concentratiile de „minerale grele“ din rocile sedimentare.

Oxizii si hidroxizii de fier sunt deosebit de sensibili la modificari ale potentialului redox ale mediului. In prezenta materiei organice sau sub nivelul hidrostatic, mineralele ferice (Fe3+) tind sa fie distruse, pe cand in medii oxidante, indeosebi compusii ferosi (Fe2+) sunt instabili.

In crusta de alterare, alaturi de compusii fierului trivalent, avand in general nuante roscate, sunt prezenti oxizi si hidroxizi de mangan (Mn4+ colorati in negru-violet) sub forma de piroluzit MnO2, criptomelan K<2Mn8O16, romanechit (Ba,H2O)2(Mn4+,Mn3+)5O10, manganit g-Mn3+O(OH).

Oxizii de titan reziduali, comparativ cu altii, nu sunt prea abundenti. Dintre cele trei forme polimorfe ale TiO2 doar rutilul si anatasul sunt frecvente in depozitele reziduale determinate de procesele de alterare chimica, pe cand brookitul este rar. Majoritatea rutilului din soluri si sedimente are origine primara. Pe de alta parte, anatasul se formeaza in general din titanul rezultat prin alterarea unor minerale primare de tipul titanit (sfen), magnetit titanifer, unii piroxeni si apare fie sub forma de cristale pseudo-octaedrice, fie ca agregate policristaline - leucoxen. Ilmenitul, un oxid de fier si titan, are o stabilitate medie si poate ramane sub forma de granule in depozitele reziduale.

Structura reticulara a cuartului SiO2 este analoaga cu a feldspatilor (tectosilicati), insa spre deosebire de acestia, lipsindu-i alcaliile sau ionii de calciu, este unul dintre cele mai stabile minerale. Nu se altereaza cu formare de noi faze cristaline, insa totusi este, in timp, trecut in solutie. Solubilitatea sa este apreciata ca variind intre 7 – 14 ppm, in conditii de temperatura normala. Aceste valori reprezinta cca. 1/10 din solubilitatea silicei amorfe. Cu toate acestea, expunerea indelungata la actiunea apei determina trecerea in solutie si levigarea sa.Gibbsitul are o structura reticulara alcatuita din octaedri strans impachetata de ioni de hidroxil legati de Al cu coordinare 6. Doar doua treimi din posibilele locuri ale cationilor sunt ocupate.

Böhmitul are o structura mai complexa, alcatuita dintr-un strat dublu de octaedri cu ioni de Al in centrele lor. Ionii de oxigen din böhmit sunt de doua tipuri: cei din centrul structurii sunt comuni / impartiti de 4 octaedri, pe cand cei de la exterior sunt legati doar de doi.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Analiza apei minerale naturala necarbogazoasa (plata) DORNA
LIPIDE. REACTII CARACTERISTICE
Tipuri sau mecanisme de ionizare
Diagrama de echilibru metastabila fier-carbon
Caracterele solventilor organici
Ecuatia Legii a doua a termodinamicii
Acid Salicilic
Influenta modificatorilor reologici si a agentilor de dispersie asupra calitatii unei vopsele decorative pe baza de apaloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu