Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Procese simple aplicate aerului umed, reprezentate in diagrama Mollier

Procese simple aplicate aerului umed, reprezentate in diagrama Mollier


Procese simple aplicate aerului umed, reprezentate in diagrama Mollier

1. Incalzirea aerului umed

Aerul umed, incalzit prin intermediul unor suprafete calde uscate, isi pastreaza constant continutul de umiditate, marindu-si temperatura si entalpia; in fig. 4.8 este reprezentat procesul de incalzire, prin care aerul trece din starea (1) in starea (2). Procesul este reprezentat in diagrama Mollier printr-o dreapta verticala (continutul de umiditate ramane constant), iar entalpia aerului creste de la i1 la i2; prin incalzire, temperatura creste de la t1 la t2. Cantitatea de caldura necesara incalzirii aerului este:

2. Racirea aerului umed

Racirea aerului umed poate avea loc fie prin trecerea acestuia peste suprafata rece a vaporizatorului unei instalatii frigorifice (baterie de racire), fie prin pulverizarea de apa. Cazul racirii aerului prin pulverizare de apa va fi prezentat in cadrul proceselor ce au loc intr-un sistem de conditionare a aerului (vezi 4.2.3).

In cazul racirii prin intermediul unei baterii de racire, sunt posibile urmatoarele situatii (fig. 4.9):

a) Temperatura finala este mai mare decat temperatura punctului de roua (t2<t3'<t1). In acest caz, procesul de racire este reprezentat de dreapta (1-3'), avand loc fara modificarea continutului de umiditate (x1= const.); temperatura scade de la t1 la t3', iar cantitatea de caldura cedata de aer este:

b) Temperatura finala este mai mica decat cea corespunzatoare punctului de roua (t3<t2<t1). In acest caz, aerul evolueaza dupa procesul (1-2-3), continutul de umiditate al starii finale fiind mai mic decat cel al starii initiale (x3<x1); surplusul de umiditate din aer (corespunzator scaderii temperaturii de la t2 - temperatura punctului de roua - la t3) se condenseaza, iar umiditatea aerului scade. Daca ulterior aerul se incalzeste din nou pana temperatura t1 cu ajutorul unei baterii de incalzire (procesul 3-1'), aerul va avea in final un continut de umiditate mai mic decat cel din starea initiala.3. Amestecarea unor cantitati de aer umed avand parametri diferiti

Prin amestecul a doua debite de aer si skg/st, avand parametri diferiti (punctele 1 si respectiv 2, fig. 4.10a) rezulta aer avand parametrii punctului (M). Determinarea pozitiei punctului (M) pe diagrama Mollier se face astfel:

se imparte dreapta (1-2) in parti egale;

punctul (M) se va gasi masurand parti din punctul (2) sau parti din punctul (1).

Parametrii aerului rezultat (punctul M de pe diagrama) vor fi:

Aceasta situatie se intalneste in cazul sistemelor de conditionare a aerului in care aerul recirculat din incapere este amestecat cu aer aspirat din mediul exterior.

Daca temperatura aerului corespunzatoare punctului (2, fig. 4.9b) este foarte scazuta, exista posibilitatea ca punctul (M) sa se gaseasca in zona de ceata (aer suprasaturat); ca urmare, surplusul de umiditate din aer condenseaza sub forma de picaturi. Evitarea acesteia situatii se realizeaza prin preincalzirea aerului rece aspirat din mediul exterior (procesul 2-3); astfel, linia (1-3) pe care are loc amestecarea celor doua cantitati de aer se situeaza deasupra curbei de saturatie.

a)

b)

Fig. 4.10 - Amestecare a doua cantitati de aer, cu parametri diferiti

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.