Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » chimie
Pile primare care se pot activa

Pile primare care se pot activa


Pile primare care se pot activa

Modificarile din pilele primare cunoscute prin imbatranire, coroziune, autodescarcare in cursul depozitarii, cauzeaza urmari decisive in folosirea lor. Reactiile nedorite se pot evita, daca punerea in functiune a pilei se face in scurt timp inainte de utilizare. Aceasta activare se poate face prin adaugarea electrolitului prin incalzirea pile (activare termica) sau prin introducere de gaz. Adeseori reactiile pararele dintre electrolit si electrozii metalici constituie cauza unor capacitati de depozitare reduse. De aceea in unele categorii de pile electrolitul se adauga numai inaintea folosirii. In pilele activate termic toti componentii se gasesc la inceput la locurile lor. Electrolitul este un conductor solid la temperatura obisnuita, pentru punerea in functiune a pilei este necesara aducerea lui in stare topita. In pilele activate cu gaz formarea electrolitului are loc prin introducerea unei substante gazoase intre electrozi, daca intre acestea se gaseste o acida.

Cu vapori de apa se activeaza pila prin formarea solutiilor apoase.

2.Pile secundare

2.1 Pila reversibila Daniell

2.2 Acumulatorii

In practica zilnica se folosesc de fapt cu numar mic de acumulatoare: acum. cu Pb, Ni-Fe, Ni-Cal, -Ag20-Zn.

Acumulatoarele sunt constituite prin asocierea unui electrod de specia I cu unul de specia a II-a. Electrodul fiind acid la acumulatorul cu Pb, alcalin la celalalt. Majoritatea acumulatoarelor au tehnologie de fabricatie traditionala si faptul ca reactia activa se desfasoara intre substante comune si electrolit, explica denumirea de acumulatoare conventionale.

Acesta reactie este reversibila, ceea ce permite reincarcarea acumulatorului printr+un proces de elctroliza. Degajarea hidrogenului pe electrodul cu Pb si a oxigenului pe electrodul cu PbO2 sunt avantajoase din punct de vedere termodinamic. Principala utilizare a acumulatorului cu Pb este la motoarele cu ardere interna, se mai foloseste la actionarea motoarelor de cale ferata, in laboratoare etc.Acumulatoarele alacaline Ni-Fe au cunoscut o inflorirr in sec. XIX. Cand incepuse functionarea electromobilului, motorul cu ardere interna a inlocuit electromobilul. Bateriile alcaline au pastrat o parte considerabila in domeniul fabricarilor surselor electrochimice de incarcare, au dezvoltat un avant apreciabil dupa crearea variantei ermetice izolate cu ac.

Reactiile care au loc:

Se pare ca dizolvarea fierului are loc prin intermediul unui strat de oxigen adsorbit, rezultat in urma descarcarii . Hidroxilul formeaza mai departe prin descarcari Fe(OH)2.

Avantaje:

-suporta un numar mai mare de incarcari

-intretinere simpla

-raspunde mai bine la suprasolicitari mecanice si electrice

-suporta descarcare completa

Dezavantaje:

-randament mai mic

-cost ridicat

-tensiune mai mica

Utilizarea lor este preferata acolo unde exista conditii grele de lucru.

Pentru a putea face acumulatoarele utilizabile in orice conditii este necesar a se depune eforturi in sensul evident varsarii electrodului foarte coroziv. Eforturile in aceasta ssirectie au dus la utilizarea acumulatoarelor ermetic inchise

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.