Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » referate » chimie
REGLEMENTARI IN DOMENIU - GAZE

REGLEMENTARI IN DOMENIU - GAZE
Reglementari in domeniu - GAZE

Procesul de vehiculare a gazelor prin conducte si distribuirea lor la consumatori este supus, in toate tarile, unor reglementari specifice, avand ca scop:

1. Realizarea unor retele de distributie dimensionate conform balantei sursa consum, avandu-se in vedere perspectivele de dezvoltare in timp a consumului si asigurarea cu gaze la parametrii solicitati;

2. Asigurarea unor conditii de maxima siguranta in exploatare si diminuarea riscului de accidente;

3. Asigurarea unor inalte nivele de calitate a lucrarilor in domeniu, asigurand o durata mare de viata, cheltuieli minime de exploatare, risc minim de accidente si respectarea conditiilor impuse de legislatia privind protectia mediului.
In acest context, in momentul de fata, in Romania se aplica prevederile normativului NTPEE-2008, „Norme tehnice pentru proiectarea,executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale”

Daca analizam elementele tehnologice din domeniul productiei, transportului, distributiei si utilizarii gazelor naturale, atunci putem spune ca gazele naturale sunt vehiculate prin conducte in urmatoarele domenii de presiune:

a.presiune inalta, peste 6 bar;

b.presiune medie, intre 2 si 6 bar;

c.presiune redusa, intre 0,05 si 2 bar;

d.presiune joasa, sub 0,05 bar.

Primul domeniu cuprinde conductele colectoare, de transport si instalatiile tehnologice aferente din santierele de petrol, iar celelalte trei se intalnesc in sistemele de alimentare cu gaze. Limitele definitorii ale regimurilor de presiune din sistemele de alimentare cu gaze naturale au fost stabilite pe criterii de siguranta si pe functionalitatea aparatelor existente si materialelor utilizate.

Din legea gazelor nr. 351/14.07.2004 spicuim cateva definitii:

Gaze naturale - gazele libere din zacamintele de gaz metan, gazele dizolvate in titei, cele din capul de gaze asociat zacamintelorde titei, precum si gazele rezultate din extractia sau separarea hidrocarburilor lichide.

Sectorul gazelor naturale - ansamblul instalatiilor si activitatilor desfasurate de agentii economici pentru transportul, tranzitul, inmagazinarea, distributia, furnizarea si utilizarea gazelor naturale, precum si instalatiile si echipamentele folosite pentru realizarea acestor activitati.

Distributia gazelor naturale activitatea de vehiculare a gazelor naturale printr-un sistem de distributie in regim de presiuni de pana la 6 bar inclusiv.

Sistem de distributie retea de distributie respectiv ansamblul compus din conducte, instalatii reglare-masurare, aparate si accesorii, care functioneaza la presiunea de lucru de pana la 6 bar inclusiv, cu exceptia instalatiei de utilizare.

Instalatie de utilizare - ansamblul de conducte, aparate si accesorii, inclusiv focarul si cosul de evacuare a gazelor de ardere, situat dupa statia sau postul de reglare a presiunii si masurare a debitului, cu exceptia aparatului de masurare a debitului care face parte din sistemul de distributie

Aparat de utilizare - sistemul complex destinat sa consume gaze naturale (combustibil sau materie prima), cu indeplinirea conditiilor legale pentru functionare, parte integranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.In completarea acestora prezentam si urmatoarele definitii:

Sistem de alimentare - ansamblul compus din conducte, aparate, instalatii de masurare si accesorii, situat intre statiile de predare si cosurile de evacuare a gazelor de ardere, inclusiv instalatiile si constructiile aferente, destinat sa asigure alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor dintr-o localitate.

Reteaua de repartitie - reteaua de conducte de gaze, alimentata din statiile de predare, destinata sa alimenteze statiile de reglare - masurare de sector (de zona), respectiv statiile de reglare-masurare ale consumatorilor importanti.

Reteaua de distributie - ansamblul de conducte si accesorii in aval de statiile de reglare-masurare de sector, pana la robinetele de bransament ale consumatorilor alimentati cu gaze la presiune joasa, respectiv pana la iesirea din posturile de reglare sau statiile de reglare de la capetele bransamentelor.

Sistem de distributie - ansamblul compus din conducte, aparate, instalatii de masurare si accesorii, situat intre statiile de predare si robinetele de bransament ale consumatorilor racordati la reteaua de presiune joasa, respectiv pana la iesirea din statiile de reglare-masurare, sau posturile de reglare, de la capetele bransamentelor. Intr-un sistem de distributie pot intra una sau mai multe retele de repartitie, statii de reglare de sector, statii de reglare de zona, una sau mai multe retele de distributie, bransamente, statii sau posturi de reglare.

Statie de predare-primire (SP) - ansamblul instalatiilor de reducere si reglare a presiunii, masurare a debitului, filtrare si odorizare, prin care gazul din conductele de transport intra in sistemul de distributie sau in instalatia de utilizare a unor consumatori.

Statie de reglare-masurare (SRM) - ansamblul de aparate, armaturi si accesorii de reducere si reglare a presiunii si masurare a consumului, amplasat intr-o constructie separata, prin care gazele naturale trec din reteaua de repartitie in reteaua de distributie (statie de reglare de sector), precum si din sistemul de distributie in instalatiile de utilizare ale consumatorului.

Post de reglare-masurare (PRM) - ansamblul de aparate, armaturi si accesorii de reducere si reglare a presiunii si masurare a consumului, amplasat intr-o constructie separata, prin care gazele naturale trec din reteaua de distributie de presiune redusa in instalatia de utilizare a consumatorului, de presiune joasa.

Post de masurare (PM) - ansamblul de aparate, armaturi si accesorii de masurare a consumului, amplasat intr-o constructie separata, prin care gazele naturale trec din reteaua de distributie de presiune joasa in instalatia de utilizare a consumatorului, de presiune joasa.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Natura depunerilor de metal
Echilibrul si modificari ale entropiei
INSTABILITATI INTERFACIALE
CHIMISTI ROMANI
Reducerea cu carbon (reducere directa)
Metode de determinare a compozitiei optime a amestecului de solventi pentru deparafinarea uleiurilor
Pile primare care se pot activa
Experimentari privind realizarea de straturi subtiri de TiC

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu