Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » fizica
Sistemul international de unitati (si)

Sistemul international de unitati (si)


SISTEMUL INTERNATIONAL DE UNITATI (SI)In Sistemul international se disting trei clase de unitati SI si anume:

-unitati fundamentale;

-unitati derivate;

-unitati suplimentare.

Unitati fundamentale

a) Unitatea de lungime: metrul (m) este lungimea egala cu 1.650.763,73 lungimi de unda in vid ale radiatiei care corespunde tranzitiei intre nivelele de energie 2p10 si 5d5 ale atomului de kripton-86.

b) Unitatea de masa: kilogramul (kg) este masa prototipului international al kilogramului. Acest prototip international, cofectionat din platina iridiata se pastreaza la Biroul International de Masuri si Greutati.c) Unitatea de timp: secunda (s) este durata a 9.192.631.770 perioade ale radiatiei care corespunde tranzitiei intre cele doua nivele de energie hiperfine ale starii fundamentale a atomului de cesiu 133.

d) Unitatea de intensitate a curentului electric: amperul (A) este intensitatea unui curent constant care, mentinut in doua conductoare paralele, rectilinii, cu lungime infinita si cu sectiunea circulara neglijabila, asezate in vid la o distanta de un metru unul de altul, ar produce intre aceste doua conductoare o forta de 2.10-7 N, pe o lungime de un metru de conductor.

e) Unitatea de temperatura termodinamica: kelvinul (K) este fractiunea 1/273,16 din temperatura termodinamica a punctului triplu al apei.

f) Unitatea de cantitate de substanta: molul[1] (mol) este cantitatea de substanta a unui sistem care contine atatea entitati elementare de atomi cati exista in 0,012 kilograme de carbon 12. De cate ori se intrebuinteaza molul, entitatile elementare trebuie specificate, ele putand fi atomi, molecule, ioni, electroni, alte particule sau grupuri specificate de asemenea particule.

g) Unitatea de intensitate luminoasa: candela (cd) este intensitatea luminoasa, intr-o directie data, a unei surse care emite o raza monocromatica de frecventa v=540 1012 Hz, a carei intensitate energetica in aceasta directie este de 1/683 watt pe steradian.

Fig.1.1Fig.1.2


Unitati SI derivate

Unitatile derivate sunt date, de regula, de expresii algebrice care utilizeaza simbolurile matematice de inmultire si impartire.

Putem distinge trei grupe de unitati SI derivate:

a) unitati exprimate in functie de unitatile fundamentale, ca de exemplu: m/s pentru viteza, A/m pentru intensitatea campului magnetic, s.a;

b) unitati derivate cu denumiri speciale, ca de exemplu: Hz pentru frecventa, J pentru energie, N pentru forta, s.a;

c) unitati derivate care se exprima folosindu-se denumiri speciale, ca de exemplu: Nm pentru momentul fortei, V/m pentru intensitatea campului electric, s.a.

Unitati SI suplimentare

Din unitatile suplimentare fac parte: radianul (rad) pentru plan si steradianul (sr) pentru unghiul solid.

Radianul este unghiul cuprins intre doua raze care delimiteaza pe circumferinta unui cerc un arc de lungime egala cu cea a razei (Fig.1.1). Unghiul de un radian este egal cu unghiul de (180/π) grade sexazecimale adica 57 17'45'.

Steradianul este unghiul solid care, avand varful in centrul unei sfere, delimiteaza pe suprafata acestei sfere o arie egala cu a unui patrat a carui latura este egala cu raza sferei. Daca din centrul unei sfere de raza r se traseaza o suprafata conica (Fig.1.2) atunci aceasta suprafata intersecteaza o parte din sfera, aria acestei suprafete fiind proportionala cu r2 si cu valoarea unghiului solid Ω. Deci:

12 (1.12)

unde A reprezinta aria pe sfera de raza r corespunzatoare lui Ω.

Unghiul solid total sub care se vede suprafata sferica din centrul sferei este

13 (1.13)

Atat radianul cat si steradianul sunt unitati adimensionale.
    [1]In mod curent se foloseste drept unitate de masura kilomolul (kmol).


Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.